Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A táj mintázatát vizsgálja Mezősi Gábor földrajztudós

A táji mintázatok elemzése tudósként, a területfejlesztési geográfus szak elindítása oktatásszervezőként, az újszegei Y-telken elkezdett beruházás kari vezetőként kötődik Mezősi Gábor nevéhez, aki nemzeti ünnepünkön a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje elismerésben részesült.
A szegedi egyetemi históriában Mezősi Gábor professzornak, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetőjének, a Természettudományi Kar volt dékánjának nevéhez kötődik az újszegedi Y-telki beruházás elindítása. Akárcsak a kiszámítható és viszonylag átlátható kari költségvetési szisztéma kidolgozása. De a földrajztudományi doktori iskola föllendítése is, hiszen míg tavaly 1, addig idén 25 doktoranduszról szólhat a krónika.

– A hallgatók számára jobbat, hívogatóbbat igyekszünk nyújtani – mondja –, miközben azt is igazoljuk, hogy munkaerő-piaci kereslet is mutatkozik az olyan újdonságok, mint a területfejlesztési geográfus szak iránt. Igaz, egy itteni doktorandusnak a belvízhez, a lejtős tömegmozgáshoz, vagy a területfejlesztéshez egyaránt értenie kell.

Nemzetközi projektekben is részt vesz Mezősi professzor csapata. Az árvízvédelmi információs rendszertől kezdve, a talajtisztításba bevont növényeken át, a belvíz problematikájáig többféle témakörrel is foglalkoznak. Közben a három szegedi tudásközpont munkájába is bekapcsolódnak – például alternatív energiaként a földhő hasznosításán gondolkodva.

– Szívem csücske az oktatás, azon belül legújabban az elektronikus tanulás módszereinek meghonosításával foglalkozom – tesz vallomást a tudós, aki épp a két hét múlva Szegeden rendezendő OTDK szervezésével foglalkozik. – Ha lenne időm, akkor – lévén, hogy matematikus is vagyok – a táji mintázatok, például a légi fotókon jól látható rét, legelő, szántó funkció szabályszerűségeinek vizsgálatával foglalkoznék. De szívesen teljesíteném egy régi adósságomat is: megírni Magyarország új tankönyvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom