Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A szolgálati inget élére vasalják

Gőzölő bábuval fejlesztené vállalkozását Pócsikné Hoffmann Andrea, hogy egy óra alatt 30-40 inget is kivasalhassanak a jelenlegi 7 helyett. Bejárónőkről, házvezetőnőkről, háztartási kisegítőkről szóló sorozatunk következő részében egy szegedi cég ügyvezetője mesél arról, kik és mit vasaltatnak velük.
Az év vállalkozója

Pócsikné Hoffmann Andrea 2014-ben Az év vállalkozója címet kapta meg a VOSZ-tól. Férje 1974-ben indította el festővállalkozását, a jelenlegi felállás 1989-ben jött létre, az újszegedi festékbolt 1992-ben nyílt meg. Andrea 15 évvel ezelőtt csatlakozott a céghez, jelenleg a kft. egyik ügyvezetője. A cég folyamatosan bővítette tevékenységét az építőiparban, majd Szeged után boltokat nyitott a szerbiai Zentán és Szabadkán is. A két országban 22 főt alkalmaznak.

– Különböző módokon lehet inget vasalni, mi természetesen úgy csináljuk, ahogy az ügyfél szereti: a legtöbben a hagyományos módszerhez ragaszkodnak, a szolgálati ingeknél azonban élre vasalást kérnek. Van egy utazó orvos ügyfelünk, aki hajtogatva rendeli meg az ingeket. Ezek ugyanis „kirúgják magukat", ha párás szállodai fürdőszobában felakasztja őket – magyarázta Pócsikné Hoffmann Andrea, a Pócsik Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezetője. A cég 3 évvel ezelőtt elsőként jelent meg a szegedi piacon vasaló szolgáltatásával. Házhoz mennek, begyűjtik a vasalnivalót, majd a megadott határidőre vállfán, felcímkézve, fóliázva visszaszállítják.

Egy újszegedi ház a székhely, amelyben a férj festékboltja is működik. Kiderült: a férfinak jutott eszébe az ingvasalás mint hiánypótló szolgáltatás ötlete. Egy szállodában figyelték meg, ahogy egy vállalkozó hozza-viszi a vendégek frissen vasalt ingeit.

– Vasalni tudok, de ahhoz nem értettem, milyen gépeket kell beszerezni. Tanulmányozni kezdtem a kínálatot. Kiderült, mivel a vasalógépek fellegvára Olaszország, onnan praktikus beszerezni az ipari vasalót. Ez külsőre a hagyományoshoz hasonlít, csak nagyobb a teljesítménye, melegíthető a felülete, és van egy gőztartálya, páraelszívója is.
A vállalkozás ugyan frissen vasalt ingeiről híres a városban, de az alkalmazottak nemcsak férfi fehérneműt, hanem sok minden mást is kisimítanak: függönyöket, ágyneműt, babaruhát, törülközőt. Akad kuncsaft, aki azt kéri, 23,5 centisre hajtogassák a pólóit, mert akkora helye van a szekrényben. Kik vasaltatnak? Nagyon sokan: egyedülállók éppúgy, mint családosok, férfiak éppúgy, mint nők. A vasaltatás nincs összefüggésben a nagy jövedelmekkel. Andrea szerint a legtehetősebb családoknál általában a bejárónő simítja ki a ruhát, az ő szolgáltatását inkább azok veszik igénybe, akik nagyon sokat dolgoznak, ezért nincs idejük a házimunkára.

Begyűjtik, kivasalják és házhoz szállítják a ruhákat. Pócsikné Hoffmann Andrea szolgáltatását főleg azok veszik igénybe, akik sokat dolgoznak, ezért nincs idejük a házimunkára. Fotó: Karnok Csaba
Begyűjtik, kivasalják és házhoz szállítják a ruhákat. Pócsikné Hoffmann Andrea szolgáltatását főleg azok veszik igénybe, akik sokat dolgoznak, ezért nincs idejük a házimunkára. Fotó: Karnok Csaba

Az eltelt 3 évnek az a tapasztalata, hogy „van igény" a vasalásra. Andrea ezért nagyobb beruházáson töri a fejét, eszközbeszerzésre uniós pályázaton szeretne indulni. A vágyálom a gőzölő bábu, amelyre rágombolják az inget, és a masina beépített gőzfejlesztője kisimítja, felfújja a ruhaneműt. Míg a jelenlegi géppel óránként 7 inget lehet kivasalni, a bábuval akár 30-40-et is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik motoros busszal, a másik trolival ütközött

Két baleset történt csütörtökön Szegeden: egy motoros a Belvárosi híd szegedi hídfőjénél ütközött egy busszal, egy másik a Vértói út-Rókusi körút kereszteződésénél balesetezett. Tovább olvasom