Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A szegedi nagykörutat egy hét múlva kezdik aszfaltozni

Szeged - Leállhat a forgalom a hétfő reggeli csúcsban, mert egy sávra terelik a forgalmat Deszk határában, Klárafalva felé. A tájékoztatás szervezetlen, a Tisza Volán tőlünk hallott a várható torlódásról. A munka egy hónapig tart a 43-ason. A forgalmi káoszt fokozhatja egy hét múlva, hogy a nagykörutat is aszfaltozzák.
Hétfőn reggel fél 7-től félpályás útlezárás lesz Deszk és Klárafalva között – egy hónapig. A 43-as Deszkről kivezető szakaszát a 12-es kilométertől kezdik javítani. Először a Klárafalváig haladó sávot háromszáz méteres szakaszonként zárják le; egy nap alatt marnak és aszfaltoznak az útépítők egy ekkora burkolatdarabot. Ez annyit jelent, hogy reggelente munkakezdéskor 24 órára lezárnak egy ekkora útszakaszt, és másnap reggel lépnek tovább a következő háromszáz méterre. A három kilométeres utat Klárafalváig két hét alatt teszik meg az aszfaltozók. Ha ez kész, akkor visszafordulnak, és Klárafalva határától marnak, aszfaltoznak Deszkig – még két héten keresztül.

Ezt az információt nem az út felelős kezelőjétől, a Magyar Közút Kht. fővárosi kommunikációs központjától kaptuk. Hogy megértsük a helyzetet, felhívtuk a szerződött kivitelezőt, a békéscsabai Swietelsky Építő Kft.-t, és Karakas József főépítés-vezető közölte a javítások pontos helyszínét a 43-ason. Azért dolgozik majd két brigád – egy Deszknél, a másik egy hét múlva Szegeden –, mert rövid a május végi határidő. Azért pont most burkolnak, mert ilyenkor köt legjobban az aszfalt. Terelőutat pedig nincs hol kijelölni. A kisebb utakra nem akarták rázúdítani a forgalmat, mert azok nem viselnék el a megterhelést. Vagyis ha a 43-as kész, kezdhetnék azokat is javítani. (Térképünkön ezért csak személyautósoknak mutatunk – forgalomtól függően – gyorsabb utat.)


Fekete József klárafalvi polgármester nem vett részt a napokban zajlott egyeztetéseken, tőlünk hallott először a hétfő reggeli útlezárásról. Első reakciója az volt, hogy nem tudnak hogyan felkészülni. Király László deszki alpolgármester a megyei rendőrkapitányságon és a helyszínen is kapott tájékoztatást, de úgy véli, a közutasok szépítik a várható káoszhelyzetet. Ő durva dugóhelyzetre számít, ezért a helyi polgárőrökkel készülnek: nem engedik lekanyarodni a 43-asról a tíztonnás teherkocsikat, hogy azok ne tegyék tönkre a frissen felújított belső utcákat. Szerinte az autósok ennek ellenére a balesetekkor használatos egérúton próbálnak kerülni: Újszentivánon és Kübekházán át. Az alpolgármester belátja, hogy az életveszélyes nyomvályúk és kátyúk javítása halaszthatatlan. Ideális mégis az lenne, ha kivárnák az új M43-as elkészülését, s ha az levezeti az óriási átmenő forgalmat, akkor újítják fel a 43-ast.

Tőlünk hallott az útfelújítás kezdetéről a Tisza Volán közszolgáltatási divízióigazgatója is. Mező István elmondta, ilyen jellegű korlátozásra nem volt példa ekkora forgalom mellett. Előre felkészülni éppen ezért nem tudnak; kerülőútra nem mehetnek a buszok, mert akkor megállókat kellene kihagyni. Bízik benne, hogy ütemesen működik majd a jelzőlámpás forgalomirányítás, és csak néhány perces késések fordulnak elő. Figyelik a menetidőket hétfő reggeltől, és ha szükséges, gyorsan reagálnak pótbuszok beállításával.

A felújítás alatt egy sávot lezárnak. Fotó: Karnok Csaba
A felújítás alatt egy sávot lezárnak. Fotó: Karnok Csaba

A közlekedés a most hétfői torlódások után jövő hétfőtől teljesen lebénulhat, akár Szegeden is átnyúlhat a dugó vége. Akkor párhuzamosan Szegeden is burkolni kezdik a nagykörutat.

Nagykörút egy héttel később

A közút szegedi mérnökségétől megtudtuk, most hétfőtől kezdve egy hétig csak kijelölik a nagykörúton a felújítások helyét. Nem két sávon mérnek, ahogy korábban mondták, hanem csak a Bertalan hídról levezető külső sávon, a Szilléri sugárút és a József Attila sugárút között. Ez a terveik szerint csak forgalomlassítást eredményez. Megkérdeztük a békéscsabai útépítőcég illetékesét, hogy járt-e már a nagykörúton, azaz tudja-e, hogy ott amúgy is folyamatos a kamionforgalom. A főépítés-vezető azt mondta, a helyi közutasok tapasztalataira hagyatkoznak.

Olvasóink írták

 • 16. fuvaros 2008. április 16. 15:46
  „kiskamion!
  " Mennyi bevétele van a városnak abból,hogy a kamionok áthaladnak útjainkon? A városba vezető utakon leállitatni őket,útdijat fizetteni valük!"
  Kiszombor-Újszeged és Hódmezővásárhely-Szeged közötti kb. 25 km-es szakaszra autópályamatricát kell venni a 3,5 tonna feletti gépjárműveknek. A D4-es matrica egy napra 3000 Ft.
  Szerinted akkor ez mi?”
 • 15. atomboy 2008. április 13. 11:31
  „kiskamion: http://index.hu/politika/belfold/budapest/utdijtilt04/
  Ugyanez vonatkozik mas varosokra is...”
 • 14. dova 2008. április 13. 00:55
  „Csak halkan súgom meg, hogy április 22-én lesz megtartva a CRITICAL MASS Szeged kerékpáros felvonulás is.
  Aznap délután se lesz értelmes autót használni a városban.”
 • 13. k 2008. április 13. 00:52
  „Ez szép lesz, csak a kopóréteget cserélik, magyarul az pár hónapon belül ugyanilyen lesz.
  No de hát magyar technika,mentalitás.”
 • 12. kiskamion 2008. április 12. 22:35
  „Mennyi bevétele van a városnak abból,hogy a kamionok áthaladnak útjainkon? A városba vezető utakon leállitatni őket,útdijat fizetteni valük!Éjszaka nemigen lehet látni,hogy közlekednének a kamionok,ők is hajthatnának éjszaka csakhát nagyobb az esélyük ,hogy hamarabb elalszanak a kevésbé forgalmas utakon.Napközben szinte csak kamiont látni mindenütt.”
 • 11. joy 2008. április 12. 21:44
  „EMBEREK!
  ARCCAL A VASÚT FELÉ!

  :o)”
 • 10. joy 2008. április 12. 21:42
  „Bocsi, de HUN ír a DéMOn Rókusi körútról ebben a cikkben?

  Ha kijavították hibájukat reggel óta, heles!
  Mindenki bakizhat, és ez esetben nem is véletlen, mert Freud óta tudjuk, remekül műxik a tudatalatti: a nagykörút alternatívája a Rókusi, és folytatása.
  Csak ezt -KÖNYÖRGÖM!!!- ne terjessze senki!”
 • 9. Konrad 2008. április 12. 18:59
  „Hétvégén és éjszaka miért nem dolgoznak? Amikor az Árpád hidat újították fel Bp-en, hoztak bazi nagy reflektorokat, és éjjel-nappal, még hétvégén is nyomták.”
 • 8. egy diák 2008. április 12. 18:22
  „Én igazat adok tanárnak mert az érettségin pontosan be kell érni, és ha nem ér be a kedves diák akkor becsukják az ajtót egy "Viszontlátásra" kíséretében! Ha időbe is indul el a diák, de a forgalom nem megy akkor a kedves diák nagyon rosszul jár!”
 • 7. tanár 2008. április 12. 15:54
  „Szerintem nem értettek meg.
  Nem a tanulás miatt aggódom, hanem az írásbelire való beérés miatt. Azt pontosan kell kezdeni.
  Tanulni bárhol lehet, még a dugóban araszoló buszon is. Írásbeli érettségit írni, csak a kijelölt helyen, pontosan a megadott időpontban elkezdve.”
 • 6. Mil 2008. április 12. 14:41
  „Elég nagy szarvashiba Rókusi körutat írni, amikor a nagykörutat aszfaltozzák..”
 • 5. halak66 2008. április 12. 14:17
  „Manókaa!! Igazad van!! Tanulni úgyis majd inkább a szóbelire fognak, s az nem most lesz!! Az írásbelire én sem igazán tanultam, mint szinte senkisem!! Úgyh. tanárúr!! Ne sajnálja őket!! Amit tudnak már úgyis tudják, ha nem.... így jártak!”
 • 4. Manókaa 2008. április 12. 13:53
  „Szegény gyerekek! Busz helyett lehet VONATTAL is utazni... vagy felkelni egy órával hamarabb és egy korábbi busszal utazni. Nem most kellene tanulni, hanem eddig kellett volna. Ez nagyon gyenge indok, kedves mérges tanár! Tanítani kell és a gyerekeknek tanulni! Ennyire egyszerű!”
 • 3. tanár 2008. április 12. 12:41
  „Nagyon jó!
  Rengeteg tanár és diák jár át a két város között naponta. Az elkövetkező egy hónapban az érettségin való pontos megjelenés miatt ragyogó ötletnek tartom. Nyáron jobban ráérnének az emberek, de nem baj, majd leérettségiznek a diákok a pótérettségin. Ennek az országnak már mindegy, az a pár hülye, aki éppen most vizsgázik, meg nem számít. Húúúúúúúúúúúúúúú, de mérges vagyok. Nagyon kell a jó aszfalt a 43-ra, de ez a szervezés úgy szar ahogy van.
  Mérges tanár, aki aggódik az érettségi és a szakmai vizsgák miatt!”
 • 2. papipa 2008. április 12. 09:36
  „Nem lenne baj, ha az egészet lezárnák. Nem sajnálom a kamionosokat, lehet másfelé vinni a közelkelet szemetét. Ott a csoda autópálya Belgrád felé pl. Vagy netán vasút?
  Előre röhögök rajtuk!!”
 • 1. ifj. Nagy Gábor 2008. április 12. 09:21
  „"A tájékoztatás szervezetlen"

  Ebbe a sorba kiválóan beleilleszkedik a Délmagyarország, mert:

  "A forgalmi káoszt fokozhatja egy hét múlva, hogy a Rókusi körutat is aszfaltozzák."

  illetve

  "Nagykörút egy héttel később

  A közút szegedi mérnökségétől megtudtuk, most hétfőtől kezdve egy hétig csak kijelölik a Rókusi körúton a felújítások helyét. Nem két sávon mérnek, ahogy korábban mondták, hanem csak a Bertalan hídról levezető külső sávon, a Szilléri sugárút és a József Attila sugárút között."

  A Rókusi körút nem tudom, mióta része a nagykörútnak, de majd az újságíró biztos elárulja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pezsgő folyt és vakolat hullott - közgyűlés online

Szeged - A Somogyi-könyvtár mögötti terület mellett a Ligetfürdő és környéke szabályozási tervét is elfogadta a városi közgyűlés. Online közvetítés, szóljon hozzá ön is! VIDEÓVAL ÉS HANGANYAGGAL Tovább olvasom