Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

A szülők nem spórolnak – csak sportoljon a gyerek

Nem kevés anyagi áldozattal jár, ha a szülők rendszeres sportolási lehetőséget szeretnének biztosítani csemetéjüknek. Pedig a legtöbb lurkóból nem lesz profi sportoló. Annak jártunk utána, hogy a szegedi egyesületeknél mennyiért sportolhatnak gyermekeink.
A Tisza Volán sportegyesületének három legnépszerűbb szakosztályában – a labdarúgóknál, a kézilabdásoknál és a jégkorongosoknál – közel háromszázötven általános iskolás gyerek sportol. A labdarúgó-szakosztály 12 gyerekcsapatot tart fenn, korcsoportonként saját trénerrel. Az edzők kivétel nélkül UEFA B licences bizonyítvánnyal rendelkeznek. A szakosztály 14 éve működik: eddig 26 korosztályos és – Szabics Imre valamint Hrepka Ádám személyében – két felnőtt válogatott játékost adott a nemzeti csapatnak. A magyar NB I-ben eddig éppen egy csapatra valóan: tizenegyen szerepeltek.

A Démász-Szegedi VE kajak-kenu szakosztálya olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolókkal is büszkélkedhet. Az éremhalmozók közül jó néhányan Szegeden ismerkedtek meg a sportággal. Az elmúlt esztendőben az egyesületnél hetven-nyolcvan magyar bajnoki érmes lurkó készült. A korosztályos kenusok évek óta az ország legjobbjainak számítanak. Az egyesület sportigazgatójától, Petrovics Kálmántól megtudtuk, hogy kajak-kenuban tízéves korban kezdődik a versenyeztetés, de a klub a kisebbekkel is igyekszik megszerettetni a sportágat. – Jelenleg 150-200 általános iskolás korú gyermek sportol nálunk, akik a hétvégét kivéve mindennap edzenek. A gyerkőcökkel Kása Ferenc mesteredző mellett szak- és segédedzők foglalkoznak. A klub utánpótlás-nevelési stratégiája szerint egységes rendszerben kezeljük a gyerekek felkészítését. A hajókat és a lapátokat is biztosítjuk az utánpótlásnak, így a szülőknek csupán néhány kiegészítőt kell megvásárolniuk – árulta el a sportigazgató. A Démász a nagyobb országos versenyekre, diákolimpiákra maga viszi a fiatalokat. Az utazási költségeket, a nevezési díjakat és a sátras szállást is fizetik.

Buday és Nagy László is a Volánban kezdte

A Tisza Volán kézilabda-szakosztálya négy korcsoportban hat országos kiírásban versenyezteti a gyerekeket. A lurkók minden évben szinte minden korosztályban bekerülnek a hatcsapatos országos döntőbe. Annak idején Buday Dániel, Nagy László és Laluska Balázs is itt kezdte.

A Szegedi Vívó Egyesület nem tudja önállóan megoldani a versenyeztetést, így a szülők segítségére is számít. Az átlagosan havi három utazás húszezer forintos pluszköltséget jelent. A kezdőknek kesztyűt és gyakorlótőrt is biztosít a klub, ugyanakkor a versenyfelszerelés önköltséges: százötvenezer forintba is belekerül. – Három korosztályban, négy edzővel összesen húsz kisiskolással foglalkozunk. A legkisebbek egy héten két alkalommal, a haladók hetente négyszer tréningeznek – mondta el Drevenka Péter, az egyesület elnöke.

A Muréna Búvárúszó Klub az újszegedi sportuszodában tartja foglalkozásait. Az extrémnek is nevezhető sportágat egyre többen fedezik fel. A klubnak 1970-től minden évben volt és van válogatott versenyzője. A murénások az uszonyos és búvárúszó sportágban a felnőtt világversenyeken elért 23 aranyérmükkel a legeredményesebb egyesület az országban. A béka, a cápa, a gyerek, a serdülő és az ifjúsági korosztályban közel harmincan készülnek a klubban. A békák heti kétszer edzenek, míg a nagyobbak akár heti tíz edzésen is részt vesznek. – 2500 forintos tagdíjat szedünk havonta, de ezzel a gyerekek edzésidő alatt ingyen járhatnak be az uszodába. Sok olyan tehetségünk akad, akik az idén kezdik meg a hazai versenyeken való, reméljük, eredményes szereplést – mondta el az Európa-bajnok elnök-edző, Kanyó Dénes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT… Tovább olvasom