Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A szegedi taxisok nem félnek az Ubertől

A szegedi taxisok nem félnek az Ubertől
Hét elején a budapesti taxisok Uber ellenes tüntetésétől volt hangos a média. A kedélyek mostanra már valamennyire lecsillapodtak, de kíváncsiak voltunk, hogy mi a szegedi taxisok véleménye a botrányról?
Tállai András, a Nemzeti Adó és Vámhivatal vezetője a pénteken közleményben tudatta, hogy keményen fellépnek az Uber ellen. Zéró toleranciát hirdettek a szabályokat semmibe vevő Uber-sofőrökkel szemben. Jogszabályilag ugyanakkor semmi nem változott.

Egy neve elhallgatását kérő szegedi taxis szerint ez semmit nem fog változtatni a helyzeten, hiszen már korábban is volt szó ilyenről, de akkor is csak üres szavakat hallottak. Viszont a helyi taxisok nem félnek attól, hogy az Uber miatt elveszítik a munkájukat. A többségük azzal érvel, hogy Szeged kisebb, mint Budapest, a helyi közlekedés pedig megfelelő arra, hogy az emberek eljussanak A pontból B pontba. Persze éjszaka más a helyzet, de még így is sok fuvaruk van, hogy egy ideje már bulijáratban is közlekednek a buszok.
 
Szegedi taxisok - a szerző fotói.
Szegedi taxisok - a szerző fotói.

A taxisokra kemény szabályok vonatkoznak, nem úgy, mint az Uberre. A műszaki vizsgát csak az "autófelügyeletnél" csinálhatják meg, pont úgy, mint a zöldkártyát. Emellett különböző alkalmassági vizsgákon is meg kell felelniük. A taxisok szerint, ha nem lenne ennyi fizetnivalójuk, akkor ők is tudnának olyan olcsón fuvarozni, mint az Uber sofőrök.

Kissmárton János évek óta a szakmában dolgozik. Ő is úgy gondolja, hogy az Uber betiltása jogos, mivel a taxis-létnek sokkal keményebb követelményei vannak, mint egy hobbisofőrnek. Egy taxis nem furikázhat akármilyen autóval és az évjáratnak is rendben kell lennie. - Nekünk rendszeresen pályaalkalmassági vizsgát kell tennünk. Az Uber sofőröktől ezt nem követelik meg - magyarázza. - Bizonyos elvárásoknak nekik is meg kell felelniük, de adót sem fizetnek a munkájuk után. Nekem van kilométerórám, ami számlálja, hogy mennyit megyek, és nyugtát is ad - mutatja a szerkezetet. - Ők meg csak a hasukra ütnek és úgy mondják, hogy mennyit fizessen az utas! 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében is mérgezik a madarakat

Csongrád megyében is mérgezik a madarakat
A Szegedi Vadaspark igazgatójának tapasztalatai szerint a legtöbb madármérgezés az év első három hónapjában történik. Tovább olvasom