Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

A szomszéd miatt ugrott a 84 éves asszony szemétszállítási-kedvezménye

Szeged - Egy ellenőrzés után megvonták Csorba Imréné szemétszállításidíj-kedvezményét, azért, mert a szomszédja azt állította: a 84 éves beteg lakását albérlők használják. Az albérlőkről egyedül az otthon lévő Csorba Imrénét felejtették el megkérdezni.
Sok a visszaélés

A nyugdíjaskedvezményt társaságunk saját hatáskörben nyújtja az ügyfél kérelmére és nyilatkozata alapján. Szigorúan szabályozott rendszer szerint járunk el a kedvezményt igénybe vevő ügyfeleink ellenőrzése során. A visszaélések magas aránya miatt az ellenőrzések folytatódnak – közölték a környezetgazdák. Elmondták, az augusztus végéig kiszabott mintegy 10 millió forintnyi pótdíjból mindössze 1 milliót kellett törölni.

– Augusztus 14-én kaptam egy papírt, hogy megvonták tőlem a szemétdíjkedvezményt, a környezetgazdák levele szerint azért, mert nem vagyok jogosult. 84 éves vagyok, egyedül élek, hogyne lennék jogosult? – kezdte történetét a Rókusi körúton élő Csorba Imréné. A beteg asszony elmesélte, a levéllel együtt kapott egy 20 ezer 522 forintos csekket, a befizetésre pedig 5 nap haladékot. Az asszony közös költségét is megemelték, 6300 forintról 7600-ra, valamint közölték vele, hogy a „jogosulatlanság megállapításától" számított két éven belül nem kaphat nyugdíjaskedvezményt.

Csorba Imréné nem hagyta annyiban a díjmegvonást, megkérte a fiát, hogy járjon utána, 84 éves, egyedül élő rokkantként miért nem jogosult a díjkedvezményre.

Csorba Imréné a konyhában. Megalázónak találja a kialakult helyzetet. Fotó: Segesvári Csaba
Csorba Imréné a konyhában. Megalázónak találja a kialakult helyzetet.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az ügyfélszolgálati irodán azt mondták, a környezetgazdálkodási kft. munkatársai helyszíni ellenőrzést tartottak édesanyámnál, a szomszédokat kérdezték meg, hányan élnek a lakásban. A szomszéd azt mondta, édesanyám albérlőket tart, így az ellenőrök ezt rögzítették – vette át a szót az asszony fia. László elmondta, édesanyja otthon volt, nem érti, miért nem csöngettek be hozzá az ellenőrök. – Szeptember 10-én írásban is kértem a kedvezmény visszaállítását, ami az újbóli helyszíni ellenőrzés után szeptember 15-én megtörtént. Kérdem én, miért tesznek ki egy 84 éves embert ilyen tortúrának? Ha nincs fiam, örökre elbukom a díjkedvezményt? – kérdezte Csorba Imréné.

Olvasónk panaszával a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-hez fordultunk. – Abban az esetben, ha a helyszínelés adatai alapján társaságunk a kedvezmény megvonása mellett dönt, az ügyfelet tájékoztató levélben minden esetben értesítjük. Ez ellen 5 munkanapon lehet fellebbezni. Minden megreklamált pótszámla esetében ismételt helyszínelést végzünk. Minden jelzést komolyan veszünk, és ha kell, ismételten többször is kivizsgáljuk. Sajnos feladataink között ez a legkényesebb terület, tekintettel arra, hogy ki vagyunk szolgáltatva a lakókörnyezet információinak. Minden alkalommal jegyzőkönyv készül a helyszínen, amit sajnos a nyilatkozó, azaz a szomszéd sokszor nem hajlandó aláírni. A nyilatkozók a jó szomszédságra hivatkozással semmiképpen nem vállalják nevüket, de az is előfordult már, hogy letagadta azt is, hogy találkozott a helyszínelő kollégával – reagált megkeresésünkre Kovács Ilona Tünde, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyfélszolgálati csoportvezetője. Hozzátette, augusztus végéig 397 pótszámlát állítottak ki, amiből 46-ot kellett csak törölni.

Az albérlőkről egyedül az otthon lévő Csorba Imrénét felejtették el megkérdezni.
Az állítólagos albérlőkről egyedül az otthon lévő Csorba Imrénét felejtették el megkérdezni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Csupán 5 eset volt, amikor a helyszínelés során téves információt kaptunk. 41 esetben a megállapítás jogos volt, de méltányosságot gyakoroltunk. Ugyanakkor a kiállított nyugdíjas-pótszámlák 80 százalékát már befizették, elismerve a mulasztást – mondta Kovács Ilona Tünde, aki jól emlékszik a panaszos fiára, mert viselkedésével magára vonta az ügyfélszolgálaton tartózkodók figyelmét. A csoportvezető elmondta, a Csorba Imrénével történt eset ritkán fordul elő, az ügyféltől a kellemetlenségért elnézést kértek

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péter bácsit a háborúban jókedve tartotta életben

21 évesen vonult be honvédnak a most 92 esztendős üllési Szécsi Péter, aki 1943-tól a második világháború végéig harcolt csapatával az oroszok ellen. Tovább olvasom