Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A szegedi zászló szakmailag kifogástalan - önnek tetszik?

Szegeden nincs napirenden a zászlóváltoztatás, de ha a közgyűlés mégis azt szeretné, akár évente cserélgethetné a város lobogóját.
Könnyen összetéveszthető más zászlóval – ez az indoka annak, hogy Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére Budapest zászlaját megváltoztatathatják, ha ezzel a fővárosi közgyűlés egyetért.

Szegeden nincs napirenden a zászlóváltoztatás, de ha a közgyűlés mégis azt szeretné, akár évente cserélgethetné a város lobogóját. Ez ugyanis az 1990-es önkormányzati törvény szerint a mindenkori testület jogköre.

Ha megfelelő indok van rá, miért ne lehetne változtatni? – reagált a delmagyar.hu által megkérdezett történész, Tóth István, aki emlékeztetett: díszpolgári címet is megvonnak utólag, ha megváltozik a kitüntetett megítélése.

A szegedi zászló szakmailag kifogástalan - önnek tetszik? Fotó: delmagyar.hu
A szegedi zászló szakmailag kifogástalan - önnek tetszik?
Fotó: delmagyar.hu

A zászló alapszíne a címerből eredeztethető, színes címert praktikus világos színen ábrázolni – mondta Fári Irén muzeológus, a Szeged címere című kötet társszerzője.

Tervezzen új zászlót Szegednek!

Egyetért Tóth István történésszel? Unja a címeren a bárányt? Szereti a kék-sárga-piros kombinációt? Vagy éppen Ön is szegedi „honvédzászlóra" vágyik? Itt az alkalom! Tervezze meg Szeged új zászlaját! Várjuk ötleteiket, elképzeléseiket e-mailcímünkre július 1-jéig! A legjobbakat megmutatjuk a közgyűlési képviselőknek. Ki tudja, még az is lehet, hogy bogarat ültet a fülükbe erre a nyárra! Akkor meg nem megéri rajzolni, tervezni?

A városi címert egyébként Csala Károly szegedi grafikusművész rajzolta meg. A szegedvaros.hu oldalon olvasható tájékoztatás szerint „Szeged címerének középpontjában egy vertikálisan két részre osztott katonai pajzs van. Jobb oldalán kék mezőben két ezüst csík: a Tisza és a Maros folyót szimbolizálja. A baloldalán, fehér mezőben, fekete színű, kiterjesztett szárnyú, „felezett" sas (turul?), az erő, a dinamizmus, szabadon szárnyalás, a szabadság megtestesítője található, ami más értelmezés szerint a német – római császár kétfejű sasának fele, kegyúri jelvény, az adományozó császár jelképe. A sas karmai között kormánypálcát tart. A pajzson, páncélsisak tetején korona utal a szabad királyi városra. Ezek fölé emelkedik az Isten báránya, mely elveszi a világ bűneit, de egyben értelmezhető úgy is, mint a város polgárait szimbolizálandó: hogy Isten bárányai (Szeged polgárai) vagyunk."

Vitek Gábor a Fejér Megyei Levéltár munkatársa, a vexillológia (zászlótan) szakértője is elmondta: a zászló esetében az alapszínnek nincs jelentése, de az a jó, ha a címerrel harmonizál, abból ered. A szegedi tehát szakmailag rendben van.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. joy 2011. június 23. 05:05
  „Valóban nagyo jókat lehet derülni a funkcionális analfabénák hozzszólásain.
  :o)))
  Az viszont bosszantó, hogy ilyen sokan nem olvasnak, csak néznek ki a fejükből, mint sülthal.
  :o(”
 • 53. eleonóra 2011. június 22. 15:53
  „Már megint egy őrült ötlet .Minek is kéne kicserélni ?Ennyi pénze van a városnak ?”
 • 52. queenmargareth 2011. június 22. 14:41
  „nem ide illik, de szeretném közölni, hogy a múltkor kifogásolt gazos Rókusi krt egy részét, de lehet, hogy az egészet már nagyon szépen levágták, gazolták.
  6-kor már kint voltak a munkások és dolgoztak keményen, remélem a hőség elől tudtak menekülni.”
 • 51. kvikszot 2011. június 22. 14:27
  „Kedves Zsuzsanna, köszönöm a cikket. Annyira jó röhögni a felháborodott hozzászólásokon.
  Azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy a cikk csupán (jogos) provokáció vagy már ügyes szatíra. Szerintem inkább az utóbbi.
  Olyan jó, hogy nem veszik észre.
  Az lenne a legnagyobb poén, ha valamelyik futóbolond önkormányzati képveselő is komolyan gondolná és felvetné az ügyet. Az nagy siker lenne.”
 • 50. timea05 2011. június 22. 13:18
  „Nem is a cikk a felháborító, mert annak semmi alapja sincs, max. lázítás...
  Hanem a mellette lévő felhívás!!! "Unja már a címeren lévő bárányt?" Mi van???????????!!!! Eszembe sem jut egy olyan dolgot unni, ami egy jelkép, egy hagyomány, egy örökség! ... és: "megmutatjuk a közgyűlésnek" (Isten óvjon bennünket, hogy tényleg bogarat ültessenek a fülükbe!), merthogy mostanság annyira dívik, hogy "a tradíciót felváltja a 14 éves gimnazista rajza...
  És mielőtt még felvetődne: NEM a nyugdíjas korosztályhoz tartozom, hogy maradi legyek, csak tisztelem a városomat, ezzel együtt a címert, a zászlót és még azt a Széchenyi téri sárga épületet is, amelynek a homlokzatán szintén ott a címer!
  A következő cikk az lesz, hogy "Ledózerolná a régi Városházát, hogy a közgyűlés egy modernebb újépítésű helyen ülésezhessen?"??????? Álljon már meg a menet!”
 • 49. vmagdi 2011. június 22. 11:20
  „amiota megszulettem, eltem a magyar nepkoztarsasagban, eltem magyar koztarsasagban, es most magyarorszagon fogok, de az az erdekes barminek nevezik nekem ez ugyanaz a putri”
 • 48. vmagdi 2011. június 22. 11:15
  „tarlos razza rongyot, ugye mas izejevel konnyu csalant kaszalni.. kb olyan, minth a huto ures lenne es a haziasszony megis aparfumeriaba menne vasarolni .... tobb millio penzt kivenni a kozosbol es megtamogatni egy haver ceget, na az jol megy nalunk”
 • 47. mamacska 2011. június 22. 10:56
  „Már látom, a zászlókészítők nem lesznek munkanélküliek. :-)”
 • 46. joy 2011. június 22. 05:59
  „Nekem mindig is tetszett, nem kell változtatni rajta.
  A várost, történelmét jól szimbolizálja, prolitikai kurzusok felett áll.
  Ha mindent szíre-szóra változtatgatnak, elveszik a hagyomány, a múlt.”
 • 45. unknown 2011. június 22. 05:42
  „Csatlakozom macs és Vanek úr véleményéhez. Álljon elő Gonda Zsuzsanna és mondja meg nekünk: Az ő fejéből pattant-e ki tollára venni azt, hogy Szegeden is téma a zászló esetleges megváltoztatása ügye, vagy kitől kapta a témát?”
 • 44. Vanek_B._Eduárd 2011. június 22. 00:07
  „moderálva>
  Idézet köszönettel strangerrr-től egy másik kedves DM-cikk kommentjéből.
  Micsoda irgalmatlan fülkeforradalmi baromság már Szeged történelmi jelképével is sz@rakodni?”
 • 43. macs 2011. június 21. 23:09
  „Mondja meg valaki, kinek a fejéből pattant ki, mégha gondolatkisérlet szintjén is, ez az örült ötlet? Szeged a III. Károlytól 1719-ben kapott szabad királyi város címmel egyidőben kapott címert és zászlót használja.”
 • 42. unknown 2011. június 21. 20:32
  „Egy könnyed összeköttetéssel a zászló témához - inkább ez lenne időszerűbb téma - Szőregen a Makai-úton lévő benzinkutat zászlótartó rúdjaival együtt bontják, bekötő beton útját vésőgép szaggatja. Közel-távol nincs benzinkút. Nem vette volna meg azt a MOL-tól valaki befektető vállalkozó? A 43-as főút elment, de azért számomra is meglepő módon nagy maradt a személygépkocsi forgalom.”
 • 41. queenmargareth 2011. június 21. 19:32
  „34. Mignon 2011.06.21. 17:10
  Szia!

  Azt hittem Te is eltűnsz.Szeretem az írásaid.Köszi”
 • 40. szgy 2011. június 21. 18:15
  „@26,28: Dehogy írták át, kitettek a honlapra egy transzponált változatot. Nem lett rövidebb, nem lett egyszerűbb, semmi se lett. Az énekeskönyvekben egyébként amióta világ a világ, a B-dúr változatot adják egyszólamú éneklésre, ez egy hagyomány, Himnusz, egy szólam, akkor B dúr.
  http://www.youtube.com/watch?v=qaa206khO6c&feature=related

  Amúgy meg szívesen meghallgatnám, ahogy az Aszt "megbűnhődik" mindazok, akik szerint itt most dicső demokráciánk újabb tartóoszlopa jutott a nemes Ílion sorsára. Lehet kísérletezni! De, nem csalunk! Csak tisztán, és nincs oktávtörés! Nem, az Esz nem Asz. A D sem.
  http://www.youtube.com/watch?v=19dU_q6lmGM&feature=related

  Az is látszik, hogy Ferencsiknél a játékidő 2:27, Kocsisnál 2:00, az "új" férfikari változatban 2:18, le sem rövidült, nem is lassult, az égvilágon semmi nem történt vele. Persze gumicsontnak jó téma, csak éppen...”
 • 39. purgator 2011. június 21. 18:02
  „Tűrhetetlen, hogy miért képezheti ez vita tárgyát? Meg kell bízni egyszerűen nagy, mértékadó grafikusunkat, aki a Kölcsei utcai nyílt tárlatra megalkotta a város legjellemzőbb plakátját "B*zdmeg Szuegedet" címmel. Ha ez ilyen központi helyen viríhatott hosszasan, szerintem még jobban mutatna a sóhajokhídas sárgaház ormán.
  Botka et. kitekintve írásos biztatást kapna a város további feldúlásához.”
 • 38. Carlo 2011. június 21. 17:33
  „Szegeden nincs napirenden a zászlóváltoztatás, de ha....
  téma nincs, de
  így van miről írni Kedves G D”
 • 37. csafe 2011. június 21. 17:27
  „A kérdés nem az tetszik-e? Tisztelni kell, mert ezt az ősöktől örököltük.
  Egyebként nekem szép is a zászlónk!”
 • 36. bigroy 2011. június 21. 17:22
  „Nem igaz,hogy ilyen baromságokkal foglalkoznak azok akiket nem ezért fizetnek a szegedi lakosok!!!!
  Nincs ennél sokkal komolyabb elintéznivaló????”
 • 35. sajtkukac 2011. június 21. 17:14
  „Komolyan, ez a legnagyobb gond????????????????????”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magassági rekord a Tragédia díszlete

A 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi évadja tíz nap múlva kezdődik Az ember tragédiája bemutatójával. Tovább olvasom