Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A szomszéd disznaja mindig büdösebb

Szeged - Szegeden az egyik felsővárosi utcában több társasház vitatkozik egy disznótartó szomszéddal. A betelepülők sokallják a patkányt, legyet, bűzt. A háztáji gazdája azt mondja: betart minden szabályt.
Aki házat, lakást vesz, azzal együtt szomszédságot is választ. A szegedi Matusovitsné Balogh Gabriella azt mondja, amikor 8 éve egy utcányira a Csongrádi sugárúttól kiválasztották új társasházi lakásukat, szó nem volt róla, hogy disznóól mellé költöznek.

– Mire rájöttünk, hogy bűzlő ól mellé fizettünk be, már késő volt – mutatja a 16 lakásos társasház emeletén lakó asszony a kilátást. Szomszédjai, így Lázár Jenőné is megerősítették: – Nincs nyugta a környéken élő 100 családnak. A szomszéd akkor takarít, ha feljelentjük, és ellenőrzés várható. Különben estefelé undorító szag terjeng, rengeteg a légy. Használhatatlan az udvar, szellőztetni nem lehet. A patkányok annyira elszaporodtak, hogy az emeleti erkélyre is feljárnak.

A nyugdíjas házaspár három disznót nevel. Bózsó Istvánné azzal védekezik, hogy az önkormányzat és a tisztiorvosi szolgálat mindent rendben talált: ólat, kifutót, állatokat, trágyatárolót. A hatóság azt is jegyzőkönyvezte, hogy hetente szippanttatja a hígtrágyát, kétnaponta viszi ki a tanyára a sűrűjét, és használ rovar- és rágcsálóirtót. Az asszony legfőbb érve, hogy ők voltak itt előbb, és ne szabják meg neki holmi finnyás társasháziak, hogy mit tartson, és mit ne. Miért nem viszi ki domaszéki tanyájára a disznókat? Azt felelte, onnan a kerítést is ellopják.

Rossz szomszédság átkát nyögik Felsővároson. Fotó: Karnok Csaba
Rossz szomszédság átkát nyögik Felsővároson.
Fotó: Karnok Csaba

 Nem engedte, hogy megnézzük az állatait.

Megoldást jelentene a békés egymás mellett élésre az előírások betartása. Mert a szabályokat szinte lehetetlen megváltoztatni. – Az övezeti besorolást tíz éve rögzítették Szegeden, akkor engedtek több magasabb társasházat felhúzni Felsővároson. Ettől megugrott a népsűrűség, ami miatt pár év múlva szigorítani kellett, hogy megmaradjon a környék kisvárosi jellege – tájékoztatott Fehér Éva főépítész. Újabb szigorításra hosszú véleményezési eljárás után van lehetőség. Telkenként nem lehet változtatni.

6 disznó, 120 csirke

Nem az érkezési sorrend dönti el, kinek hány állata lehet, hanem a lakóhely besorolása. 3 övezet van Szeged belterületén. Sűrűn lakott területen – mint a belváros – egyáltalán nem lehet haszonállatot tartani. A közepesen sűrűn lakott övezetben – mint a fentiekben szereplő Felsőváros vagy Alsóváros – beköltöztethető maximum 6 juh, sertés, kecske és 120 nyúl, baromfi vagy galamb. Alacsony laksűrűségű környéken plusz még 2 szarvasmarha, ló vagy szamár jöhet szóba. Bejelenteni nem kell, de az állattartás szabályait kötelező betartani. Ezt ellenőrzi az önkormányzat a szakhatóságokkal, elsősorban a szomszédság bejelentésére – tájékoztatott Orosziné Polner Kinga, az önkormányzat általános igazgatási irodájának osztályvezetője. Egyre kevesebb az ügy, mert kevesen tartanak háztájit, cserélődik a lakosság.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. kilo.111 2013. március 13. 16:01
  „És újra beköltöztetek egy "Dezsőt" a szomszédba!!Ugyan oda!!”
 • 37. Csini 2009. augusztus 02. 12:51
  „Az Avar u. mindkét társasháza tervezi az aláírás gyűjtést. Mindenki aláírja. Elvisszük a területi önkormányzati képviselőhöz. A Kecskeméti u. Csuka u. - i házakból vállalja az összegyűjtést?”
 • 36. kecskemeti 2009. augusztus 01. 21:05
  „ÜDV

  Ajánlom, hogy indítani kell egy aláírási ívet aki akarja aláírhatja! A kecskeméti, Csuka utcában volnának akik 10000% ba aláírnák gondolom az Avar utca is hasonló helyzetben van. Ezek csak megfognák a hatóságokat vagy nem???”
 • 35. Amati 2009. augusztus 01. 10:32
  „Na tessék, már itt a fórumon is többen vagyunk, élőben pedig mégtöbben (részünkről biztosan tudom) , nem szabad fealdni, sőt, te Csini, mint "főellenség", indíthatnál egy topicot, a fórumok közt, ami erről szól, összefoglalva az első hozzászólásban az eddig történteket, és akkor volna hova írnunk, kapcsolatot tartani.”
 • 34. Csini 2009. augusztus 01. 08:40
  „Kecskemeti
  Köszönjük, hogy le merte írni a véleményét. Jó lenne ha mindenkiben meg lenne ez az egyenesség.
  Összefogással talán eredményt érhetnénk el.”
 • 33. kecskemeti 2009. július 31. 22:17
  „Tisztelt CID ki ugyanabban a házban lakik. Mert ez tény!
  Az sincs kizárva, hogy a tisztelt disznótartó 1ik rokonához vagy saját magához van szerencsénk az álnévben.
  Ha a közvetlen szomszédok véleményét is kikérné kicsikét akkor rádöbbenne arra, hogy nem csak az újj hanem azokat is zavarja aki szintén ott lakik legalább 20 éve. És nem vagyok ezzel egyedül.
  A kérdésem az is volna ha valóban SZIPPANTVA van a hígtrágya azt biztos, hogy egy szellem szippantó végzi!!
  20 év alatt nem láttunk itt szippantós autót kivéve mikor az utca szennyvízelvezetőt takarították ki a vastag kosztól. Az a tény is feltételezhető, hogy simán a csatornába eresztik a hígtrágyát. Amennyiben nincs igazan tudja számlával bizonyítani az összes szállítást is!!!
  Amit meg 2009.07.31 én este 21:00 körül művelt az már teljessen felháborító! VENTILÁTORRAL szellőztetni a disznókat??? Biztos hogy melegük volt. Azt több szomszéd is szóvá tette valami zúg az ól környékén és olyan tömény trágya szag borította be a környéket, hogy az már förtelm. A patkány és egér invázióról nem is beszélve. Egy kicsit lehetne alkalmazkodni a 20 év alatt változott környékhez lassan ez már nem kertváros összeér a belvárossal pár éven belül. A lakók biztos, hogy nem hadják ennyiben eléggé kellemetlenné teszik majd a következő időt ha nem lesz változás.”
 • 32. Csini 2009. július 31. 21:51
  „Értem, csak mégsem értem.”
 • 31. SP 2009. július 31. 21:29
  „30. hozzászólás nelly. 2009.07.31. 20:48
  Csak érme nincs, értéke van. A bank átváltja 1 darabig. :)

  29. hozzászólás Csini 2009.07.31. 19:16
  Ha a városi röfiket a szemétből guberált hulladékkal táplálják akkor meglehet, hogy a disznók tartásába az állategészségügy, KÖJÁL stb. már beleszólhat, a tevékenységet talán be is tiltathatja.”
 • 30. nelly. 2009. július 31. 20:48
  „24. az egyforintost már kivonták a forgalomból vagy 5 forintos vagy újkétszázas :)”
 • 29. Csini 2009. július 31. 19:16
  „A mi társasházunknak zárt kukatárolója van. A tárolóban rend, tisztaság. Szerencsénkre olyan precíz, lelkiismeretes ember gondozásában, aki állandóan takarítja, fertőtleníti, rendezgeti. Hetente egyszer kihúzza a ház elé, azon a napon viszik el a szemetet.”
 • 28. SP 2009. július 31. 18:14
  „:)
  Városi disznók a kukából esznek.
  Ingyen takarmány.
  Ha a környéken a kukákat "elzárnák", talán nem is ragaszkodna a szomszéd az ittléthez.”
 • 27. Csini 2009. július 31. 15:24
  „26 SP Köszönjük. Teljesen jó szándékú vagy. A tervezetünkben szerepel az ötleted. A hatékonyságában nem vagyunk biztosak.”
 • 26. SP 2009. július 31. 14:36
  „Hát akkor "nincs más hátra, mint előre".
  Azaz a területnek van önkormányzati képviselője. Rá kell szállni, tegyen valamit a választóiért..
  Ha a következő választáson is jól akar szerepelni, hiszen ez rajtatok is múlik, akkor keresse meg a megoldást a többség egészsége és nyugalma érdekében.
  Gondolom nem kisgazda képviselőtök van.
  Van rá eszköze és pénze a képviselői alapból, aktivizálja a bizalmi magát.”
 • 25. Csini 2009. július 31. 09:38
  „Életveszélyesen megfenyegettek bennünket a megérthető házaspár és családtagjaik. Ha velünk, vagy a társasházunkkal történik valami, akkor a feltételezhető tettest nem kell sokáig keresni.
  Sok pénzt ajánlottak fel Nekik, ha hajlandók feladni a sertéstartást, de nem kellett Nekik, mert pénzük van. Ők disznót akarnak tartani. Itt.
  A környéket megnéztük. A 11. hozzászólásban elolvashatod. Ennél többet akkor tehettünk volna, ha becsöngetünk a társasházakba, és megkérdezzük, nem tartanak-e valamelyikben disznót.”
 • 24. SP 2009. július 31. 09:25
  „23. hozzászólás Amati 2009.07.31. 06:23
  Speciel nem a rózsadombra gondoltam.
  Van pl. 1 forintos telek akció is. Talán Deszk is reklámozta.
  Nem gondolom, hogy az értékbecslő a disznóól árát telekárnál magasabban számolja.
  Ha meg a lakásaitok értékcsökkenését is figyelembe veszem, akkor talán megérné 1 kicsit többet tenni mint, Kingánál panaszkodni.
  Valahogy érdekelté kell tenni az állattartót.
  Ha disznóban gondolkozik, akkor venni kell neki 1 kocsira való malacfalkát.
  Sári Gyuri sertéstenyésztő Szatymaz, vagy Sándorfalvi nem is tudom, de ingyen osztogatta a disznóit reklámból.
  1 forintos telek+ ingyen disznó azt azért meg tudnátok fizetni.”
 • 23. Amati 2009. július 31. 06:23
  „Kivásárolni? mennyiért? 40 millát biztos kérne érte, ez 80 családra leosztva is 500 ezer...

  Az állatokról meg annyit, hogy mindennek meg van a helye, a gondokl akkor jönnek elő, ha hülye emberek nem megfelelő helyre kezdik el őket bezsúfolni. Tehát az ember a hibás mindíg. (pl ez az eset, vagy panelben nagytestű kutyát tartani stb.)
  Szóval a sorrend ilyenkor mindíg felborul, ami pedig mégiscsak az kell hogy legyen, hogy első az ember, aztán az állat.”
 • 22. CID 2009. július 30. 22:59
  „SP : Áhh ez nem európai megoldás.

  Itt fröcsögni kell meg lemérgezni a disznókat. Nálunk nincs disznó patkányt meg mégis látok néha, de ez szerintem nektek nem idegen, jó kis családi összejövetel. Ha legközelebb lakást vesztek, ne csak az árat, a környéket is nézzétek meg.”
 • 21. SP 2009. július 30. 22:24
  „Szerintem, ha a társasház lakók összedobnának 1 kis pénzt és kivásárolnák a kérdéses területet lehet, hogy mindenki jól járna.
  A disznós venne a ritkán lakott helyen telket és több disznót is tarthatna békében nagy örömmel.
  A területet eladhatnák újra, vagy pl. társas garázst építenének rajta.”
 • 20. Amati 2009. július 30. 21:28
  „"beálltak az ólba"

  látom megtalálták a helyüket :D”
 • 19. Csini 2009. július 30. 21:08
  „Az idő sajnos nem dolgozik nekünk, mert van egy fiuk, egy lányuk, akik folytatják a tevékenységet. Együtt laknak, együtt végzik a munkálatokat.
  Elszabadultak az indulatok disznótartóéknál, beálltak az ólba és hosszú időn keresztül teljes hangerejükkel szórták az átkokat, fenyegetéseket, szitkokat, nem lehet megjegyezni ennyi primitív, trágár kifejezést, amivel a "rohadt tetű, cigány büdös szukát" illették a fotoról. A többit el lehet képzelni, mármint, ha valakinek jó a képzelöereje.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libák is totyognak a sínek között

Újszentiván - Derékig érő gaz és vastag rozsda borít néhány használaton kívüli vasúti sínt Szegeden… Tovább olvasom