Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A Szegedről indult Hevér Gábor tíz éve játszik a Nemzetiben

Budapest - Alföldi Róbert a Nemzeti Színház emblémájának nevezte Mohácsi János rendezését, az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darabot. A sikerprodukció egyik kulcsembere, a Szegedről indult Hevér Gábor épp 10 éve tagja a társulatnak. Leonardo DiCaprio állandó magyar hangja a Nemzeti sikerének titkáról és a „katasztrófaturizmusról" is beszélt.
Amikor megnéztem a Nemzeti Színházban Mohácsi János rendezését – Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe –, akkor döbbentem rá: a „zenés katonadolog" egyik kulcsemberéről, a Szegedről indult Hevér Gáborról még sohasem írtunk. Pedig alkalom is adódott volna: ebben és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című Martin Sperr-darabban nyújtott alakításáért megkapta a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb epizódszereplő díját.

Hevér Gábor
Hevér Gábor
– Az Egyszer élünk... olyan időszakban született, amikor épp támadták a Nemzeti Színházat. Mong Attila János vitéz a Gulágon című kötete nyomán a Mohácsi testvérek és a társulat közösen írta. Megtörtént eset a darab alapja: a II. világháború után Lovasberényből elvitték a János vitézt játszó amatőr társulatot a Gulágra. Falusi verekedés alakult ki, a szovjet katonák részegen bele akartak szólni az előadásba, és Gulág lett a vége. A produkció erős szembenézést próbál adni a történelmünkkel, önmagunkkal. A problémáinkkal való szembenézés a Nemzeti Színház elmúlt öt évének alapvető felvetése; arra sarkall, hogy hasonló dolgok még egyszer ne fordulhassanak elő – hangsúlyozza Hevér Gábor. A Nemzetibe mostanában nem könnyű jegyet szerezni, a nézők rohama miatt összeomlott az online jegyértékesítő rendszer is.

– Előadásaink többségét eddig is telt házakkal játszottuk, az igazgatóváltás bejelentése óta annyi változott, hogy azóta pótszékekkel játszunk. Sokan attól való félelmükben akarnak megnézni előadásokat, hogy a következő évadban már nem láthatják. Viccesen úgy fogalmaztak: katasztrófaturizmus van most. Tíz éve vagyok a társulat tagja, lehet érezni, hogy mostanra megszerettek bennünket, erős rajongói körünk alakult ki. Amikor legutóbb igazgatóváltás volt a Nemzetiben, Jordán Tamás nem akart maradni, így mindenképp új direktor jött. Tapasztaltabb kollégáim, akik már megéltek több váltást is, azt mondják: ilyenkor erózió szokott kezdődni a társulatban. Azért is vagyok büszke arra, hogy a Nemzeti csapatának a tagja vagyok, mert ilyesmi most nem indult el. Mint a spártai katonák, ugyanazzal az alázattal és energiával végezzük a dolgunkat, mint eddig. Félelmek, várakozások persze vannak. Kelet-Európában minden váltás szakmai és egzisztenciális félelemmel jár. Szorongásnak a munkában nincs jele, legutóbbi bemutatónk, a Sirály is kiváló előadás lett. Több meghatározó színész bejelentette már, hogy elmegy, így azt is lehet tudni: ennek a Nemzetinek vége.

Névjegy

Hevér Gábor a Radnótiban érettségizett, majd három évig a tanárképző főiskolán magyar– kommunikáció szakra járt, közben az MTV Szegedi Körzeti stúdiójában dolgozott. Harmadik nekifutásra vették fel a színművészetire; diploma után Kamondy Zoltán hívására a miskolci társulathoz szerződött, ahol egy európai színvonalú színházi projektben vett részt. Hét éven át szabadúszóként dolgozott több színházban is, majd az akkori igazgató, Jordán Tamás hívására 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházba.  
Hevér Gábor úgy véli, a társulatot kiváló színészek alkotják, akik együtt gondolkodnak a színházról. – Összeállt hirtelen egy színházi ízlés, elkezdtük egymást nézni, tanulni. Egyfajta stílust játszunk, haladunk a korral, jól gondolkodunk, és szeretjük egymást. Vannak persze torzsalkodások is – ahogy az ember a gyerekével torzsalkodik; de nincsenek áskálódások. A politikai nézeteltéréseket viccel, ugratással intézzük el. Kőkeményen melózunk, vállvetve, egymás kezét fogva. Azért szorongunk, hogy a társulat szétmegy, mert jól érezzük magunkat, boldogok vagyunk – fogalmaz Gábor, aki már a következő produkciót, A velencei kalmárt próbálja Mohácsi Jánossal. Az évadot Klaus Mann darabjával, a Mephistóval szeretnék zárni Alföldi Róbert rendezésében.

– A szüleim ma is Szegeden élnek, de kevés időt töltök otthon, mert az elmúlt hat évben olyan szerencsém volt, hogy minden nyáron forgattam. Nagyon szeretem a várost, nem felejtettem el, honnan jöttem. Nyaranta, amikor otthon lehetek egy hetet, a régi barátaimat is meglátogatom. Nagykovácsiban élünk, a feleségem balettiskolát végzett, táncolt, de már nem dolgozik a szakmában. A kislányom, Vilma nemsokára ötéves lesz. Látott már színpadon is, például amikor a János vitézben Bagót játszottam, még csak hároméves volt, de egy hang nélkül végignézte.

Leonardo DiCaprio magyar hangja
– Leonardo DiCapriónak már vagy húsz filmjét szinkronizáltam, az évek alatt egészen jó színész lett. Nemrégiben csináltuk az új Tarantino-film, a Django elszabadul szinkronját – az ilyen nagy filmek szakmai kihívást jelentenek, mert keményen helyt kell állni; általában kétszer 6 óra alatt kell megcsinálni. Készen ritkán látom a filmeket, mert nem tartozom azok közé, akik imádják önmagukat hallgatni. A Titanicot is inkább felirattal néztem meg. Amikor kiküldték az anyagomat Los Angelesbe, a Disney és a Pixar megszerette a hangomat, így sok felkérést kapok rajzfilmek főszerepeire is. Az egyik kedvencem a L'ecsó, de az Egy bogár élete is érdekes volt. Vicces volt, hogy egyszer, amikor a kislányommal beszélgettünk a budai Várban, a hangom alapján ismertek fel és kértek autogramot. Amióta Mátyássy Áron tévésorozatában, az Átokban is szerepelek, egyre többen felismernek.

Olvasóink írták

 • 5. jacuzzi 2013. február 03. 20:50
  „Filmjei alapján igen középszerű...”
 • 4. klode 2013. február 03. 18:51
  „Magyarország egyik legjobb színésze.”
 • 3. klode 2013. február 03. 18:49
  „Magyarország egyik legjobb színésze.”
 • 2. IVY 2013. február 03. 16:09
  „Abban a pár filmben, amiben láttam, -folyton lecsúszott drogos lúzereket játszott. Nagy karrier.”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 03. 09:33
  „Szép-szép ez a karrier, de alföldi robert<moderálva> nem lennék ennyire büszke...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok a szent Kurgánon

A saras idő sem tántorította el azokat a vandálokat, akik szombatra ledöntötték a Fény – a… Tovább olvasom