Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

A szegediek 75,7%-a szerint jó irányba fejlődik a város

Szeged - A felmérés vizsgálta a polgármester munkájának megítélését, a pártok népszerűségét és azt, hogy hogyan ítélik meg a szegediek a város fejlődését.
A Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszéke közvélemény-kutatás keretében kettőezer-ötszáz szegedi véleményét kérdezte meg 2009. április-májusban. A felmérés vizsgálta a polgármester munkájának megítélését, a pártok népszerűségét és azt, hogy hogyan ítélik meg a szegediek a város fejlődését. Az alábbiakban az eredményekről adunk tájékoztatást.

Milyen irányba mennek a dolgok?

A válaszokból kitűnik, hogy a szegediek alapvetően elégedettek azzal, ahogyan a város ügyei folynak. A válaszadók 75,7%-a szerint a dolgok jó irányba mennek.

Ön szerint milyen irányba mennek a dolgok mostanában a városban?
Ön szerint milyen irányba mennek a dolgok mostanában a városban?

Elégedett-e Ön a polgármester munkájával?

Botka László polgármester elismertsége és népszerűsége 7 éve folyamatosan kiugróan magas. A pártpreferenciák hullámzása lényegében nem befolyásolja megítélését. A munkájával elégedettek aránya eléri a 2/3-ot és csak kevesebb, mint 14% elégedetlen.

Polgármester munkájának értékelése ötfokozatú skálán
Polgármester munkájának értékelése ötfokozatú skálánEltérő országos és szegedi, önkormányzati pártpreferenciák

A megkérdezettek eltérő válaszai az önkormányzati és az Európai parlamenti választások esetén jól visszaigazolják, hogy a szegediek jelentősen különböző módon ítélik meg az országos és a helyi politikát és egyre nagyobb arányban eltérő módon is kívánnak szavazni.

Egy most vasárnapi Európai parlamenti választáson mely párt listájára szavazna?


Egy most vasárnapi önkormányzati választáson mely párt listájára szavazna?


A kutatás módszertana:

Az SZTE Szociológia Tanszék, 2009. április-májusában, személyes megkérdezés útján 2500 szegedi megkérdezésével, kik együttesen Szeged város lakosságát reprezentálják.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. 620829 2009. június 16. 12:58
  „fejlődik........no egy biztos,nem csak pártvöröskádereket kéne megkérdezni.....szerintem”
 • 123. Akkorelég 2009. május 23. 23:14
  „Hazapialya
  A falfirkák ellen azzal lehetne tenni, ha mindenki rendbe tenné a kölykeit.
  Ha a falakat lefestenék, azokat újra összefirkálnák.
  Igen ez is egy munka.
  Elég veszélyes. Neked hogy tetszene ha a gyereked védtelenül, egyedül járkálna fel idegen lakásokba? Nem értem, miért kell bármilyen munkát is lenézni.
  Lehet engem neveltek csak normálisan, de én úgy gondolom, minden munka becsülendő, amíg tisztességgel végzik. Személy szerint semmilyen munkakört sem köpködök meg.
  Arra azért kíváncsi lennék, hogy akik ekkora rendet akarnak az országban, mekkora renddel rendelkeznek otthon! Tudjátok..előbb otthonodban, aztán hazádban...
  Ezen el kellene gondolkodni.
  Azt még fontosnak tartom, ha ennyire elégedetlen ezzel az ostoba cikkel, miért nem mennek be a tanszékre és verik az asztalt? Otthonról könnyű keménynek, és nagy magyarnak lenni.

  Talán egyszer elérik itt az emberek, hogy felfogják, nem kell mindent megenni amit eléjük raknak egy bizonyos elrendezés alapján. Ha máshol megjelenne egy cikk, hogy igen ezt valami ostoba írta és mindenkinek közszemlére tennék a kérdőíveket magukat, és ha itt bármelyik laikusnak lenne képzettsége azt leelemezni SPSS-ben (statisztikai program) vajon bocsánatot kérnének-e aoktól a ygerekektől kaiket itt megköveztek virtuálisan? Szerintem sokaknak szégyellniük kellene magukat.”
 • 122. Akkorelég 2009. május 23. 23:03
  „Kilenceske..a terepet nem mi választottuk. Ezt adták Le lehet végre szakadni a kérdezőkről.”
 • 121. maradando 2009. május 23. 16:36
  „A rendszerváltás 20 éve óta csak 1-jó irány létezik :Előre ! Eddig ez az út töretlen volt.Talán egy házassághoz lehett hasonlitani Szeged sorsát.Mert mindenki érzi,hogy össze kell fonodnia valakivel ,csak 4 évente más-más partnerrel képzeli el !”
 • 120. achilleus 2009. május 23. 14:33
  „120. hozzászólás flexsnake 2009.05.23. 14:24
  Nem is tudtam, hogy Zschlag, Kabai, Hunvald, Deme jobbikos.”
 • 119. flexsnake 2009. május 23. 14:24
  „105. börtönben vannak.”
 • 118. achilleus 2009. május 23. 13:48
  „Laserdance 2009.05.23. 13:00
  "És ez mutatja milyenek a magyarok, hogy még itt is elég sok az elégedetlenkedő..."
  A birkák meg beszopják:
  Bankország
  Magyarország önmaga ellen visel kíméletlen és szűnni nem akaró háborút. Szinte egyedülállóak vagyunk a nemzetek között a tekintetben, hogy nem a saját érdekeinkért, hanem azok ellen harcolunk. Úgy viselkedünk, akár egy életunt, világtól elforduló ember. Vagyonunkat, lehetőségeinket szétszórjuk, az önpusztításban pedig örömünket leljük.
  Utoljára frissítve: 2009. május 23., 11:56

  Csak egy ilyen lelki beteg országban merülhet fel az a gondolat, hogy a kormány az adófizetők pénzének terhére felvett IMF-kölcsönből hatszázmilliárd forintot adna azoknak a bankoknak, amelyek egyébként jól megvannak e juttatás nélkül is. A két hazai tulajdonú pénzintézet, az OTP és az FHB már megkapta a maga állami mentőövét, ami még érthető is, hiszen kiket segítsünk a közösből a válságban, ha nem a sajátjainkat.

  Ugyanakkor a két bank támogatásából az is következik, hogy a további forrásokból csak a külföldi tulajdonú pénzintézetek hazai leánycégei részesülhetnek. Tehát, ha ne adj´ isten valósággá válik az Orbán Viktor által világgá röppentett Fidesz-értesülés - amelyet érdekes módon eddig még senki sem cáfolt a túloldalról -, akkor a Bajnai-kabinet azon cégek elé szórja bőkezűen a magyar polgárokat még évekig terhelő IMF-pénzeket, amiknek külföldi tulajdonosai már jelentős mértékű közpénzt kaptak anyaországuktól, és hazai kirendeltségeik egyébként sem zárták veszteségesen a múlt évet. Ráadásul úgy toljuk az orruk alá az ajándék bankjegyhegyeket, hogy közben rá sem kérdezünk arra, vajon mi a szándékuk azzal a csillagászati összegű tartalékkal, amit a Magyar Nemzeti Banknál halmoztak fel ahelyett, hogy hitelekkel segítenék a magyar családokat és a hazai vállalkozásokat.

  Most már ott tartunk, hogy a hungaricumokat gyártó húsüzemek, vágóhídjaink is az összeomlás szélére kerültek, mert a bankok ülnek a pénzükön, és nem adnak belőle egy fillért sem. Ezt tényleg érdemes támogatni. A vállalkozások csődbe sodrói, a devizahitelek törlesztőrészletét kétszeresére emelők, a bajbajutottakat vagyonuktól fél áron megfosztók csakugyan juttatást érdemelnek. S azt csak remélni lehet, hogy ez az indokolatlan pénzeső nem valamiféle feltétele egy Brüsszelben napokban nyilvánosságot látott nyilatkozat megszületésének, amiben hat multinacionális bank nagylelkűen felvállalta, hogy alkalomadtán segít magyarországi cégeinek. Lehet, hogy olyan vállalásért fizetünk, ami egyébként az érintettek kutya kötelessége?

  Legalább ilyen abszurd és önpusztító fejlemény a Gazdasági Versenyhivatal bejelentése, miszerint eljárás indul az agrártermelők, a feldolgozók és a kereskedők ellen, mert egy egyébként nem túl sok mindenre kötelező dokumentumban meg merték különböztetni egymástól a magyar és a külföldi importból származó termékeket. Főbenjáró bűn ez - legalábbis a hazai versenyjogi szabályozást lobogtató és az uniós gyakorlatot citáló hivatal szerint. Ha ez csakugyan így van, könnyen lehetne élcelődni a kifogásolt kódex felett bábáskodó agrártárcán: egy törvényellenes akcióhoz adta a nevét. Ugyanakkor a helyzet jóval szomorúbb. Mint cseppben a tenger, úgy mutatja meg ez az ügy, hogy ma ebben az országban - vagy ebben az Európában? - még egy végletekig fellúgozott, óvatos, vérszegény kísérletet sem tehetünk azért, hogy önmagunkat megvédjük az összehasonlíthatatlanul jobb helyzeti előnyben lévő versenytársakkal szemben.

  Versenyjogi szabályozás, ami az egyenlősdi jegyében az erősnek segít. Hozzáteszem: nem biztos, hogy ezt az unió mindegyik országában ilyen komolyan veszik. Csak mi, a közös Európa éltanulói. Akik hajlandók önként is feláldozni magukat mások jövőjéért.
  (Nánási Tamás, Magyar Nemzet)"”
 • 117. Laserdance 2009. május 23. 13:00
  „117: az természetesen meg sem fordul a fejedben, hogy csak úgy találomra választottak ki 2500 embert:) Szerintem totál reális eredmény, Szeged jó hely, sok minden épül, nem úgy mint máshol... És ez mutatja milyenek a magyarok, hoyg még itt is elég sok az elégedetlenkedő...”
 • 116. theseus 2009. május 23. 11:30
  „"A kutatás módszertana:

  Az SZTE Szociológia Tanszék, 2009. április-májusában, személyes megkérdezés útján 2500 szegedi megkérdezésével, kik együttesen Szeged város lakosságát reprezentálják."

  Azért kíváncsi lennék annak a 2500 embernek a kiválasztási módszerére. Ha az önkormányzati dolgozók és családtagjaik körében végezték a felmérést, akkor nem vagyok meglepve az eredményen, de akkor sem, ha a szociológia tanszék munkatársai és azok barátai voltak a megkérdezettek.”
 • 115. achilleus 2009. május 23. 11:03
  „Az ilyen híreket mintha Botkára szabták volna:
  "2009-05-23 10:40
  Őszi választásra készül az MSZP?
  Gyurcsány Ferenc örökségétől és feltételezhetőleg párton belüli szövetségeseitől is megszabadulna az MSZP vezetése, amelynek célja a párt ,,visszafoglalása" (...)/Lamperth és Tóth K. már el is kezdte./ A középtávú stratégia súlyos vereséggel számol a június EP-választáson, aminek hatására kénytelen lemondani a Bajnai-kabinet, és októberben előre hozott választások lesznek. A szocialisták célja, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon ismét eséllyel induljanak."”
 • 114. 9-es 2009. május 23. 10:50
  „klj!
  Ébredj már fel vazze,ez nem a Magyar Ifjúság c. lap 1979-ből!
  Vannak emberek,akiknek más a véleményük,és ezt el is merik mondani!
  Teljes mértékben egyertértek azzal a hozzászólóval,aki azt mondja,menjenek ki a kérdezőbiztosok a piacra,és ott kérdezzenek,ne csak a szépen újracsomagolt paneleket látogassák...
  Emlékszem,GYF,és sleppje azt ígérte,amikor az autópályát építették,hogy végre,Európa ideér,itt a Kánaán,rengeteg munkahelyet hoz majd ide,Ipari Park,betelepülő termelővállalat,megpezsdülő gazdság.
  Na ebből mi lett?
  Én már csak ilyen genya vagyok,amióta Cavintonnal iszom a reggeli kávémat,emlékszem,miket ígérgettek az elvtársaak.
  Csakhogy ezek a kérdések nem szerepeltek eme reprezentatív felmérésben,ezért szeretném klj-t,ill.flexi-t,meg okj-t megkérni,magyarázzák már el nekem,miért is jó nekem az,ha Botka a polgármester?
  Csak úgy mellékesen megjegyezném,hogy a magyarságtudat,mint életérzés még nem jelent automatikusan jobbikosságot,és nem kell egyből fasisztázni,Magyar Gárdával riogatni a népet!Ez az igazi népbutítás,hisz azt senki nem írja le,hogy akinek nincs mitől félnie,az miért félne a radikálosoktól?
  Franciahonban is megél Le Pen,mégsm kiált minden nyilatkozatára farkast a helyi sajtó!
  Összegezve:fel jún.7-re,de előtte van 4-e is,azt a napot hajlamosak vagyunk elfelejteni,pedig az volt az igazi tragédia......”
 • 113. achilleus 2009. május 23. 10:44
  „112. hozzászólás achilleus 2009.05.23. 10:18
  A Csongrádi sugárúti tegnap-tegnapelőtt "felújított" kerékpárút-szakaszról van szó. Nehogymá´ 1 nap alatt nyomvályús legyen!”
 • 112. Laserdance 2009. május 23. 10:18
  „Hehhe. Megint jót derülök. A politizálásnál szubjektívebb dolog a világon nincs. Aki NEM AKARJA elismerni hogy Botka jól dolgozik, az nem is fogja soha. Akkor sem, ha ezentúl mindent aranyból építenek majd meg. Nem baj, egyszer az ő regnálásának is vége lesz, aztán majd meg lehet nézni a következő ember mennyit tesz hozzá az eddigiekhez.
  Én egyre jobban értékelem Szegedet, mióta nem vagyok itt, csak alkalomszerűen... Pedig előtte is imádtam.
  Vegyétek már észre, hogy a boldogság lehetőségét veszitek el magatok elől azzal, hogy képtelenek vagytok bárminek is örülni...
  Azzal egyetértek hogy kevés a munkahely, ezzel az egyetlenegy kijelentéssel. De hol nem??? Már külföldön is kevés, a Németeknél pl. nagyobb a munkanélküliség mint itt. (Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ott aki dolgozik jobban keres, meg adózik is, ami itt egyáltalán nem jellemző.)
  Na mindegy, ti sírjatok csak egész nyomorúságos életetekben, én majd örülök helyettetek is:)”
 • 111. achilleus 2009. május 23. 10:18
  „93. hozzászólás Eagleeye 2009.05.22. 19:48
  Az eső jól megmutatja, hogy az újonnan átépített szakaszokon is nagy tócsákban megáll a víz!!!!
  Hol a minőségellenőrzés! Meg lehet nézni, a munka most is szar!!!”
 • 110. Damoklesz 2009. május 23. 07:48
  „Milyen kérdéseket tettek fel? Botka érzi baj van, ha már ilyen közvélemény kutatással akarja erősíteni magát. Jövőre ő is bukni fog!!!!”
 • 109. klj_54 2009. május 23. 07:27
  „Az a bizonyos "jobbik" azokból állt össze, akiket elkergettek a húsos fazéktól?
  Mert a kommunikációjukból ez jön át számomra.
  A társadalom söpredékét (szellemi!) célozzák meg, pont úgy, mint anno Szálasi testvér.
  Jó fele halad az ország...”
 • 108. tahoszegedi 2009. május 23. 06:59
  „engem ugyan nem mértek fel...”
 • 107. hazaipalya 2009. május 22. 21:42
  „menj ki a piacra ott kérdezd az embereket.”
 • 106. hazaipalya 2009. május 22. 21:40
  „már ez is munka???”
 • 105. hazaipalya 2009. május 22. 21:39
  „Jobbik hol van belöle? erre válaszolj!”
124 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a Tisza vizét isszuk, hanem a föld kincsét

Szeged - A városban 115 éve még a Tisza vizét itták, utána a vízmű 180–560 méteres kutakat fúrt. A föld 10 ezer éves kincsét juttatják el a háztartásokba. Tovább olvasom