Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A szép, a rossz és a csúf

Szeged - A Francesca da Rimini még az Armel-fesztiválra készült, a premiert azonban – erősen foghíjas nézőtér előtt – pénteken tartották a nagyszínházban. Az alkotók mindent megtettek, hogy Zandonai kevéssé ismert operáját izgalmassá tegyék. A kérdés csak az: megéri-e a darab a nagy erőfeszítést.
Arról illene hozsannázni, micsoda kultúrmissziót teljesít a Szegedi Nemzeti Színház azzal, hogy Riccardo Zandonai Magyarországon szinte ismeretlen operáját, a Francesca da Riminit pazar kiállításban megismerteti most a hazai közönséggel. A vállalkozás kétségtelenül bátor és nagyszabású; rengeteg pénzt, energiát öltek a produkcióba. De már az Armel-operafesztiválon kiderült: önmagában ez még nem garancia a biztos sikerre. A krakkóiak győztes előadása olcsósága, egyszerűsége ellenére is összehasonlíthatatlanul izgalmasabb, élőbb, frissebb, modernebb zenés színház volt.

Erről persze nem a Zandonai-operát színpadra állító Juronics Tamás és alkotótársai tehetnek, inkább maga a darab, amelynek kisebb-nagyobb értékeit hosszan lehetne sorolni, de a sok csűrésnek-csavarásnak ugyanaz lenne a végeredménye: nem elég jó alapanyag. Eredetileg a Mussolini-korszak költőfejedelme, az olasz nacionalizmus egyik harcos apostola, Gabriele d\'Annunzio írt dagályos verses drámát az Isteni színjátékban is felbukkanó Francesca da Riminiről. Ebből készítette Tito Ricordi a sztorit nem eléggé világosan felvázoló, dramaturgiai buktatókkal teli, zavaros librettóját. Zandonai hiába volt a nagyzenekari hangszerelés mestere, hiába komponált invenciózus, nagy ívű dallamokat, a 13. századi Ravennában és Riminiben játszódó tragikus szerelmi történet – amelynek hátterét a pápapárti guelfek és a császárpárti ghibellinek véres harca adja – operájában nem tudott átélhetővé, katartikussá válni.

Pedig Miksch Adrienn személyében tökéletes Francescát sikerült találni: dívához illő eleganciája, remek hangi adottsága, intelligens színpadi játéka egyaránt predesztinálja a címszerepre. Leginkább miatta érdemes megnézni a produkciót. Bianca Imelda Jeremias artisztikus, finom jelmezeiben – ibolyakoszorúval a fején, ibolyakék kosztümben modellt ülhetne egy szecessziós festményhez – hús-vér szerelmes asszonyt formál, muzikálisan, magabiztosan énekli a nehéz szólamot. Kissé sablonosabb figurát hoz, de megbízható partnere a „szép" Malatesta fivért, Paolót alakító Vadász Dániel, aki egyre jobb operai szerepeiben is. Francesca férjét, a „csúf" Malatestát, Gianciottót nagyszerűen játssza Réti Attila. A hitelesség érdekében alaposan elbánt vele a maszkmester: hatalmas orrot, burjánzó szemöldököt kapott; sántikálásával pedig akár Rigolettónak is elmehetne. Fekete bőrszerkóban tényleg rossz, „perverz kölyöknek" mutatja Malatestinót Balczó Péter. A fesztiválon látott horrorparódiába illő jelenetet – Enrique Pína Serra a legifjabb fivér kilőtt szemgolyóját laza mozdulattal gurította a nézők elé – mostanra már elhagyták; csak a levágott, véres gumifej maradt borzongatásul. Az előadás példás csapatmunka, a kisebb szerepekből is – Andrejcsik István (Ostasio), Altorjay Tamás (Komédiás), Ducza Nóra (Samaritana), Laczák Boglárka (Smaragdi) és Horák Renáta (Garsenda) – sikerült egyéni karaktereket formálni. Nagyszerűen énekelt az operakórus is.

Juronics Tamás a csataképben jól kihasználta Székely László monumentális, látványos díszletének lehetőségeit; a szépen világított, akciódús rendezése sem tudta azonban feledtetni a darab gyengeségeit. Ser Toldo Berardengo fényképezőgépes, mai figuraként való szerepeltetése pedig öncélú ötletelésnek hat, nincs eléggé kidolgozva. A fesztiválon Pál Tamás, a premieren Gyüdi Sándor vezényletével a muzsika lírai és drámai színeit is fölerősítve, pontosan, élvezetesen, fölkészülten játszottak a szegedi szimfonikusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászbaleset Kübekházán! Súlyosan megsérült egy férfi

Vadászbaleset történt szombaton Kübekháza térségében. Egy vadász súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfit azóta megműtötték, és már jól van. Tovább olvasom