Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A szegedi reptérről mentővel viszik a sérülteket a klinikára

Csongrád megye - Nagyjából negyedórával nőtt meg az az idő, mire a mentőhelikopterrel szállított betegek a szegedi klinikákra jutnak, megszűnt ugyanis a Semmelweis utcai leszállópálya. Az új klinikai tömb építése miatt a légi mentők a repülőtéren tudnak csak landolni, onnan mentőautó szállítja be a városba a pácienseket.
Nem száll le a mentőhelikopter az új klinika területén január 16-a óta, az épülő klinikai tömb miatt ugyanis az eddigi leszállópályát elbontották. Közel egy hónapja a repülőtérre érkeznek a légi mentéssel szállított betegek, onnan mentőautó viszi őket a klinikákig. A több mint négy kilométeres földi út jelentős időveszteséget okoz, a helyzetet ettől függetlenül nem látja problémásnak egyik érintett intézmény és szervezet sem.

Szegeden egyelőre csak a reptéren tudnak landolni. Archív fotó: Tésik Attila
Szegeden egyelőre csak a reptéren tudnak landolni. Archív fotó: Tésik Attila


Nem aggódnak
a klinikavezetők

A meghosszabbodott betegszállítás kapcsán leginkább érintett két intézmény vezetője sem látja tragikusnak a helyzetet. – Ahhoz, hogy megvalósuljon egy jobb dolog, mint ami most van, szükséges volt a leszállópályát átmenetileg feláldozni. Nem olyan drámai ez, mint amilyennek esetleg tűnhet – reagált a témára Molnár Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. Hasonlóan nyilatkozott az infarktusos betegeket ellátó II. számú belgyógyászati klinika invazív kardiológiai részlegének adjunktusa, Ungi Imre is. – Sajnos az elzáródás és a katéteres laborba érkezés közti időt tekintve az a legkevesebb, amíg a beteg a reptérről a klinikáig eljut. Jó lenne, ha percekben számolhatnánk a szakszerű ellátás megkezdéséig eltelt időt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek sokszor órákkal később hívnak segítséget. Vagyis ez az átmeneti állapot nem rontja szignifikánsan a beteg esélyeit.

– Nem teljesen új helyzet ez, hiszen közvetlen kórházi leszálló az utóbbi évekig nagyon kevés volt Magyarországon – mondta el Sóti Ákos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója. – Szegeden sokáig nem kórházi leszállótól hordták be a betegeket, a szívkatéteres centrumba azután sem, hogy kiépült az új klinika területén a leszálló.

Mivel a repülőtéri betegátadás jelentős időveszteséggel járna – az orvosigazgató számításai szerint legalább negyedóra kell ahhoz, hogy a helikopterből a mentőautóba áttegyék, és részletes tájékoztatást adjanak állapotáról – az a döntés született, hogy egy ápolóval mentőgépkocsi megy a helikopterhez, a légi mentés személyzete pedig a beteggel együtt átszáll, vagyis végig egy csapat kíséri a pácienst.

– A földi út miatt így is nagyjából negyedóra időveszteséggel kell számolni – mondta el Sóti Ákos, aki elismerte: bizonyos esetekben ez veszélyesen hosszú idő. – Friss szívizominfarktusosoknál, illetve súlyos sérülteknél számíthat ez leginkább, ilyen esetünk Szegeden évente nagyjából félszáz van. Vélhetően amíg nem készül el az új leszállópálya, sok betegért nem a légi mentők mennek majd.

Sóti Ákos kiemelte, örül, hogy készül az új leszálló az épülő sürgősségi osztály tetején, az ugyanis minőségi előrelépést jelent majd. Tervezésében a légimentő-szolgálat is segédkezik. Ha minden az elképzelt menetrend szerint halad, októberben már itt szállhat le a helikopter.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. papasmamas 2012. február 13. 11:54
  „Nem ertem, hogy amig lehetett is miert nem a korhazi leszallopalyaig vitte a helikopter a surgos eseteket. |Most meg aztan vegkepp, hiszen negyedeora nagyon hosszu ido. Aki azt nyilatkozta, hogy ez nem olyan nagy problema, azt kivanom, hogy sohase keruljon olyan helyzetbe sem o, sem szerettei, hogy ez igenis nagy problemat jelentsen. Szegyen, hogy egy Szeged nagysagu varosban ez a helyet nem megoldott!!! Kepzelem, hogymit jelent atzotykolodni a varoson a repuloterrol. Adja Isten, hogy emiatt senki se veszitse el az eletet!”
 • 27. szegedivagyok 2012. február 13. 10:02
  „klj-54!

  @20. szegedivagyok
  Márpedig megszűnik!
  Számomra aki látott már karón varnyút ez elfogadhatatlan!
  Miért?
  Lejjebb olvasd el.

  A cikkben sehol sincs,hogy az általam említettek megszűnnek.A kommentek nem érdekelnek, oda bármit lehet írni, hiszen többnyire hozzá nem értő emberek írják le, akik még arra sem veszik a fáradtságot, hogy tájékozódjanak egy aktuális témáról.”
 • 26. öregvegyész 2012. február 12. 22:27
  „19. Meg kellene kérdezni őket.. De pl. a szemétégető romjait is el lehetne takarítani gyorsan,nincs tudomásom hogy ujjá építeni kívánnák.”
 • 25. pepezozo 2012. február 12. 21:51
  „Kedves Tomyk!
  A bürokrata nem én vagyok, de kérlek, ha ennyire zavar a dolog, kezdeményezz jogszabály változtatást, jogod van hozzá, ráadásul akkor talán erkölcsi alapod is lesz mást bürokratának, gáncsoskodónak nevezni.

  A kialakított helikopter leszállóhoz igen, lesz műszaki mentés, habbal oltó berendezés, stb., minden, ami előírás.

  Kérlek állj az élére a légimentést könnyítő jogszabályok könnyítésének, ne csak itt, a Délmagyar komment részében érvelj. Sok embernek segítenél.”
 • 24. tonyk 2012. február 12. 21:13
  „23. pepezozo 2012.02.12. 20:18

  Nem kértem rajtad számon semmit. Csak kérdeztem. Miért másabb egy szántóföldön való, mint egy ideiglenes leszállóhelyen történő leszállás? Ezt nem értem!

  "A szabálykövetés a társadalom ragasztóanyaga"

  Tipikus bürokrata, gáncsoskodó hozzáállás, már ne is haragudj. Ezzel a szabályosdival el lehet fedni mindent szépen. Az esetlegesen értelmetlen dolgokat is. Nem, nem azt mondom, hogy törvénytelenséget kell elkövetni!

  "Te is betartod a szabályokat, ...., igaz?

  Igaz, bármire is akartál ezzel célozni...

  "Képzeld el, hogy a hozzátartozóddal leesik a helikopter a klinikakertben, ahol nincsen megfelelő műszaki segítség, oltás, akkor mit szólnál? "

  Elképzelem a szántóföldi leszállást. Ott van műszaki mentés?
  És amikor lesz kialakított leszállóhely, akkor lesz műszaki mentés is? Kétlem.

  "Most miért nem azért érvelsz, hogy takarítsák végre a Kálvária Sugárutat, hogy a mentő el tudjon a hóban menni, ez több időveszteség, mint a jó időben való betegátvétel a helikoptertől."

  Visszakérdezek. Átveszik a beteget 4400m-re és a Kálvárián a hó sincs eltakarítva. Nem lenne-e jobb egy a klinikához közelebbi, ideiglenes leszállóhely?
  Esetleg ezt egy olyan döntené el , aki ért is ehhez valamit, nem pedig idióta jogszabályok mögé burkolózva, aminek a megalkotásakor fel sem merült olyan, hogy esetleg átépíthetnek valamit (jelen esetben egy klinikát). Erre nem hiszem , hogy az a megoldás, hogy jogszabállyal lehetetlenné tesszük egy mentőhelikopter leszállását.

  Kérlek ne vedd ezt támadásnak, kötekedésnek, pusztán nem értek dolgokat.
  Emberek életéről van szó. Nem fogadom el, azt hogy, "de sötétben nincs repülés, és mi lenne ha nem lenne egyáltalán". Ha a nagymamám villamos lenne... Azt nézem, hogy _amikor_van_helikopter_, akkor mik a lehetőségek. És ha van, adjunk meg a lehető legtöbb esélyt, nem pedig gáncsokat dobjunk egymás elé, mert volt valahol egy idióta jogász, aki az orránál nem lát tovább és sikerült neki felböfögni valami olyat, ami esetleg köszönő viszonyban sincs az élettel.
  Élő példák vannak rá, hogy órák, félnapok alatt módosítanak törvényeket. Tessék lehet az élethez igazítani. De ettől még mindig nem hiszem, hogy ha a törvény, szabályozás megvan rá, bármivel is biztonságosabb lenne egy leszállás.”
 • 23. pepezozo 2012. február 12. 20:18
  „Kedves Tonyk!
  A szabályozást ne rajtam kérd számon, ezt a Klinikai Központnak be kell tartania. Ha meg nem tartanának be, akkor lehet, hogy Te lennél az első, aki kommentelné "nekik mindent szabad"?
  A szabálykövetés a társadalom ragasztóanyaga, Te is betartod a szabályokat, fizetsz adót, nem építesz engedény nélkül házat, nem lopod közterületről a fát, nem orvvadászkodsz, igaz?

  A hozzátartozók bevonása érvrendszerbe oké, de kérlek abba gondolj bele, amit írtam, hogy éjjel, ködben, alacsony felhőlábnál, most hóesésben sem repül a helikopter, földi mentés van, ami lényegesen tovább tart, mint a légi. Most miért nem azért érvelsz, hogy takarítsák végre a Kálvária Sugárutat, hogy a mentő el tudjon a hóban menni, ez több időveszteség, mint a jó időben való betegátvétel a helikoptertől. (Tudod, rossz időben nincsen légimentés). Képzeld el, hogy a hozzátartozóddal leesik a helikopter a klinikakertben, ahol nincsen megfelelő műszaki segítség, oltás, akkor mit szólnál?

  Irigylem továbbá, hogy Sandbach községben van helikopter leszálló, de az más tészta, nem itthon van. Az Alpokban és Alaszkában is repül a nálunk lévő időjárásnál zordabb körülmények között mentőhelikopter (nem is beszélve a ÉParti Őrség gépeit) - esetleg lehetne ezt célozni.
  Kis türelem, reméljük nemsokára lesz minden igényt kielégítő helye a légimentésnek.”
 • 22. klj-54 2012. február 12. 19:16
  „@20. szegedivagyok
  Márpedig megszűnik!
  Számomra aki látott már karón varnyút ez elfogadhatatlan!
  Miért?
  Lejjebb olvasd el.”
 • 21. szegedivagyok 2012. február 12. 17:31
  „Nem értem a hozzászólókat.

  Megszűnik a jövőre nézve a betegek helikopterrel történő intézménybe szállítása? Nem.

  Megszűnik a légi mentés a régióban?nem.

  Akkor mi a fenének kell a kommentekbe belevenni a politikát.Ebben az ügyben aztán végképp nincs semmi napi politikára utaló. Annak kellene örülnünk, hogy a klinika bővítésével fejlesztik a légi mentés infrastruktúráját is. Mi magyarok tényleg ennyire i..óták vagyunk, hogy semminek nem örülünk, ellenben mindig valakivel veszekedünk.

  Hajrá Magyarország, csak így tovább!”
 • 20. szegedivagyok 2012. február 12. 16:58
  „Nem értem a hozzászólókat.

  Megszűnik a jövőre nézve a betegek helikopterrel történő intézménybe szállítása? Nem.

  Megszűnik a légi mentés a régióban?nem.

  Akkor mi a fenének kell a kommentekbe belevenni a politikát.Ebben az ügyben aztán végképp nincs semmi napi politikára utaló. Annak kellene örülnünk, hogy a klinika bővítésével fejlesztik a légi mentés infrastruktúráját is. Mi magyarok tényleg ennyire i..óták vagyunk, hogy semminek nem örülünk, ellenben mindig valakivel veszekedünk.

  Hajrá Magyarország, csak így tovább!”
 • 19. deszkás 2012. február 12. 14:42
  „ÖREGVEGYÉSZ! Ki is vernék a balhét a papok. (kb140dB)”
 • 18. Együgyű 2012. február 12. 12:52
  „Azok a kommentezők, akik lenézik, a más véleményen levő társaikat vélelmezem a legsötétebb és legelvakultabb írogatók közé tartoznak. Közeli, ideiglenes leszállóhelyre sajnálják a pénzt, azok smucigok! Zagyva magyarázatokkal semmibe veszik az emberélet megőrzését, fenntartását! Azok lelkükben már feketék. Zagyva jogszabályokra hivatkozni meg egyenesen nevetséges! Arra meg kimondottan hogy a (sérültek) várjanak türelemmel, amíg ez a dolog meg nem oldódik. Részletes magyarázatra a hozzászólásuk nem is érdemesítendő, magyarázandó! Azonban a tudatlanságot megértem a DEMOKRÁCIA jegyében! Nem is írtam volna, most ha nem emberéletekről lenne szó! Mintha a jelenlegi probléma most jelentkezett volna elösszőr. Mikor is volt a tervezése az új tömbnek? Nekem elsősorban az emberélet volt mindig fontos bárkié legyen is! Ide jutottunk? Fizetett hozzászólok, elvakult tehetős gazdagok. Vak elfogult Fidesz-KDNP atyai vallásos követői.
  Most már a demokrácia jegyében lehet utánam is írogatni és kritizálgatni.
  Hip-Hip-Hurrá!!!
  OFF.”
 • 17. klj-54 2012. február 12. 12:43
  „4. CID
  Egy kérdésedre itt is válaszolok:)
  Igen, mertem írni azt, hogy "orvos szakmailag", ez ugyanis azt jelenti, hogy a szakokra lebontott -és amúgy publikus!- szakmai protokoll szabályai szerint!
  Édesanyám tárgyalásán az ügyész abból idézett, emiatt mertem én is arra az iratra hivatkozni.

  A helikoppantóra térve:
  Igen, betonra, mert ha megbillen akkor az aerodinamika gyakorlati törvényei miatt úgy jár mint a pécsi MI-8 as, aki eldőlt.
  Breuberg mellett van Sandbach kisváros, mely a Pirelli egyik nagy lerakata (Darmstadt környéke) ahol is a cég udvara a kijelölt helikopter leszálló!
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.goyellow.de%2Fhome%2Freifen-reifenservice-pirelli-deutschland-gmbh-breuberg-sandbach.html&ei=TaQ3T9TVOsbNhAeOw839AQ&usg=AFQjCNGM77VMtyxJfHxwwaBc3scCGenOrg&sig2=sBlCbw1SSB2fM2loDvTwQA
  (A cég ahol a kijelölt reptér van amúgy fokozott tűzveszélyességű üzem!)

  Tehát számomra elfogadhatatlan az a pénzkidobás és beteg életének a veszélyeztetése amit ma az illetékesek eldöntöttek mentőhelikoppantó ügyében!
  Ott megoldható itt meg nem?
  Kinek üres a zsebe?

  @14. pepezozo
  Ha szakmabeli vagyol akkor nagyon nem szeretnék a kezeid közé kerülni!”
 • 16. Lámpion 2012. február 12. 12:25
  „RE:14. pepezozo 2012.02.12. 10:37

  A helikopter csak a mentés helyszínén rendelkezik a rá jellemző speciális repülési tulajdonságokkal,
  a betegfogadó helyeken a túlszabályozás miatt ezeket elveszíti.:(((”
 • 15. tonyk 2012. február 12. 11:43
  „14. pepezozo 2012.02.12. 10:37

  "1. A helikopter a betegfogadó helyen olyan helyen tud leszállni a megváltozott szabályozás miatt, ami repülőtérnek van minősítve."

  _Teljesen_laikusként_ kérdezem, hogy ha egy baleset helyszínén le lehet szállni, akkor miért nem lehet a klinikához közelebbi helyen kijelölni egy leszállóhelyet? Mivel másabb egy esethelyszíni, vadidegen helyen történő lesszállás, mint egy átmenetileg (állandó), ismert helyen történő leszállás?
  Az hogy "szabályozás meg jogszabály", nem elfogadható érv, mert ez csak a probléma tologatása, sikamikálása.

  Szakmabeli lehetsz a hozzászólásodból ítélve:

  "Az egész láncban az az idő, ami eltelik a Szegedi Repülőtértől a Klinikai Központig (a távolság 4400 méter!!) nem meghatározó"

  Ugyanezt mondod családtagod esetében is? Amíg nem vagy érintett addig felülhelyezkedhetsz mindenen, kizársz mindent, attól a pillanattól kezdve, hogy érintett vagy, nemhogy 4400m de 4,4 méter is sok tud lenni nem igaz?

  "pár hónapot kell a megoldásra várni."

  Ezt mond annak aki a élet-halál között lebeg vagy a családnak.

  Mint, amikor villanyszerelő az intenzíven dolgozik: "Na akkor egy naaaagy levegő, ÁRAMTALANÍTUNK!"”
 • 14. pepezozo 2012. február 12. 10:37
  „Ez megint a tudatlan kommentelők aranybányája, a szokásos formát hozzátok.
  1. A helikopter a betegfogadó helyen olyan helyen tud leszállni a megváltozott szabályozás miatt, ami repülőtérnek van minősítve. Ezzel nem kis elvárásnak kell megfelelni a fogadóhelyeknek, ezért nem egyszerű kialakítani egy hivatalos engedélyekkel rendelkező ideiglenes leszállóhelyet. Megy az ötletbörze hogy hova tud leereszkedni a gép, persze, leszáll az egy zsebkendőre is, csak nem szabad. A Klinikai Központnak pedig mint ellátónak az előírásokat be kell tartani.
  2. A helikopter Szentesről repül a betegért, leszáll a mentés helyszínén, ott átveszi a földi egységtől a beteget, beteszik a gépbe, majd elindulnak vele. Az egész láncban az az idő, ami eltelik a Szegedi Repülőtértől a Klinikai Központig (a távolság 4400 méter!!) nem meghatározó. A beteg végig felügyelet alatt van.
  3. A helikopter nem repül éjjel, rossz látási viszonyok között, ködben, stb. Aki ilyen időben lett beteg, azt eddig is és ezt követően is földi mentőegység viszi kórházba, a kedves véres szájjal kommentelők ezeket a betegeket nem sajnálják? Miért nem követeltek egy éjjel-nappal repülő gépet, kivilágított leszállót, stb?
  Az új SBO épület elvileg őszre készen lesz, tetején a leszállóval. . A jelenlegi helyzet átmeneti, pár hónapot kell a megoldásra várni. Kis türelem sokat segít, kár ilyen dolgokon veszekedni.”
 • 13. Lutetia 2012. február 12. 10:07
  „Amikor két éve Prágában jártam, tanúja voltam, ahogy a város szélén egy hatalmas zöld mezőre leszállt egy mentőhelikopter. A mentőautó már ott várt a közelben, áttették a beteget, aztán már száguldott is a mentő a város belsejébe.
  Egyébként jobb nem belegondolni, hány millióba került az a helikopter-leszálló az Új Klinikánál. Mert nem annyiból állt ám a dolog, hogy festettek egy szép nagy karikát a parkolók közé. Csak pár éve létesült, és most vége. Ez egyébként nem a városvezetés hibája, hanem a pályázati rendszeré.
  Arról nem is beszélve, hogy az új klinikai leszállópálya X méteres körzetében biztonsági okokból tilos volt a parkolás. De ez egy pillanatig nem zavarta a doktor bácsikat és néniket abban, hogy oda álljanak, ahol nem szabad. Mit nekem sürgősségi betegszállítás...”
 • 12. Együgyű 2012. február 12. 09:30
  „Jaj de ideges lettem!
  Az ideiglenes kivilágítható mentőhelikopter leszálló pálya helyett butaságot írtam!
  Mielőtt a sas szemek meg nem támadnak. Korrigálni kell!”
 • 11. Együgyű 2012. február 12. 09:14
  „,,A szegedi reptérről mentővel viszik a sérülteket a klinikára"
  Lesz így több elhunyt mire a repülőtérről beér majd a mentő a klinikára? Esetleg ez miatt a gyógyulásuk sem lesz biztos?
  Az idő előrehaladtával és pakolgatással a kialakult folyamat a betegeknél visszafordíthatatlan lesz?
  Minden leendő mentőhelikopter utasának ajánlom, halassza el az utazását, ha teheti!
  Most az Egészségügyi Minisztériumnak az a célkitűzése, hogy a szembe lévő bonctan kihasználtsága maximális legyen?
  Ez a humánus állami eutanázia a Fidesz-KDMP atyai pártszövetségénél?
  Még Vigyorgó Janinak sem ajánlom ezt az egzotikus utat!!!
  A szervezés a leszálló pályával kapcsolatosan nem egy agytrösztre utal! Ez lesz az új betegút protokoll?
  Ez a zavartalan betegellátáshoz vezető legrövidebb út a zsenik előtt!
  Mintha nem így vélekednék róla!
  Pénz egy ideiglenes mentőhelikopter számára sincs? Itt a vég!
  Jaj, egyesek megint Botkát fogják hibáztatni!”
 • 10. öregvegyész 2012. február 12. 07:54
  „Szinte hihetetlen ostobaság! Akkor mig jobb helyet nem találnak a közelben szálljon le a Dóm téren Már mindenki meghülyült?”
 • 9. qrumpli 2012. február 12. 06:07
  „Ha beledöglök akkor is kivárom!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istenek alkonya - a Metből

Wagner Ring-tetralógiájának utolsó darabját, Az istenek alkonyát láthatja a közönség maratoni közvetítésen a New York-i Metropolitanből ma 18 órától a szegedi Belvárosi moziban.
Tovább olvasom