Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A szerelemhez nem kell alkalom

Utcai gyorstesztünkből kiderült: a szegediek többsége erőltetettnek véli az amerikai gyökerű Bálint-napot, hiszen a „jó" szerelmes állandóan kedveskedik valamivel szíve választottjának. Akad azonban kivétel is, aki készül az ünnepre.
Finta Gábor balett-táncos szerint kedvesének, Martonosi Edinának különleges virág dukál Fotó: Gyenes Kálmán
Bálint-napon a tengerentúli hagyományok szerint a szerelmesek megajándékozzák egymást, hogy ezzel is kifejezzék összetartozásukat, egymás iránti érzéseiket. Körútra indultunk tegnap a belvárosban, hogy megtudjuk: vajon a szegediek mennyire tartják becsben a fiatal hagyományú ünnepnapot.

A Kárász utcán a nagy hidegben is kézen fogva sétált Kotroczó Andrea és barátja, Németh Ferenc, egymástól várva a zord időjárást ellensúlyozó melegséget.

 
Ékszer és rózsa a menő

A Kálvin téri ajándékboltban a bögrék, a gyertyák, a plüssállatok fogynak legjobban mostanában. Mint a bolt egyik alkalmazottjától megtudtuk: a Valentin-napi roham ma lesz, de már egy hete keresik a párjuknak szánt ajándéktárgyakat az emberek. Megugrott az ékszerek iránti kereslet is, leginkább a gyűrűket és a karláncokat viszik. A Víztorony téri virágboltban a mai napon számítanak nagy forgalomra, tegnapig csak lassan csordogálnak a valentinos vevők, akik leginkább egy szál vörös rózsát visznek. A bolt munkatársa szerint kezd lecsengeni a február 14-i őrület: évről évre egyre kevesebben vesznek ilyenkor virágot.

– Szerintem ez az ünnep egy Amerika-majmolás. Idén három éve, hogy együtt vagyunk, de külön Valentin-napra még sosem vettünk egymásnak semmit – mondta az egyetemista Ferenc. Barátnője hozzátette: a tiniket lehet leginkább ilyesmivel „beetetni"; a pároknak jó esetben egyébként is mindennap a szerelem jegyében telik.

– Butaság ez a műünnep, ami egy csomó pénzkiadással jár. Ha valakinek van barátnője, bármikor meglepheti valamivel, amivel a szerelmét kifejezheti – vallja az egyetemista Kiss Ferenc. – Hamarosan ünnepeljük az egyéves évfordulónkat, majd akkor lesz ajándék. Nekem nincs szükségem külön ajándékra, amíg ő itt van velem – mosolyog össze barátjával Zsjak Katalin, Feri barátnője.

A középiskolás Körös Nikoletta és barátja, Tóth Tamás felemásan vélekedik a Bálint-napról. Tamás szerint nincs értelme, hiszen karácsonykor, szüli- és névnapokon egyébként is meglepik egymást. Valószínűleg nem tisztázták előre a Valentin-nap kérdését, mert Niki erre duzzogni kezdett, ő ugyanis készült egy kis meglepetéssel barátjának. Véleménye szerint fontos, hogy kiemelten is foglalkozzanak a párok a szerelmesek ünnepével, hiszen egy kis figyelmesség mindig jólesik az embernek.

A kiskörút egyik virágboltjában választott barátnőjének egy óriási cserepes orchideát Finta Gábor, a Szegedi Kortárs Balett táncosa. – Az új lakásból hiányzott már a szobanövény, és a különleges nőnek különleges virág jár – magyarázta Gábor a szokatlan növényválasztást. Hozzátette: lesz persze rózsa, vacsora és borozás is – valódi ünneppé téve a Bálint-napot. Barátnője, Martonosi Edina is készült. – Mivel soha nincs Gábornál toll, kap egy gyönyörű darabot, és egy parfümmel is meglepem – súgta meg halkan Edina, nehogy Gábor meghallja, és elvesszen a meglepetés bája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom