Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A Szélpál-tanyából múzeum lett

Zákányszék - Több emberöltős múltra tekint vissza a zákányszéki Szélpál-tanya. A 19. század végén, 20. század elején épült vályogház ma tanyamúzeumként üzemel.

Tipikus alföldi parasztház áll a Szélpál-tanyán. Vályogfalai a mai napig könnyen felmelegszenek télen, hűvösek nyáron. Augusztus óta tanyamúzeumként üzemel.

– 1990-ben vásároltuk meg a Szélpál családtól – mondta Petákné Fazekas Andrea. – A 19. század végi, 20. század eleji épülése után eleinte csak egy ház volt benne, teteje nádból készült. Kezdetben a célszerűség, az egyszerűség, a használhatóság igénye vezette a mesterek kezét – tudtuk meg a múzeumpedagógustól. Ahogy egyre nagyobb lett a Szélpál család, nőttek az igények is. Újabb szoba került a régi mellé, beépítették az ereszaljat, kamrát alakítottak ki. Az istállóban tartottak disznót, marhát, tehenet is.

 Múzeumként működik a Szélpál-tanya. Látni viharlámpát, és más régi használati tárgyakat. Fotó: DM/DV
Múzeumként működik a Szélpál-tanya. Látni viharlámpát, és más régi használati tárgyakat.
Fotó: DM/DV

A múzeumpedagógus 13 évig élt itt családjával, férjével és két gyermekével. Egészen 2003-ig, idén nyáron pedig tanyamúzeummá alakították az épületet.

Petákék eleinte saját régi bútoraikat, használati tárgyaikat helyezték el a múzeumban, amiket szüleiktől, nagyszüleiktől örököltek. A ház azonban hamar népszerű lett a környékbeliek körében, így rengetegen hoztak olyan holmikat, amik a padláson porosodtak.

– Így került sublót, azaz fiókos szekrény a tisztaszobába, karospad a folyosóra, az udvarra pedig egy szép dorozsmai szekér – mesélte az asszony.

Nemcsak a környékbeliek látogatnak ide szívesen, több iskoláscsoportot fogadott már a család, de a Mórahalmon üdülő turisták is gyakran tesznek erre egy kis kitérőt.

Olvasóink írták

  • 1. mango1 2011. december 28. 09:09
    „nem tudja valaki mikor van nyitva a múzeum ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meseország diafilmen

Diafilmen vetít meséket a héten a Somogyi-könyvtár gyermekrészlege. Tovább olvasom