Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

˝A tanárnő feldobja az órákat˝

Szeged - A megyei közfoglalkoztatottak több mint egyharmada 50 százalék alatt teljesített a téli oktatás előtti szintfelmérőn. A képző intézet szerint ezért kell a képzés. A résztvevők inkább valami hasznosat tanulnának.
Írni, olvasni, számolni se tudnak. Lesújtó eredményt kapott a közfoglalkoztatottak téli képzését szervező Türr István Képző- és Kutatóintézet.

– Ennyire primitívek nem vagyunk, mint amit feltételeznek rólunk. Azt mondták lesz képzés, ide kell jönnünk, de csak itt derült ki, hogy 1–3. osztályos számtant és olvasást tanulunk. A hatodikos fiam megnézte, legyintett, már rég túl van ezeken a feladatokon. Szerencsére a tanárnő feldobja az órákat, internetről keres érdekességeket – mutatták kedden a zákányszéki közfoglalkoztatottak a könyveiket tanítás után.

Írás-olvasásból egy kutyasétáltatós képhez írtak hosszú mondatot, utána v betűvel kezdődő egy szótagú szavakat kerestek, majd a vidám és fehér szavak ellentétét találták meg. Számtanból százalékot számoltak, egy vonatjegy áfája volt a feladvány. „Életviteli kompetencia" órán a párkapcsolatokról beszélgettek. Azt mondták, a tanárnő két csoportba osztotta őket aszerint, hogy kinek van 26-uk közül érettségije, és kinek csak 8 általánosa vagy szakmunkásképzője. Nekik variálja a tanulnivalót.

Százalékszámítást is végeznek a zákányszéki közfoglalkoztatottak. Fotó: Karnok Csaba
Százalékszámítást is végeznek a zákányszéki közfoglalkoztatottak. Fotó: Karnok Csaba

Hozzátették, egy ember mindjárt az első nap bedobta a törülközőt, őt van, aki eltartsa. A többiek egy „kollektíva" lettek, segítenek egymásnak, főzési tanácsokban, kérvényt írni tűzifáért. Ezt szeretik a képzésben, meg azt, hogy ezért az agytágításért havi 49 ezret keresnek a 22 ezer 800 forintos segély helyett. A női szabó, cukrász, esztergályos, logisztikus, pedikűrös-manikűrös végzettségűek viszont inkább valami végzettséget adó képzést szeretnének. De ha csak ez van, ezt kell szeretni – mondták.

4 milliárdból

A megyében 7593-an vesznek részt a március 24-ig tartó téli közfoglalkoztatásban, képzést közülük 4766-an kapnak. A szintfelmérőt 2412-en írták meg. Két százalékuk 10 pontot vagy annál kevesebbet ért el a 100 pontos teszten, 11 és 30 pont között teljesített a 11 százalékuk, míg 23 százalék eredménye 31 és 50 pont között volt. Ezeket a ponthatárokat az országos adatokat tekintve 2, 5, illetve 14 százalék érte el. A megyei téli közfoglalkoztatási program 4,1 milliárd forintból valósul meg, a képzést ezenfelül 877 millió forint uniós támogatás fedezi.

– Sokat kilincseltem, hogy legalább valami képzést hozzak a faluba. Szerintem alaposan mellélőtt ezzel a tanfolyammal, aki kitalálta, nálunk és a környéken ennél képzettebbek az emberek – vonta le a tanulságot Matuszka Antal polgármester. Végül négy embert sikerült elhelyeznie az ásotthalmi láncfűrészes tanfolyamra.

Megkérdeztünk egy tanárt a szintfelmérő eredményéről. Névtelenséget kérve válaszolt, mert titoktartási szerződést íratott alá vele a Türr-intézet.
– Nem volt reális a felmérés, mert nem haladt lépcsőzetesen. Minden épeszű ember ki tudta tölteni. Fölösleges volt amúgy, mert mindenki ugyanazt a könyvet kapta. Előbb kellett volna felmérni, utána tananyagot fejleszteni. Hiába kértem a beígért kiegészítő könyvekből, csak két hete ért ide. Én addigra letöltöttem az internetről, saját pénzből sokszorosítottam, beköttettem, azzal turbóztam a tananyagot. Van mentorunk is, de segíteni ő sem tudott a problémámon. Különben az elbeszélgetések alapján három szintre osztottam a brigádot, a 8 általánost végzettekre, a szakmával rendelkezőkre és az érettségizettekre. Ők ezt elfogadták. Egy küzdött a betűfelismeréssel, és 3-4 nem tudta értelmezni a feladatot. Az életviteli óra lesz talán a leghasznosabb, megyünk postára, bankba, csekket, feladóvevényt töltünk ki. Bár egyre nehezebb bent tartani a csoportot a teremben, mert szép időben mennének már vissza inkább napszámba – tette hozzá a tanár.

Játékosan tanulnak. Fotó: Karnok Csaba
Játékosan tanulnak. Fotó: Karnok Csaba

A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának közfoglalkoztatási és koordinációs igazgató-helyettese, Juhász Károly azt a tájékoztatást adta, hogy a képző intézmény az alapkompetencia-fejlesztő tanfolyamok indításakor végezte a rövid felmérést. Azért fontos a szintfelmérő, mert egy csoporton belül eltérő felkészültségű, eltérő nehézségekkel küzdő egyének képzését kell megvalósítani, ezért a rendelkezésre álló ismeretek differenciálása, a homogénebb tudásszintű csoportok kialakítása rendkívül fontos. A tanulócsoportok összeállításához, az elsajátítandó ismeretek csoportosításához nyújt segítséget. A résztvevők a képzésről szóló tájékoztatás megismerését követően írásban nyilatkoztak arról, hogy részt kívánnak venni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával is le lehet buktatni a bosszantó szomszédot

Magánnyomozóval, kamerával is le lehet „buktatni" a zaklató szomszédot. Mindkettő pénzbe kerül, de véget vethet az évek óta tartó viszálynak. Tovább olvasom