Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A Szentlélek tartja a kápolnát

Szeged-Tápé – A tápai öregtemető romos kápolnáját csak a Szentlélek tartja. A remetelaknak ajtaja sincs, csak az nem megy be, aki nem akar. A sírokat gaztenger borítja. Tudjuk, hogy vannak tervek a területre, de nem tudni, mi lesz, míg a pénz megjön – panaszkodtak a Rév utca környékén lakó olvasóink.
Juhász Gyula, a körzet kereszténydemokrata önkormányzati képviselője elmondta, az ajtókat, ablakokat a hajléktalanok verték ki, hogy bejussanak, és odabent tönkretették, amit értek. Idén eddig négyszer takarították ki az egyházi temetőt, vágták a füvet, elhordatták a szemetet, amit a környékbeliek odadobáltak.

A képviselő támogatja a fenntartó egyházközség erőfeszítéseit. A városon sem múlik a siker, a saját költségén megcsináltatta a településrendezési tervet és az épületek állapotfelmérését. Nemrég megrogyott az egyik kémény, a kápolna teteje is megcsúszott. Ha nem nyer hamarosan támogatást a védett épület, nem lesz mit megvédeni.

Perlaki György plébános megerősítette, rendszeresen nyírják a füvet a temetőben, és bár most nem látogatják fedélnélküliek az épületeket, intézkedik a lezárásukról. A folyamatban lévő pályázatról nem kívánt nyilatkozni.

Juház Gyula attól tart: ha nem nyer hamarosan támogatást a védett épület, nem lesz mit megvédeni. Fotó: Karnok Csaba
Juház Gyula attól tart: ha nem nyer hamarosan támogatást a védett épület, nem lesz mit megvédeni. Fotó: Karnok Csaba

Információnk szerint a Szeged–Csanádi Egyházmegye területére az egyházközség pályázik. A Norvég Alapnál a vidéki természeti és kulturális örökség védelmére nyújtottak be terveket, nem a vizsgálat alá vont és ezáltal lefékezett civil kategóriában.

Korábban megírtuk: az épületek három éve kaptak műemléki védelmet. A Kárpát-medencében egyedülálló Kármelhegyi Boldogasszony-kápolna, a remetelak, a csősz- és koldusház romos épületegyüttesét szociális, kulturális vagy egyházi célokra renoválnák.

Az 1964-ben bezárt temető szélét szanálnák, hogy a telekeladásból önerőt teremtsenek a felújításhoz. A kálvária és a főkereszt körül kegyeleti emlékparkot alakítanának ki. Akár zarándokhelyi központ is kiépülhetne a Búcsú tér környezetében, hiszen a kegyhely legalább olyan fontos szakralitásában a szakirodalom szerint, mint a csíksomlyói Salvator-kápolna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatos koccanás a volt Média Marktnál

Hat személygépkocsi szaladt egymásba ma délután Szegeden a Makkosházi körúton, ahol a helyszínelés… Tovább olvasom