Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A színház énekkarából a Carmen címszerepébe

A gyógyszerészkarra járt három évig, majd biológiatanári diplomát szerzett, közben kapott kedvet az énekléshez a Szegedi Nemzeti Színház énekkari szólistája, Tóth Judit, aki nagy dobásra készül: hamarosan Carmen szerepében mutatkozik be.
Tóth Judit pályáján mérföldkő a temperamentumos cigánylány szerepe. Fotó: Hollósi Zsolt
Későn érő típusnak mondja magát a tősgyökeres szegedi Tóth Judit. Először tehetséges zongoristaként került kapcsolatba a zenével. Bár gimnazistaként megnyerte az országos Bartók-zongoraversenyt, és szerette is a hangszert, nem volt kedve zenetanárnak menni. Jobban vonzotta akkoriban a tudomány, ezért inkább gyógyszerésznek tanult.

Amikor három év után rájött, hogy mégsem ez az álma, váltott, és biológiatanári diplomát szerzett. Közben a Szegedi Egyetemi Énekkar lelkes tagjaként 1992 nyarán részt vett a szabadtéri emlékezetes Carmen-produkciójában. Abban, amelyikben a közönséget teljesen megbabonázó afro-amerikai énekesnő, Gail Gilmore alakította a címszerepet. Judit a kórusban eldöntötte: ő is énekelni szeretne. A tizenkét évnyi zongoratanulás sokat segített az induláskor.

– A Király-König Péter Zeneiskolában Szél Pálnénál kezdtem énekelni, a zeneművészeti főiskolán pedig Andrejcsik István szárnyai alatt tanultam. Eleinte nem is gondoltam szólistakarrierre, csak amikor megnmkaptam az első piciny szerepet, a Rigoletto Giovannáját, akkor kezdtem kapiskálni, hogy érdemes lenne komolyabban is énekelni. Az elmúlt években szinte az összes kis és közepes mezzoszerepet eljátszottam a szegedi operaprodukciókban. Nem volt könnyű, mert többnyire jóval idősebb figurákat kellett életre keltenem, ami a szerepformálásban némi nehézséget jelentett – meséli Tóth Judit, akinek az első kiugrást a Gregor József rendezésében 2003 őszén bemutatott Don Carlos-produkció jelentette: Eboli hercegnőt énekelte benne szép sikerrel.

– Carmen szerepének azért örülök most különösen, mert az életkoromnak, a hangomnak és a színpadi létezésemnek is épp megfelel. Jólesik idősebb asszonyok vagy kasztráltak után végre egy olyan nőt játszani, amilyen én is vagyok. Sokan megkérdik, szőke Carmen leszek-e. Természetesen nem, de szerintem sokféle Carmen futkározik az utcán, és nem az a fontos, hogy szőkék, barnák vagy feketék-e. Szeretném az elmúlt húsz évem élettapasztalatát belesűríteni a szerepbe. Rise Stevens a kedvenc Carmenem, aki az ötvenes években a Metropolitan sztárja volt, és nagyon szeretem Grace Bumbry-t is.

Sokféle hangfajú énekesnő bemutatkozott már ebben a szerepben, ami szerintem akkor hangzik a legszebben, ha egy igazi mezzo énekli. Sokan azt gondolják, Carment játszani a legkönnyebb: az ember bemegy a színpadra, kidobja, amije van, megriszálja a fenekét, aprítja a férfiakat, és a végén Don Josénak is odavágja a gyűrűt. Ez egyáltalán nem így van. Ha megpróbálom megérteni a mozgatórúgóit, akkor lelki mélységeket is meg lehet benne mutatni. Carmen hasonlít hozzám, ezért sok mindent ki tudok magamból adni. Egy-két gyűrűt én is odadobtam már az életemben... – árulja el sokat sejtető mosollyal az énekesnő.


Család

Tóth Juditnak két gyermeke, Bernadett és Benjámin is szurkol. Leánya már az egész osztályát meghívta az egyik előadásra. A bemutatkozásig van még másfél hét. Addig otthon is sok szó esik a szerepről, hiszen Judit párja, a tehetséges fiatal basszista, Gábor Géza Zunigát énekli a Bal József rendezésében színpadra kerülő produkcióban. – Néha fárasztó, hogy otthon is állandóan a színházi dolgokról beszélgetünk, de roppant hasznos is, mert sokat tudunk egymásnak segíteni – mondja Judit, aki Carmen után Titanilla Dajkája lesz Vántus István operájában, az Aranykoporsóban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom