Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A személyi jövedelemadó is minősíti a településeket

Szeged - Nagy a szegénység Csongrád megye kisebb és rossz helyen fekvő falvaiban, zömmel 30-70 ezer forint az egy főre jutó személyijövedelemadó-befizetés éves összege.
Csongrád megyének nem sikerült az országos rangsor középmezőnyében elfoglalt helyéről előbbre jutni, ugyanakkorák a különbségek a fejlett és az elmaradott megyék között, mint tíz évvel ezelőtt.

Elkészítettük a Csongrád megyei települések rangsorát az alapján, mennyi az egy főre jutó személyi jövedelemadó. Ehhez egy minisztériumi rendelet nyújtott segítséget, amelynek melléklete a városokban, falvakban ott maradó nyolcszázalékos szja-befizetések összegét tartalmazza. Ugyanezzel a módszerrel hasonlította össze az ország leggazdagabb és legszegényebb településeit a HVG: a nagy- és kisvárosok adatait a gazdasági hetilap összeállításából idézzük táblázatunkban.


Forrás: Informédia Marketing Tanácsadó Kft.

Szinte évről évre készülnek adatsorok a legszegényebb és leggazdagabb településekről, amelyek alapján azt lehet megállapítani: a rangsor első harmadában továbbra is a fejlett közép-magyarországi és észak-dunántúli térségek képviseltetik magukat. Sajnos az is látszik, évek óta szinte alig van mozgás a városok helyezésében. Ma is ugyanazok a régiók tartoznak a leszakadók közé, mint korábban, az érkező uniós források csak a szinten tartáshoz elegendők, miközben a fejlett területek még előrébb lépnek. Csongrád megye pedig még mindig a középmezőnyben parkol.


A megyében Szeged változatlanul a „leggazdagabb" városnak számít, a 24 megyei jogú város között azonban Debrecennel együtt csak a 13., míg Hódmezővásárhelyé a 24. hely. Budapesten például 100 ezer, vagy a kisvárosi rangú Budaörsön 150 ezer forinttal több az egy főre jutó személyi jövedelemadó. A Csongrád megyei kisvárosok a nyomába se érnek Szegednek, a legszegényebbnek Mindszent számít. Noha jól tudjuk, egyik városunkat se szabad a már említett Budaörshöz vagy Gödöllőhöz viszonyítani, a hasonlóképpen dél-alföldi fekvésű Gyulával, Orosházával vagy Bajával azonban már bátran összehasonlíthatjuk. A végeredmény sajnos nem nekünk kedvez: Bács-Kiskun és Békés megye kisvárosai bőven 100 ezer forint feletti egy főre jutó szja-bevétellel dicsekedhetnek.


Falvak a sor végén

Noha jól tudjuk, sokan vannak minimálbérrel bejelentve, holott legalább még egyszer annyit keresnek, akkor is elgondolkodtató a Csongrád megyei rangsor végén álló öt település helyzete. Három, Kövegy, Eperjes és Királyhegyes lélekszáma ezer alatti, Csengele és Csanytelek azonban 2-3 ezres község, lélekszámban hozza a Csongrád megyei átlagot. Látszik, hogy ezekben a községekben egy adófizető legalább tíz embert „tart el", míg a többi településen egy keresőre átlagosan 4-5 fő jut.

Olvasóink írták

 • 6. látó 2008. március 14. 20:18
  „VCrash !
  Látom megtaláltad a neked való műsort !”
 • 5. Lappland 2008. március 14. 14:57
  „Egy országos kimutatásra lennék kíváncsi ,településenként kifizetett SEGÍLYEK-re!Érdekes lenne,a jogvédők ajvékolhatnánk.”
 • 4. Vega 2008. március 14. 11:58
  „na igen. a legfiatalabb megye pedig szabolcs-szatmar-bereg megye, es nem azert mert televan eleterös, dolgozo, adozo fiatallal, hanem mert nagy a halandosag es televan ciganygyerekekkel.”
 • 3. waterbear. 2008. március 14. 10:58
  „Azért a statisztika jól mutatja Budapset országot is, hogy a nagypapa rakja bele amit már nem tud:-)”
 • 2. VCrash 2008. március 14. 08:56
  „Hallotam egy aranyos viccet a statisztikáról (~ Fábry showból), és nagyon igaz. . . ´ A 80 éves dédnagyapa azt mondja a 8 éves dédunokának: - Te 8 éves vagy, Én 80 éves . Statisztikailag 44 évesek vagyunk. Pedig az az igazság, hogy Én már nem tudok, Te meg még nem tudsz kefélni.´ Hát ennyit a statiszitka igazságáról, valóság tartalmáról...”
 • 1. nakivagyok 2008. március 14. 06:36
  „Hála istennek! Pedig én aztat hittem hogy itt szarul megy mindenkinek, de hát nem,na. Vagy túl sok a képviselő meg a seggevégeik a városban oszt nem csoda, hogy sokat keresünk mi többiek, meg gazdagok is vagyunk (papíron!). Bár ezt a boltban ölég rosszul váltják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep a megyében – együtt és külön

Csongrádon, Szentesen, Hódmezővásárhelyen hagyományosan együtt ünnepel a hét végén a helyi ellenzék… Tovább olvasom