Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

A szemészeti klinika látja el mától a gyerekeket

A szemészeti klinika vette át a gyermekszakellátást, Újszegedre, az egykori gyermekkórházba mától már nem lehet vinni a kicsiket. Hamarosan újabb rendelések költöznek: a gyermekklinikai fül-orr-gégészet is beleolvad a felnőttellátásba, újszülött intenzív osztály és gasztroenterológia is már csak a Korányi fasoron lesz.
Új rendszer lép életbe a gyermekklinikán: mától a szemészeti, a hónap végétől pedig a fül-orr-gégészeti és a gasztroenterológiai szakrendelések helye is megváltozik. Az újszülött intenzív osztály pár héten belül kiköltözik az újszegedi telephelyről, és beolvad a Korányi fasoron lévő osztályba. Mint azt korábban megírtuk, az ország legnagyobb egyetemi klinikáját, amely május 5-éig 350 ággyal működött és évi 250 ezer járó beteget látott el három telephelyén, gazdasági vesztesége miatt átszervezik.

– A szegedi gyermekklinika gazdasági hatékonysága messze elmarad a társintézményekétől. Egy esetszámban és méretben is ekkora, ugyanilyen ellátásra szakosodott intézményhez képest a hiánya nagyjából nyolcszoros – magyarázta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miért van szükség a módosításra. Hozzátette: a klinikai központban zajlik a konszolidáció, ahogyan az egész egyetemen. Ennek köszönhetően tavaly 1,8 milliárd forintos megtakarítást sikerült elérni, amelyet a program végére évi 2,5 milliárdra szeretnének feljavítani.

– Célszámok természetesen vannak a gyermekklinika esetében is, ezeket azonban egyelőre nem szeretnénk nyilvánosságra hozni – tette hozzá a rektor. – A gazdasági racionalizálás mellett mindenképpen fontos cél, hogy az ellátás színvonala is javuljon.

Ennek első lépéseként két szakrendelést beolvasztanak a felnőttellátásba.
A gyermekszakrendelést a szemészeti klinika veszi át. A felnőttektől elkülönített vizsgálókban fogadják ezek után is a gyermekeket. Külön várólistát vezetnek nekik, vagyis nem olvadnak bele a hosszú felnőtt előjegyzési sorba. Szemészeti panaszokkal tehát mától kizárólag a klinikakertben lévő intézményt lehet felkeresni. A nem sürgős esetekhez időpontot viszont továbbra is az eddig megszokott telefonszámon lehet kérni – az hétfőtől a klinikán cseng majd.

Május végétől veszi át a gyermekek szakellátását a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika. Az eddig az újszegedi épületben, az egykori gyermekkórházban lévő tíz ágyból hatot visznek oda, a maradék négyet a gyermekklinika integrálja, a három éven aluli kicsik ugyanis itt kapnak majd helyet. Járóbeteg-szakrendelés a felnőtt- és a gyermekintézményben is lesz: a gyermekklinika Korányi fasori épületében hosszított műszakban, 8 és 18 óra között.

Mindezek mellett néhány héten belül kiköltöztetik az újszegedi épületből a 13 újszülött intenzív ágyat, amelyek a gyermekklinika épületébe kerülnek át, ahol az osztályt pályázati pénzből már kibővítették. Így ez a párhuzamosság is megszűnik, ahogyan a gasztroenterológiai ellátás területén is. Ott szintén mindkét épületben volt szakrendelő, az újszegedi július 1-jétől megszűnik.

A rektor elmondása szerint az eddigi átszervezések nem jelentettek lényeges költséget. – Meglévő ágyak és ambulanciák költöznek meglévő helyekre, esetleg tisztasági festésre van szükség. Természetesen ha volna lehetőségünk épületátalakításra, jóval nagyobb megtakarítást tudnánk elérni. Ehhez azonban egyelőre nincs forrásunk.

Szabó Gábor ezzel kapcsolatosan mondta el: jelenleg a pszichiátria Újszegedre költöztetésén dolgoznak. – Nyárra készül el a költségterv, akkor derül ki, mennyibe kerülne az épület átalakítása és a Boldogasszony sugárúti intézmény beköltöztetése. Hogy aztán ez milyen ütemben valósítható meg, az azon múlik majd, hogyan szerzünk ehhez pénzt – mondta a rektor.

Olvasóink írták

 • 18. AnFaCse 2013. május 07. 13:56
  „van még lejjebb????
  Pénzhiány miatt???? kedves városvezetőség. Talán nem kéne prémiumként több százezer forintot kifizetni (fejenként) olyan vezetőknek, akik semmit sem tesznek le az asztalra. Lenne annak a pénznek jobb helye is, mint a semmittevő igazgatók és társaik. Megint kin csattan az ostor??? hát a betegeken és a gyerekeken. szánalmas és szégyellni való. pffff”
 • 17. macs 2013. május 07. 10:22
  „Ha jobban belegondolok, úgy is lehet költségeket csökkenteni, hogy nem fizetem ki a beszállítóimat, akik az esetek többségében nem is nagyon háborognak. Vajon miért? Meddig lehet úgy működni, hogy a termékekért, szolgáltatásokért nem kapom meg a pénzem? OK!, nagy multi csak-csak kibírja, de egy kisebb cég, belerokkan, vagy megy a körbetartozás és aki nem bírja az kihullik? Legalább "tisztul" a piac?”
 • 16. X_Y 2013. május 07. 04:23
  „14. szunyi 2013.05.06. 20:19

  "Ennyi a LEJÁRT idejű tartozásuk, amit már (60 vagy 90 nap) utás sem fizettek ki."

  Kapaszkodj meg: a SZTE most ott tart hogy 300 napra fizet..már ha sikerül. Akinek nem tetszik, perelhet. De pénzt nem kap akkor sem. Hasonló a helyzet a többi egészségügyi/oktatási intézménnyel is.”
 • 15. tol 2013. május 06. 22:12
  „szép lassan felezödik az ellátó orvosok száma, ennek megfelelöen csökkennek a kiadások. Az utolsó tegye a kulcsot a lábtörlö alá!”
 • 14. szunyi 2013. május 06. 20:19
  „13. exdeus

  Nem!

  Ennyi a LEJÁRT idejű tartozásuk, amit már (60 vagy 90 nap) utás sem fizettek ki.
  Ehhez még jó sokat hozzá kell rakni, hogy a valós számot megkapjuk (szvsz szorozd meg 10*-zel és kb. eltalálod a valódi tartozást).”
 • 13. exdeus 2013. május 06. 18:28
  „Macs, mert Ők legalább igyekeznek valamit tenni... Ha azt nézem, hogy az általad jelzett megközelítőleg 60 mrd Ft-ból 8 % jut a szegedi intézményre betegellátással és mindennel együtt, akkor számomra az nem olyan vészes. Viszont a tény, hogy ennyi a tartozásuk, elkeserítő...”
 • 12. macs 2013. május 06. 18:05
  „1. kispacni,
  tudod, kis pénz, kis foci! :-)
  Az önkormányzatnak és az egyetemnek is egyre kevesebb pénze van. A Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint kéthavi csökkenés után március végére újra rekord közelbe, 72 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt szállítói tartozása. A minden idők rekordjának számító 74,1 milliárd forintos csúcsot tavaly novemberben állította be az állam - abban az évben, amikor is történelmi mélypontra került az államháztartás hiányát.
  A március havi tartozásállomány meghatározó része - 81,8 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI) halmozódott fel 58,9 milliárd forint összegben, melyből 33,0 milliárd forint a gyógyító ellátást végző szakintézeteké, míg 20,1 milliárd forint az egyetemek, főiskolák tartozása. Ez utóbbin belül a betegellátást is végző négy egyetem tartozása 12,0 milliárd forint, melyből kiemelendő a Szegedi Tudományegyetem (5,0 milliárd forint) és a Pécsi Tudományegyetem (4,8 milliárd forint).
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_osszeggel_tartozik_az_allam_mutatjuk_a_friss_listat.551570.html”
 • 11. f.gabriella 2013. május 06. 16:19
  „Az egészségügy tematikus lépése!Na kedves emberek ezért fizetünk mi a tb-t.”
 • 10. X_Y 2013. május 06. 15:33
  „deszkás, anya5353

  Magyarország jobban teljesít :(”
 • 9. deszkás 2013. május 06. 15:00
  „X_Y! Hülye vicceid vannak.”
 • 8. X_Y 2013. május 06. 14:41
  „7.deszkás 2013.05.06. 14:16
  "Szemészetre? Nem semmi. "

  Anak örülj hogy nem a patológiára...”
 • 7. deszkás 2013. május 06. 14:16
  „Szemészetre? Nem semmi. Ott ahol éjfélkor morogtak rám: "méteccett várni a szemével ménem jött hamarabb"? (azéba..meg me reméltem a krumplival elodázható a szemgyulladás)”
 • 6. anya5353 2013. május 06. 11:58
  „A fülészeti ellátás eddig is tragikus volt,,,,,,ennél nincs már lejjebb.....
  szégyen gyalázat!”
 • 5. Commander-V2 2013. május 06. 11:22
  „Melyik fideszesnek kellene az újszegedi ingatlan? Ugye tudja, hogy úgysem fogja soha megkapni?!”
 • 4. Jozsoci 2013. május 06. 11:13
  „Tragédia.”
 • 3. xene@freemail.hu 2013. május 06. 10:26
  „1. kispacni 2013.05.06. 08:36
  Nem Botka védelmében mondom, de szerinted az önkormányzat miből tartaná fenn a kórházat, kórházakat?
  Az önkormányzati átalakítások miatt elég sok forrástól elesnek/elestek a városok (és minden més település)...a kevésből nem lehet többet adni...”
 • 2. placcs 2013. május 06. 09:44
  „Megdöbbentő. És abban az óriási épületkomplexusban mi lesz? Diliház vigyorgó?”
 • 1. kispacni 2013. május 06. 08:36
  „Még kész szerencse, hogy van a Gyermekklinikának vezető professzora, és a Klinikai Központnak Elnöke. Miért is nem ők számolnak erről be az újságnak, és miért a lézerfizikus Szabó Gábor.

  Ja igen. Sikertörténet volt a néhány évvel ezelőtti szegedi egészségügyi integráció Botkas polgármester.

  Miért kellett a szegedi városi egészségügyi intézményeket átadni az egyetemnek. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem tudják ellátni ezt a feladatot, és a város lakóinak egészségügyi ellátási színvonala süllyedni fog. Meglett. A szegedi klinikai központ fóruma ellene szavazott, de a mérnök rektor és jogász polgármester átnyomta a szenátus torkán. A gyermekegészségügyi ellátás szinvonala meredeken zuhant azóta.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tűnt el csak átalakult Mr. Forrónaci

Picsaemberként ismerte meg az ország, egy délután alatt sztár lett. Hétfő este óta nem elérhető a rajongói oldal a Facebook-on. Tovább olvasom