Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

A szegedi professzor kitartott

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Móricz Ferenc Houstontól százhatvan kilométerre várta a Texast rémületben tartó Rita hurrikánt. A Texas A & M Universityt mindenki elhagyta, a magyar matematikus a hét végén mégis bement és feljegyzéseket készített.
Derékig érő vízben gázolnak az emberek Lafite-ban, a Rita elvonulása után. Fotó: MTI/AP/Kevork Djansezian
Kétmillió ember kelt útra a múlt héten Texasban, hogy elmeneküljön a Rita hurrikán elől. Végeláthatatlan autósorok alakultak ki az Egyesült Államok déli részén fekvő állam autópályáin. Az ország történetének eddigi egyik legnagyobb evakuálása volt: a kétmilliós Houstonból és vonzáskörzetéből csaknem egymillió lakos pánikszerűen távozott. Egyesek szerint a mostani a legnagyobb elvándorlás a XIX. századi amerikai polgárháború óta.

A többi intézményhez hasonlóan a Texas A & M Universityt is bezárták. Itt dolgozik jelenleg Móricz Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem professzora. A Rita közeledtével – még pénteken – többek közt ezt vetette papírra: „Egész éjjel hallottam a pakolással és az elutazással kapcsolatos zajokat a diákszállóban, ahol elhelyeztek. Hallgatók ezrei utaztak haza."

A Houstontól északra, százhatvan kilométerre fekvő College Station egyeteme teljesen elnéptelenedett, pedig ide legfeljebb csak tropikus esőzés jut fel. A matematikus professzor nem tágított, pénteken reggel kinyitotta az épületet és bement az irodába tájékozódni.

„Ragyogóan süt a nap és 35 fok a hőmérséklet, de egyre erősebben mozognak a fák levelei, délutánra már erős szél és eső várható. Holnap is megpróbálok bejönni az egyetemre – írta még pénteki feljegyzésében Móricz professzor, aki másnap nem talált senkit az intézetben.

„Kelet felől nagyon sötét felhők közelednek, az orkán erejű szélben az eső is elkezdett esni. A Rita útvonala körülbelül háromszáz kilométerre van, de a hatása itt is érezhető: este óta tombol a szél. Egész éjjel hallottam a fák nyögését. Az utcák néptelenek, a szupermarketben tegnap csak üres polcokat láttam. A csütörtöki rohamban mindent felvásároltak" – állapította meg az SZTE professzora.

Ezzel egy időben a NASA felkészült arra, hogy lezárja a houstoni Johnson Space Center irányítótermét és az űrbázis teljes irányítását átadja az oroszoknak. Rita szombaton csapott le Texas és Louisiana szövetségi államokban, miután a szeme elérte el az Egyesült Államok déli partvidékét. A hurrikán áradásokat, tüzeket és áramkimaradást okozott.

„Hevesen kezd esni az eső, sietek, hogy a trópusi vihar előtt hazaérjek a diákszállóba" – fejezte be aznapi naplórészletét az oktató, aki vasárnap már ragyogó napsütésre ébredt. Írásában kifejtette, miért nem okozott Rita katasztrófát azon a területen: „A hurrikántól keletre eső területek jóval több csapadékot kapnak, mint a nyugatiak, mert a föld forgása következtében a nyugatról keletre fújó szél az általános és ez hajtja felhőket is kelet irányába."


Örvény és bicikli

A híradásokban gyakran szerepel, hogy egy hurrikán óriási sebességgel –150-250 km/órával – söpör végig az útjába eső területeken. Ez azonban nem haladási sebességet jelent, hanem amellyel a hurrikán belsejében örvénylik a levegő. Ilyen óriási sebesség esetén a tölcsérben erősen lecsökken a légnyomás és óriási szívó hatás lép fel, ami felszippantja a fákat és a házakat. A hurrikán persze előre haladó mozgást is végez, de ennek a sebessége csak 15-30 km/óra, ami megegyezik egy közepesen haladó kerékpároséval. Ezért van lehetőség arra, hogy a várható nyomvonal menti településeket időben elhagyják.


Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom