Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A szülészeti ellátás megváltoztatásáért sétáltak Szegeden

A szülészeti ellátás megváltoztatásáért sétáltak SzegedenSzülők és gyerekek. A szülészeti ellátórendszer hibáira, hiányosságaira hívták fel a figyelmet. Fotó: Schmidt AndreaA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A magyar szülészeti ellátás ebben a formában senkinek sem jó - erre kívánták felhívni a figyelmet a Rózsák forradalma elnevezésű Facebook-csoport szegedi tagjai, amikor vasárnap délután a Szent István térről a Tisza parton át a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikához sétáltak.
– A lányom Budapesten a Szent Imre Kórházban született. Gyönyörű szülés volt, nem volt gátmetszésem, infúziót sem kaptam. A következő főorvos sajnos kitette a természetes szülést pártoló kollégákat. Hódmezővásárhelyi vagyok és itt nem találtam olyan orvost, aki megfelelt volna az elvárásaimnak. Második gyermekem, Ákos, aki most öthónapos otthon született Vincze Felícia segítségével – mesélte Kovács Ildikó.
A szülészeti ellátás megváltoztatásáért sétáltak Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


A fiatal anyuka és közel ötven társa azért gyűltek össze vasárnap kora délután a szegedi Szent István téren, hogy sétálva hívják fel a figyelmet arra, hogy a magyar szülészeti ellátás ebben a formában senkinek sem jó, káros a nőkre és gyermekeikre, a családokra, ezáltal az egész társadalomra.

– A Rózsák forradalma elnevezésű Facebook csoport azért jött létre, hogy az édesanyák megosszák egymással tapasztalataikat a szülésről. Kiderült, hogy sokunknak nincsenek jó emlékeik a szülésről – mondta Bertalan Kristó Helga, a szegedi megmozdulás szervezője. A Másállapotot a szülészetben! című országos megmozdulás részeként Szeged mellett Budapesten és Székesfehérváron is sétáltak az anyák, nők, férfiak, szakemberek és gyerekek.
A szülészeti ellátás megváltoztatásáért sétáltak Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Dömösi Emesének három gyermeke van. Kettőt Németországban, Berlinben hozott a világra. – Itt is azt szerettem volna, mivel kint találkoztam, de a magyar protokoll nem találkozott az én elképzeléseimmel. Berlinben a szülésznők önállóan dolgoznak, nem alárendeltjei az orvosoknak. A szülés nem egy orvosi esemény, nem vészhelyzet. Mindenhez máshogy állnak hozzá – mondta a fiatal anyuka.

Emese, Helga és Ildikó és a többi szülő a Szent István térről a Tisza parton át a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikához sétált ahol rózsákat tűztek a kapura és felolvasták kiáltványukat. Ebben az általános elvárások közt az alábbiak szerepelnek: „emberi és betegjogok betartása és betartatása, a szokásrend elhagyása, evidencia alapú ellátás bevezetése és folyamatos felülvizsgálata".

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piacot álmodtak Sándorfalván

Piacot álmodtak Sándorfalván
A látványtervei már elkészültek az új sándorfalvi piacnak, ami a tervek szerint barnamezős beruházásként, azaz százszázalékos uniós támogatással épülhet. Tovább olvasom