Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A szomszédok lomjaival fűtenek

Szeged - Nagy összegű devizahitel, átverés egy külföldi munkánál. Ma ennyi bőven elég, hogy valaki kilátástalan helyzetbe kerüljön. Horváth Attila Szeged belvárosában kényszerül arra, hogy szomszédjai fölösleges kacatjait is eltüzelje.
– 33 évesen odáig jutottam, hogy a szomszédaimhoz kellett becsöngetnem tűzrevalóért – meséli Horváth Attila. A Szentháromság utcában lakik családjával egy társasház 51 négyzetméteres lakásában. Két kislányt nevelnek feleségével. Egy nagy összegű devizahitelnek és egy átverésnek köszönhetően kerültek kilátástalan helyzetbe. Tüzelőre sem futja. Ezért a családfő néhány napja arra kényszerült, hogy becsöngessen szomszédjaihoz, kacatok után érdeklődve. Átfésülte a padlást, a pincét, összeszedett mindent, ami éghető: széket, asztalt, ablakkeretet, pozdorjalapot. Még egy rossz járókát is.

– A pincében vágom fel a tüzelnivalót, baltával és fűrésszel – mondja Attila. Feleségével utolsó tartalékaikból egy régi fatüzelésű kályhát vettek, ami felmelegíti a lakás két szobáját. Muszáj így spórolniuk, hiszen már csak a nő keres. Takarít 78 ezer forintért havonta. Ebből kellene a több mint havi 60 ezer forintos lakástörlesztést és megélhetésüket fizetniük. Ez azonban lehetetlen, a rezsivel is hónapok óta elmaradnak. Ételt szerencsére a két általános iskolás kislány az iskolában kap, a többit a család támogatásával teremtik elő valahogy. Semmiféle segélyre sem jogosultak, Attila több helyről azt a választ kapta: 78 ezer forint túl sok.

A szomszédok lomjaival fűtenek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Októberben mentünk ki Németországba dolgozni a sógoraimmal egy magyar munkaközvetítő segítségével. Azonban csúnyán átvertek bennünket, egyszerűen nem fizettek ki – meséli Attila. Rengeteg munkája volt már életében, ért az ácsmesterséghez, dolgozott bélüzemben műszakvezetőként is. Külföldön is többször járt, eddig nem történt vele hasonló. A jogorvoslathoz nem ért, ügyvédre nincs pénze, a nyelvtudása is kevés egy perhez. Folyamatosan munkát keres, azt mondja: mindent elvállalna, csak kikerüljön ebből a helyzetből. A családfő tudja, hogy lakásukat elveszítik. Legalább a becsületét nem szeretné.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. jq 2012. január 26. 09:35
  „Akkor ezt megbeszéltük! Kérjük a cikk íróját, segítsen megoldani a pénz eljuttatását a családhoz!”
 • 35. radic 2012. január 26. 08:45
  „35. jq 2012.01.26. 07:57

  "Ha egyedül nem megy, próbáljuk meg együtt értelmezni a leírtakat és a képeket."

  Oké, próbáljuk.

  "A lom tudomásom szerint nem tűzifát, hanem szemetet, hulladékot jelent, kérlek, javíts ki, ha nem így van."

  Kijavítalak. Nem így van. Lomon általában nem használt bútorokat, berendezéseket, ruhákat, stb. értünk. Ezért is van például, hogy lomtalanításnál direkt ki is írják, hogy például háztartási szemetet NEM lehet közé rakni. Abban persze igazad van, hogy a lom nem tűzifa, de erről itt nem is beszélt senki sem.

  "A pozdorjalemezt bizony nem csiríz tarja össze,"

  Persze, hogy nem. Általában gyantát vagy más szerves alapú ragasztót használnak hozzá. Persze én nem vagyok akkora szakember, hogy egy képről ránézésre megállapítsam, hogy NDK-s szintetikusan ragasztott-e a lap.

  "A bevonata (ami a képeken is jól látható) szintén műanyag. "
  "A festékek szintén szintetikus anyagok, bár, ha régebbi, akkor lehet olajfesték is,"

  Azt szögezzük le, hogy én egyáltalán nem írtam sehol sem, hogy nem juttatnak szennyező anyagokat a levegőbe. Nekem alapvetően azokkal az álszent környezetvédőkkel van bajom, akik meg egyébként teljes lelki nyugalommal használnak olyan számítógépet, telefont, stb., aminek az előállítása során évente több ezer tonnányi szennyező anyag jut a környezetbe.

  "Dobjunk össze a családnak pár mázsa tűzifára valót!"

  Ez jó ötlet, magam is beszállnék ilyesmibe.”
 • 34. jq 2012. január 26. 07:57
  „Kedves radic!

  Ha egyedül nem megy, próbáljuk meg együtt értelmezni a leírtakat és a képeket.
  Kezdjük mindjárt a címmel. A lom tudomásom szerint nem tűzifát, hanem szemetet, hulladékot jelent, kérlek, javíts ki, ha nem így van.
  A pozdorjalemezt bizony nem csiríz tarja össze, hanem valami szintetikus ragasztó, ha elég régi, akkor például az NDK közismerten környezetbarát vegyiparának a terméke. A bevonata (ami a képeken is jól látható) szintén műanyag.
  Az ablakkeret általában festett, a képeken látható is, hogy az. A festékek szintén szintetikus anyagok, bár, ha régebbi, akkor lehet olajfesték is, még ez a legszerencsésebb verzió, bár a régi festékek is tartalmaznak néha eléggé vicces anyagokat, például ólmot. Mivel tanulmányaim során eljutottam az általános iskola hetedok osztályáig, ezért tanultam kémiát, és mondhatom neked, hogy ezek alapján nem szívesen lélegezném be az égéstermékeket.

  Igazad van, ezzel nem oldjuk meg a problémát, ezért lenne egy gyakorlati javaslatom:

  Dobjunk össze a családnak pár mázsa tűzifára valót!

  A magam részéről két mázsa fa árával beszállok. Kérem a cikk íróját, ha lehetséges, vegye fel a kapcsolatot a családdal, és valahogy adja meg a számlaszámukat, hogy átutalhassam a pénzt. Előre is köszönöm!”
 • 33. mats 2012. január 26. 07:48
  „Az addott ország nyelvét alapvetően illik tanulni azt pedig nem hiszem el ,hogy nincs egyes magyarnak annyi esze fellapozok telefonkönyvet tuti találok benne régi magyart akki annó annak idején ment ki és kis segítséget kérjek tolmácsolás ügyben amikor a hatóságnál van az ügy ők keresnek hivatalos tolmácsot csak le kellene ülni gondoklkodni”
 • 32. KamuNeni 2012. január 25. 21:50
  „Hat kivanok nekik jo szerencset.”
 • 31. smalltown 2012. január 25. 19:25
  „hiaba na, empatikus nep a magyar!
  Itt egy ember, nem lop, rabol, barmilyen munkat elvallal.....de persze egybol itelkeztek felette, osztjatok az eszt.”
 • 30. SandWitch 2012. január 25. 19:18
  „19. piccola 2012.01.25. 12:39

  Egy mai 60 ezer forintos törlesztőrészlet azt jelenti, hogy kb. 24 ezer volt 2007 körül az induló törlesztőjük. Nem gondolnám, hogy egy két gyerekes házaspárnak ez gondot jelentett volna, ha nem kell még a kezelési költséget is frankban törleszteni és nem emeli fel a bank a kamatot. Egy 4 fős családnak megfelelő albérlet már 5 éve is legalább 50ezer volt havonta. Azért vettek sokan inkább sajátot, mert olcsóbb volt azt törleszteni, mint albérletet fizetni, és ez még ma is így van sajnos. Inkább tiszteletet érdemelnek azok, aki ilyen körülmények között még gyermekeket nevelnek.”
 • 29. dokmed 2012. január 25. 15:37
  „28. maci52 2012.01.25. 15:31
  Meg annak is aki aláírta.
  Rengeteg teljesen hitelképtelen ember (segélyből, nyugdíjból élők) is könyörögtek a lakáshitelért.
  Hát, tessék ez az eredménye a szabályok áthágásának- ugye csak adózott jövedelem mellett lehetne hitelt kiadni..”
 • 28. maci52 2012. január 25. 15:31
  „Meglehet köszönni azoknak az uraknak akik 2004-től beengedték a nagyorrú,jólkifundált devizahitelt,amibe ma már mindenki belerokkant.Abban az időben csak a reklámok szóltak a 0%-os kedvező hitelről,de a mi drága akkori szicialista kormányfőink akik értettek ezekhez,engedték a hozzánem értőknek a hitelfelvételt.A Németeknél miért nem kopogtattak ezek a Bankok?Egy középosztályos kocsiba fizettek 3,5 milliót,a kocsit elvitték,eladták 900 ezerért és még követelnek 3,5 milliót???!!!Költsék koporsóra az árfolyamkülömbözetet.”
 • 27. deszkás 2012. január 25. 15:21
  „Úgy van! Rúgjatok még bele.”
 • 26. radic 2012. január 25. 14:39
  „18. jq 2012.01.25. 12:23

  "Nézd meg a galériát, hogy miket aprít, aztán személyeskedj, kedves radic."

  Megnéztem. Írd fel a teendőid közé a szemészetet is.”
 • 25. macusnéni 2012. január 25. 14:34
  „Felénk a reklámújság nem tud a tartóban megmelegedni,mert valakik gyorsan kigyűjtik,valószínű tüzelni.A volt szomszédunk éjjel tüzelte a szabászati hulladékot,hogy ne lássák,hogy füstől a kémény. A lavorantennánk,csodára le rozsdásodott,attól a füsttől.Nem egészséges,de csinálják.Mások egészségét veszélyeztetik.Ha jön a hatóság letagadják,hogy ugyan náluk csak gáz van és azzal fűtenek.Nem olcsóbb panelban lakni,de nincs más lehetőség,mert a hitelt fizetni kell,s azt a kényük-kedvük szerint változtattja,aki adta.”
 • 24. polo 2012. január 25. 14:17
  „sajnálatos dolog de mért kel mindig külföldre menni az egy szerű embernek akinek nincs megfelelő nyelvtudása őket lehet a legkönnyebben átverni és utána nyakik ülnek a sz....
  Lakhatási támogatást, aktívkorúak támogatását kérheti hiszen négyen élnek 78000Ft-ből csak utána kell járni apuka most ráér jelentkezzen a munkaügyi központba ott is tudnak tanácsot adni menni kel minden után nem sajnálkozni”
 • 23. piccola 2012. január 25. 14:00
  „Mjuriele, feltételezem, hogy a panel olcsóbb, tehát azonos futamidőre alacsonyabb lenne a törlesztője valószínűleg...
  De ez borzasztó, hogy az emberek mennyire kiszolgáltatják magukat a körülményeknek, nulla tartalékkal belevágnak kockázatos dolgokba, még szerencse, hogy van ahol a család tud segíteni.”
 • 22. Mjuriele 2012. január 25. 13:08
  „19. piccola 2012.01.25. 12:39

  El kell hogy szomorítsalak mert nincs igazad.
  A ki panel lakás törlesztő részlete is már régóta itt tart, 60 ezer ft körül sőt még jóval fölötte.
  Tapasztalatból írom..”
 • 21. Csecs 2012. január 25. 12:48
  „jq, te tüzépes vagy..<moderálva>?
  Ha annyira zavar, hogy más mit tüzel el nyomorúságában, kelj fel a fotelból és vigyél neki egy ölnyi bükkfát.
  Semmi empátia nem szorult beléd, csak a kötekedés. Így várj magy te is segítséget, ha bajba kerülsz!”
 • 20. Zka 2012. január 25. 12:46
  „Mondjuk havi 60 rongy törlesztő ilyen gyenge forint mellett nem annyira durva nagy devizahitel. Inkább az a gond, hogy <moderálva> nincs munkája, úgy meg bármilyen hitel is túl sok.”
 • 19. piccola 2012. január 25. 12:39
  „Sajnálom őket, de egyszerűen nem értem, hogy lehetnek annyira felelőtlenek, hogy "nagy összegű devizahitelt" vettek fel, muszáj volt feltétlenül a Szentháromság utcába költözni? Nem lett volna elég egy kis panel valahol Tarjánban? Fel nem tudom fogni ezt az emberi ostobaságot.”
 • 18. jq 2012. január 25. 12:23
  „Nézd meg a galériát, hogy miket aprít, aztán személyeskedj, kedves radic.”
 • 17. radic 2012. január 25. 12:12
  „16. jq 2012.01.25. 11:58

  Úgy néz ki, hogy te nem csak az együttérzés teljes hiányával küzdesz, de ráadásként még olvasni sem tudsz. A cikk egyértelműen leírja, hogy nem szeméttel tüzelnek, hanem hulladék faanyaggal.
  A konklúzió tehát: tanya+általános iskola újrakezdés.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HeavenMan kisbolygóvá változtatta a Szent István teret

A szegedi viharvadász fotós képeit naponta több ezren látják: különleges felvételek Szegedről, az időjárásról. Tovább olvasom