Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A Szigetre is megy a szegedi díszletfestő legújabb munkája

Szeged - Horváth Gábor díszletfestőként és bútorasztalosként egy-egy színházi szezonban 12-14 darabban is közreműködik, idén viszont egy különleges munkáját a Sziget és az EFOTT fesztiválra is elszállítják: a színes Fesztivál fa a pszichológia öt ágát jelképezi, amelyre mindenki feltűzheti az élményeit.
Horváth Gábort kiskora óta érdekelte a művészet és a művészi kifejezés lényege. Családjában édesapja ágán több festő- és textilművész is volt, így régi hagyománya van az önkifejezés ezen formájának.
- Először grafikával, majd később festészettel kezdtem el foglalkozni. A Martonvásári Művészeti Iskolában találtam meg a mesteremet Kárpáti József személyében, aki 16 évig segített és akihez még az egyetemi tanulmányok alatt is visszajártam – mondta. A martonvásári fiú elmondta, később mégis inkább a kéttannyelvű iskolát választotta a német miatt. 2-3 magyar és osztrák asztalos üzemben kellő gyakorlatot szerezett ahhoz, hogy ilyen fiatalon itthon is teljes állású, önálló munkát tudjon vállalni.

- A kaposvári egyetem képi ábrázolás festészet alapszakja után döntöttem úgy, hogy kell egy szakma is a diploma mellé, így bútorasztalosként végeztem - kezdte a beszélgetést a 26 éves Horváth Gábor.

Pár hónapos ausztriai kitérő és jó pár elküldött e-mail után került a Pesti Magyar Színházhoz, ahol egyszerre két állást is megkapott: díszletfestő mellett szobrász is lett. Tavaly viszont felvételizett a szegedi egyetemre mesterképzésre, így a tanulmányaival a munkát is átköltöztette Szegedre. A Szegedi Nemzeti Színház díszletfestője lett, ahol idényenként 12-14 díszletet készítenek. Munkái közül szívesen emeli ki a Pesti Magyar Színház műtermében a Süsü darabhoz készült szobrait, Szegeden a Mátyás mesék díszletét és a veszprémi színház megrendelésére készített oroszlán szobrát.

- Bár kivitelező vagyok, a szakma elengedhetetlen követelménye, hogy az ember tovább tudja gondolni azt, amit a tervezők elképzeltek. De ebben ez a szép és izgalmas. A munkáim során az asztalos- és lakatos munkakörben is részt veszek, hiába vagyok festő - tette hozzá Gábor.

A fesztiválokat is bejárja a szegedi díszletfestő legújabb munkája. Fotó: Horváth Gábor (galéria)

Bár a színházi díszletekhez kevés köze van legújabb munkájának, mégis büszkén beszél a megkeresésről. A Fesztivál fa az önismeret szimbóluma, és a pszichológia öt ágát jeleníti meg.

- Egy ismerősöm az interneten találkozott a munkáimmal, ennek köszönhetően keresett meg a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, akik mind az EFOTT-on mind a Szigeten kint lesznek, így szerettek volna egy olyan "díszletet", ami könnyen szállítható, mégis ki tudja fejezni az ő munkájukat és motiválni tudja a fesztiválozókat arra, hogy felírják rá élményeiket, önismereti tudásukat.

A fesztiválokat is bejárja a szegedi díszletfestő legújabb munkája. Fotó: Horváth Gábor (galéria)


A szakma és az átlagember is sokszor összemossa a művészettel a szakmát. Gábor szerint bár ő is művész festő, tudnia kell az anyagok felhasználását és tulajdonságait, így a szakmában több művészeti iparág is összekapcsolódik. Ha tehetné, a szakma összes képviselőjét művésznek tekintené.

Gábor elmondta, fontosnak tartották, hogy színekkel fejezzék ki az öt eltérő szakágat. A festésnél nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egységes, mégis elkülönülő ágakat tudjon létrehozni.

A fesztiválokat is bejárja a szegedi díszletfestő legújabb munkája. Fotó: Horváth Gábor (galéria)

- A színházi díszleteknél a festésben a festékszórós, és ecsettel rászórt technikát alkalmazzuk, mert a megvilágítástól függően az elkülönülő pigmentek közül mindig a megfelelő tud érvényesülni. A fánál is ezt alkalmaztam, amikor a kéregszerű rétegre vittem fel az eltérő színeket. Direkt ügyeltem rá, hogy a színek ne a színskála szerint kövessék egymást, hanem összekeverve: így a különböző ágak még jobban kiemelik egymást.

A vasvázon álló és hungarocellből kifaragott fa 1 méteres darabokra szedhető szét, így könnyen szállítható és összerakható. Mint mondta, kihívás volt úgy megcsinálnia, hogy közelről is szépen mutasson a fa, hiszen színházi munkáit a néző legjobb esetben is 5-10 méterről láthatja.
A színházi idény végeztével Gábor a munkában nem tart szünetet: Martonvásáron egy pizzéria dekorációjával bízták meg.

- Már vannak elképzeléseim. Valami sárkányos-pizzás szobrot és falfestményt fogok csinálni a hely nevéből adódóan - összegzett Gábor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középosztály: eltűnik, vagy nem is létezett?

A GfK és az MTA idei kutatása azt mutatja, hogy a középréteg nagy része lefelé „távozik", a… Tovább olvasom