Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A színház, a szabadtéri és a szimfonikusok élére is igazgatót választanak

Szeged - Három szegedi kulturális intézmény igazgatói posztjára is pályázatot írt ki a közgyűlés. A színház vezetésére tegnap éjfélig, a szabadtéri és a szimfonikus zenekar direktori székébe január 20-áig, illetve 26-áig lehet pályázni. Várhatóan mindhárom intézménynél több jelentkező közül választhatnak majd.
A közgyűlés Bátyai Edina leváltása után pályázatot hirdetett a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői munkakörének betöltésére 2013. február 15-étől 2017. szeptember 15-éig. A felhívás december 21-én jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján – a pályázatot a közzétételtől számított 30 napig lehet benyújtani.

A 2012-ben 821 millió forintos költségvetéssel – ebből a fenntartói támogatás 366 millió – működő cég ügyvezetői posztját szakirányú felsőfokú végzettséggel és 5 éves szakmai gyakorlattal lehet betölteni. Bátyai Edina korábban azt nyilatkozta: pályázik. Kelemen Csaba színművész indulását is biztosra lehet venni. Ő a művészeti vezetőjének felkért Sasvári Sándor színművésszel a november végi kulturális bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők hívására jelent meg a városházán, és először pályázat nélkül szerették volna kinevezni fesztiváligazgatónak. Információink szerint további jelentkezőkre is lehet számítani.

Koncertre készülő szimfonikusok a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Júliustól új vezetőjük lesz. Fotó: Schmidt Andrea
Koncertre készülő szimfonikusok a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Júliustól új vezetőjük lesz.
Fotó: Schmidt Andrea

Baross Gábor ötéves mandátuma idén nyáron lejár, ezért a közgyűlés pályázatot hirdetett a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói munkakörének betöltésére is öt évre, 2013. július 1-jétől 2018. június 30-áig. A fel-
tételek között szerepel: szakirányú felsőfokú végzettség, legalább 5 éves szakmai gyakorlat, legalább egy világnyelvből középfokú nyelvvizsga. A pályázat benyújtásának határideje január 26. Az önálló intézményként működő zenekar 2012-es költségvetése 518 millió forint volt, amiből a fenntartói támogatás 424,8 millió.

Baross Gábor, aki 2008 óta vezeti a zenekart, lapunknak tegnap elmondta: idén lesz 67 éves, így ha szeretne, sem pályázhatna újra. 48 szolgálati évvel a nyáron befejezi szakmai pályafutását, és hazatér Győrbe. Szabó Norbert, a zenekar fuvola szólamvezetője megerősítette lapunknak az indulásával kapcsolatos információinkat. Elmondta: szakszervezeti vezető, majd a közalkalmazotti tanács vezetője is volt a szimfonikusoknál, és régóta fontolgatta, hogy pályázik. Az SZTE Zeneművészeti Karán szerzett fuvolaművészi és művésztanári egyetemi diplomát; saját vállalkozást is működtet, valamint a hárfaverseny egyik szervezője volt.

Utolsó pillanatban
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára tegnap éjfélig lehetett postára adni a pályázatokat. Ez azt jelenti: hétfőre derülhet ki, mennyien jelentkeztek. A jelenlegi főigazgató, Gyüdi Sándor ötéves mandátuma június végén lejár; az új vezető július 1-jétől szintén öt éven át irányíthatja a 1,2 milliárd forintos költségvetéssel működő intézményt. Gyüdi lapunknak korábban megerősítette: újra pályázik. Úgy tudjuk, Vasvári Csaba színművész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház volt igazgatója is pályázik. Mindenki az utolsó pillanatra hagyta a jelentkezést, tegnap reggelig egyetlen pályázati anyag sem érkezett be. Mindhárom kiírás szerint az intézményvezetők személyéről a közgyűlés a pályázati határidőt követően 30 napon belül dönt. Így legkésőbb február elejére kiderül, ki lesz az új színidirektor, a hónap végéig pedig a szabadtéri és a zenekar igazgatóját is kinevezik.

Olvasóink írták

 • 5. Olajfa14 2013. január 06. 16:02
  „Ha rossz döntések születnek, 2014-ben felülvizsgáljuk.”
 • 4. zoolii 2013. január 04. 18:38
  „hú monet, jó sok mindent felhoztál!”
 • 3. monet 2013. január 04. 17:28
  „1.zoolii Nemrég pedig Msz/M/p-Szdsz-es haverok. Gyorsan elfelejtetted,hogy ők mit tudtak tönkre vágni Székhelyi Himnusz József "áldásos" igazgatása alatt.”
 • 2. szatyi 2013. január 04. 13:31
  „Lehetne frissíteni a cikket:
  http://hvg.hu/kultura/20130104_szinhazigazgatoi_palyazatok_szeged#rss”
 • 1. zoolii 2013. január 04. 09:16
  „Fideszes haverok! Itt az idő! Megint itt van sok szép dolog, amit tönkre tudtok vágni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga beszélt a legtöbbet, B. Nagy a legkevesebbet

Varga Géza (Jobbik) beszélt a legtöbbet, B. Nagy László (Fidesz) pedig a legkevesebbet a Csongrád megyei képviselők közül 2012-ben a parlamentben. Tovább olvasom