Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A színházi minifesztiválra Temesvárról és Szabadkáról is jönnek

Szeged - Idén újra megrendezi a Szegedi Nemzeti Színház az évadzáró Finálé Fesztivált, amely 2011-ben sikert aratott, de tavaly a teátrum energetikai felújítása miatt elmaradt. Május 14-étől nemcsak hazai, határon túli vendégjátékokat is láthat a közönség.
– Már biztos, hogy idén is megrendezzük a Finálé Fesztivált, de a programja még nem alakult ki teljesen. A korábbival szemben a régió fogalmát kiterjesztjük a határainkon túlra is. A temesváriak Spiró György Prah című darabját hozzák el, a szabadkaiakkal még tárgyalunk a megfelelő produkcióról. Attól függően, hogy hány külföldi előadást látunk majd vendégül, állítjuk össze az itthonról meghívottak listáját – mondja Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

Finálé címmel 2011 májusában rendeztek először regionális kamaraszínházi fesztivált Szegeden. Abból a tapasztalatból indultak ki: a nyár közeledtével kevésbé járnak a szegediek színházba. Május végén már akkor is nehéz becsalogatni a közönséget, ha az évad legnépszerűbb előadásait kínálják. Az is tény: kevesen járnak át előadások kedvéért a „szomszédba", Békéscsabára, Kecskemétre, Szolnokra. 2011-ben Juronics Tamás ötlete volt, hogy hívják meg a három város teátrumát egy-egy szórakoztató kamaraszínházi produkcióval. Kevés pénzből, elsősorban a vendég társulatok áldozatvállalásával valósult meg a miniseregszemle. Szolnok a Hajnalban, délben, este című Dario Niccodemi-vígjátékot hozta, Kecskemét Donald Margulies Vacsora négyesben című bulvárdarabját, a békéscsabai társulat pedig, Bengt Ahlfors darabjával, a Színházkomédiával aratott nagy sikert a kisszínházban.

Idén május 14-étől tartják a Finálé Fesztivál előadásait – nem feltétlenül egymást követő napokon, közéjük kerülhetnek a színház saját produkciói is. Gyüdi Sándor elmondta: Szegedet is meghívták Temesvárra, ahol májusban egy hasonló régiós fesztivált tartanak. Azon a Sándor János rendezésében, Fekete Gizi címszereplésével színpadra állított Zerline, a szobalány története című Hermann Broch-darab képviseli a szegedi teátrumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöhetnek a macskabaglyok a makkosházi kiserdőbe

Hogy legyen otthonuk, tegnap egy macskabagolyodút és tíz kisebb, énekesmadaraknak szánt odút szereltek föl a fákra a kiserdőben. Tovább olvasom