Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A szén-monoxid öl

A legkorszerűbb berendezések, a legtökéletesebben záródó ablakok is nagy bajt okozhatnak. Nem kell műszaki hiba ahhoz, hogy a fűtési időszakban bekövetkezzen a tragédia, a halálos szén-monoxid-mérgezés.
Fotó: Schmidt Andrea
Az elmúlt télen fordult elő, hogy egy tápéi, tökéletesen működő, korszerű kazánnal és modern műanyag nyílászárókkal felszerelt családi házban kis híján tragédia történt. Az esetet Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója mesélte. A gyerekek a nappaliban a kanapén ültek, és tévét néztek, miközben a mama palacsintát sütött a konyhában. Hogy a szag ne terjedjen el az egész házban, bekapcsolta a szagelszívót – amivel csaknem végzetes hibát követett el: az elszívóberendezés ugyanis megfordította a kémény huzatát, az égéstermék a lakásba áramlott. Az alattomosan terjedő szén-monoxidtól állítólag a gyerekek sorban fordultak le a kanapéról, és csak azért nem következett be a tragédia, mert az édesanya időben észlelte a bajt.

Az emberek hiába veszik meg a legkorszerűbb gázkészülékeket, és hiába gondoskodnak életminőségükről jó hő-, hang- és légszigetelési tulajdonságokkal rendelkező műanyag ablakokkal. Itthon ugyanis az építési engedélyek mellé még nem követelik meg a gépészeti terveket, mint például az EU-ban, ahol azok megléte a korszerű nyílászárók elterjedése óta előírás. Bánfi László, a Tiszablak Kft. ügyvezető igazgatója szerint a lakás légtechnikáját, szellőztetését is meg kell tervezni.
Nyugat-Európában az úgynevezett légtömör ablakok megjelenésekor gyorsan felismerték, hogy módosítani kell az építési szabályokat, és előírták: a lakásokat csak az összes helyiségre kiterjedő szellőztetéssel lehet felépíteni. Léteznek már olyan ablakok is, amelyekbe légbeeresztő szerkezetet építenek be, az pedig automatikusan „kinyit", ha nincs meg az optimális légcsere.

A kéményseprők tanácsot is adnak az embereknek, hiszen – lakásonként, házanként mindössze 1-3000 forintért – átnézik a kéményeket. Szenkovszky István elmondta: nálunk ezt sem veszik szívesen az emberek.


Ha rossz a kazán és a kémény

Tragédia akkor is előfordul, ha a családok nem sajnálják a pénzt a korszerű berendezésektől. A legtöbb balesetet azonban a labilis, beázott, eldugult kémények és az elhanyagolt gézkészülékek okozzák. Ha nem ellenőrzik minden évben a gázkazánt, annak hőcserélőjének bordáira korom rakódik, s emiatt nehezen megy át rajta a füstgáz. És amikor már végképp nem talál magának kivezető utat, a hőcserélő alján a lakásba áramlik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom