Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A szegedi Wang Eliz szívesen hallgat Vangelist

Babafotózásunk szereplőinek szüleit faggattuk, hogyan választották ki gyermekük különleges nevét. Megtudtuk, sokat nyomott a latban például a sport, a zene, a külcsín és az atyai örökség.
Sándor József Benedek. Nem ő a mindszenti fagyosszent
A 2006-os év babája címért ezerszázhetven gyerek versengett lapunk babaalbumában. A fotózásokon azonban nemcsak a grimaszoló pofik és a cserfes picik ragadták meg a figyelmünket, hanem a különleges nevű apróságok is.

A legkisebbek Picúr kategóriájában ismerhettük meg a vásárhelyi Farkas Almát. – Gyakori a vezetékneve, az édesapja választotta mellé ezt a különleges keresztnevet – árulta el az édesanyja, Erdei Eszter. – Egészen a megszületése pillanatáig nem dőlt el véglegesen, hogy fogják hívni. Amint megláttam a pirospozsgás kerek kis arcát, már nem is volt kérdés, Alma lett. Az egész neve is értelmes, hiszen a farkasalma egy vadon termő gyümölcsfélét jelent. Azt is hallottam, hogy kis mennyiségben hathatós orvosság, sok azonban mérgező belőle. Ebből is látszik, a környezetének vigyáznia kell majd a lányommal! És hogy Alma messze esett-e a fájától? Ezt még senki nem kérdezte tőlünk. Hát, nem. Egy kicsi mindkettőnkből van benne.

Wang Eliz
A Huncutka kategória névsorában láttuk meg a nagymágocsi Gila Zille nevét. – Mindenünk a sport, a férjem egyfolytában azt hallgatja a rádióban. És az egyik műsorban elhangzott, hogy Egerszegi Krisztina kislányát Zillének hívják – magyarázta a választásukat az édesanya, Giláné Szőke Nóra. – A Cecíliához hasonlóan az egyházi zene védőszentje, magyar név. Illik is a lányomra, Zille igazi tündérke. Sokan visszakérdeznek, mert nem értik a nevét. Vagy nem tudják, lány-e vagy fiú. Érdeklődnek, hogy jutott eszembe. És én mindenkinek szívesen elmagyarázom. Becézni is lehet, mi a focista Zinedine Zidane után Zizónak hívjuk.

A huncutkák mezőnyében tűnt fel Wang Eliz. Leírva is különleges, de kimondva! Kimondottan a görög származású zeneszerző és szintetizátor mágus, Vangelis nevével cseng össze. – Nem véletlenül. Nagyon szeretjük Vangelis zenéjét. Fő kedvencünk az egyik válogatásalbuma és az 1492 című film zenéje – mesélte a szegedi édesanya, Horváth Szilvia. A férje kínai származású, két nagyobb fiuknak is különleges, francia hangzású nevet adtak: ők Louise és Denise. Próbálgattuk, milyen édesen csengene az Elise, ha lány lenne. És lány lett. A világhírű komponista csöppnyi névrokona nem élhet muzsikaszó nélkül, aranyosan illegeti magát a dallamos zongoraszó hallatán.

Gila Zille
A legnagyobbak Gézengúz csapatában szállt versenybe Mindszentről Sándor József Benedek. – Ő már a második: az édesapja után kapta nevét. Három nővér után ő az első fiú – mesélte büszkén az édesanyja, Sándorné Szűcs Ilona. – Az apjával sokan viccelődnek, kérdezgetik tőle, hogy zsákban hozza-e a meleget. De csak nevetünk. Megint mások érdeklődnek, hogy ő-e a mindszenti fagyosszent. És igaz, ami igaz, a férjem fagyosszent. Nem szereti a telet, nagyon várja már a tavaszt.

Külföldi név magyarosan

A szegedi önkormányzat okmányirodája a szülők által választott különleges keresztneveknek a Ladó János-féle utónévkönyvben néz utána. Ha a név nem szerepel benne, a szülőknek a budapesti nyelvtudományi intézetbe kell kérelmet írniuk. A külföldi neveket azonban csak magyarosan írva engedik használni. Külföldi állampolgárságú apukának lehetett Denise és Louise nevű gyermeke. De miután magyar állampolgárságot kapott, Elise helyett a kislánya csak Eliz lehetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom