Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A szerbek örülnének a 325 forintos eurónak

Csongrád megye - Olvasóinkat is meglepte, hogy tegnap több helyen 320 forintért adták az eurót. Az elemzők szerint 325 forintig nincs megállás, miközben 2010-ben még csak 269 forintot kellett adnunk az európai közös fizetőeszközért.
A német olcsóbban tankol, mint mi

Nézzétek, 1 eurónál olcsóbb a gázolaj – tette közzé a minap egy német férfi a Lippstädter helfen Lippstädtern! – lippstadtiak segítenek a lippstadtiaknak – nevű német Facebook-csoportban. Örömük nem alaptalan, 2014 novemberében még 130 eurócentet (396,5 forintot) fizettek egy liter dízelért, 2016 januárjában már csak 99 eurócentet (312,8 forintot). A 31 százalékos csökkenés megegyezik a hazaival, itthon 314 forint egy liter gázolaj. A németek mégis jobban örülnek, hiszen a német átlagfizetés 681 ezer forintnak megfelelő euró, a hazai viszonyokat pedig ismerjük: bruttó 243 ezer 600 forint.
– Minden egyre olcsóbb – így látta a forintgyengülést tegnap az Árkádban a huszonéves Milana, aki Szabadkáról jött át Szegedre vásárolni. A szintén szerb Rade is örült a gyenge forintnak, mint fogalmazott, az áfa-visszaigényléssel együtt többszörösen is megéri neki Magyarországon vásárolni.

A devizahiteleseket ugyan nem bosszantja a drága euró, az autósok viszont szomorkodhatnak: a 317 forintos közös európai valuta mellett a dollár is rekordmagasságokban ragadt. A kettő együtt okozza, hogy nem lesz sokkal olcsóbb a benzin, hiába zuhant a mélybe az olajár. Az elemzők már 2014-re 320-340 forintos eurót jósoltak, 2015-re is 330-as átlagot jósoltak. Szerencsére ezek a jövendölések még nem jöttek be, igaz, tegnap egyéves mélypontjára gyengült a forint. Az elmúlt évek adatai sem biztatók: 2010 januárjában még 269, tavaly ilyenkor pedig már 317 forint volt az euró.

 – A közeljövőben 295 forintos euróra nem számítunk, sokkal valószínűbb, hogy 325 forint köré gyengül 2016 során a hazai fizetőeszköz – mondta Kiss Mónika. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője úgy vélte, a magyar jegybanki monetáris lazítás is, amelyet hamarosan bejelentenek, gyengébb forintot hozhat. Azaz ami a lakáshiteleseknek jó, az a nyaralóknak, síelőknek nem.
 

– A lakossági devizavásárlás nincs jelentős hatással az árfolyamra – mondta Kiss Mónika arra a felvetésre, erősödhet-e a forint a nyárig. Hozzátette, tavasszal döntenek az ország esetleges felminősítéséről, amitől erősebb lehet a forint. Ugyanígy erősödik a forint, ha az Európai Központi Bank intézkedéseivel gyengíti az eurót.

Aki most fizeti be a nyaralását, izgulhat, elképzelhető, hogy pluszpénzt kérnek tőle indulás előtt az utazási irodák. Az egyik szegedi utazásszervező tájékoztatója szerint a nyaralásokat már 315 forintos euróval kalkulálták, módosításra csak 4 százalékos drágulásnál lehet számítani, azaz, ha a közös fizetőeszköz 328 forint fölé drágulna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökölni is lehet a halláskárosodást

Örökölni is lehet a halláskárosodást
A halláskárosodás elsősorban a zajos helyen dolgozókat veszélyezteti, de számos más ok is… Tovább olvasom