Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

A szerbeken múlik az ásotthalmi határnyitás

Csongrád megye - Heteken belül megnyithat az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelő. A 354 millió forintos fejlesztéssel sokkal közelebb kerülnek egymáshoz a határ menti települések.
Határidőre elkészült az Ásotthalom és a szerbiai Királyhalom közötti határátkelő, de eddig csak találgatni lehetett, hogy mikor nyílik meg a két település közötti határ. Megírtuk: a 354 millió forintos fejlesztéssel a röszkei kerülővel mért 50 kilométerről 8 kilométerre csökken a két település közötti távolság.

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kormány által előírt 2012. decemberi határidőre megvalósította a kivitelezést, az átadás-átvételi eljárás megtörtént. A már folyamatban lévő használatbavételi, forgalomba helyezési és vízjogi engedélyezési hatósági eljárásokat követően – néhány héten belül – a megnyitásnak magyar részről nem lesz akadálya. A tényleges határnyitáshoz azonban szükséges a szerb oldalon az országhatárig vezető út és egyéb infrastruktúra megvalósítása is, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól független tényező, de reményeink szerint ugyancsak hamarosan befejeződik – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Sajtó és Kommunikációs Főosztálya.

Magyar oldalról már készen állnak a nyitásra – most a szerbekre várnak. Fotó: DM/DV
Magyar oldalról már készen állnak a nyitásra – most a szerbekre várnak. Fotó: DM/DV

Nemcsak Ásotthalomnál, megyeszerte több helyen is fejlődik a határ menti infrastruktúra. A Wekerle Terv részeként országszerte összesen 50 projekt megvalósítása tervezett a jelenlegi uniós ciklusban (legkésőbb 2015 végéig), amelyek közül hat érinti Csongrád megyét. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaként kiépül a Csanádpalota és a romániai Nădlac (Felsőnagylak) közötti kapcsolat, felújítják a Tiszasziget és a szerb országhatár közötti utat. Az Új Széchenyi Terv forrásaiból előkészítik Kiszombor és az országhatár közötti szakasz kiépítését. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal beruházásában elkészült az Ásotthalom–Backi Vinograd (Királyhalom) közúti határátkelőhely – tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától.

Többször beszámoltunk az 5-ös számú főúton korábban üzemelt Röszke–Horgoą (Horgos) átkelőhely újbóli megnyitásának lehetőségéről: a kormányhatározat értelmében ez 2014. április 30-áig megtörténik.

Olvasóink írták

 • 5. x 2013. január 09. 18:42
  „1+4: Ezek szerint a félig telt pohár számotokra félig üres. Szerintem ez az önsorsrontó szemlélet.”
 • 4. xenopus 2013. január 09. 15:50
  „3. x
  1-nek igaza van, minek cikkezik a DM ha fél információt közöl!”
 • 3. x 2013. január 09. 13:54
  „1. Óperenciás, letörne a kezed?
  http://www.magyarszo.com/”
 • 2. 80sFan 2013. január 09. 13:21
  „"előkészítik Kiszombor és az országhatár közötti szakasz kiépítését"

  Ez mi lenne pontosan?”
 • 1. Óperenciás 2013. január 09. 12:35
  „Annak miért nem nézett utána a DM, hogy a szerb oldalon mikorra tervezik a határnyitást?
  Azt az információt a Magyar Szóban keressem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicserélik a ferde szegedi lámpaoszlopot

A szegedi Rókusi körúton, a jelzőlámpás körforgalomhoz közeli villamosmegállónál hetek óta ferdén áll egy jelzőlámpát tartó oszlop. Tovább olvasom