Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A támogatás visszajár

A megyében több mint 1600 embernek kell a tavaly felvett területalapú támogatáselőleg egy részét visszafizetnie az államnak. Sokan nem értik, miért.
Szerkesztőségünkbe többen telefonáltak amiatt, hogy a 2004-ben felvett területalapú támogatáselőleg egy részének visszafizetését kéri tőlük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) megyei hivatala.

Kocsis László megyei főfalugazdász kérdésünkre válaszolva elmagyarázta: a gazdáknak tavaly április 30-áig kellett beadniuk előlegtámogatási kérelmüket arra a nyolcezer forintos hektáronkénti összegre, amelyet a magyar állam megelőlegezett számukra a nemzeti kiegészítésből. Az ekkor kiadott nyomtatványon szerepelt az a mondat, hogy amikor majd az érintettek az EU-s támogatásra is beadják az igényüket, és azt jóváhagyja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), akkor kiderül, mekkora az általuk jogosan használt terület. Ha a két igénylés nem egyezik, a különbözetet vissza kell fizetni.

Ez következett be mintegy 1600 esetben a megyében, ráadásul nem kis összegek visszautalásáról van szó, 300 hektár esetében például 2,4 millió forinttól kell hirtelen megválni. Az érintettek vagy 30 napon belül visszafizetik a pénzt, vagy kifogást emelnek, és erről az FVM-hivatalban jegyzőkönyvet vesznek fel. Ha azonban ezt követően olyan határozat születik, hogy mégiscsak jogosulatlanul vették föl a pénzt, akkor a jegybanki alapkamat duplájával jár vissza az összeg az államnak.

Kocsis László hozzátette, a hivatalban és a falugazdászok irodáiban segítenek az érintetteknek. Arra kérik a panaszosokat, hozzák magukkal az MVH-tól kapott véghatározatot a 2004. évi támogatásról, valamint a tavaly április 30-i földhasználati lapszemlét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom