Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A tankönyvcsomagok harmada hibás

Szeged - A megérkezett tankönyvcsomagok nagyjából harmada hibás – legalábbis egy középiskolai tankönyvfelelős szerint. Van, ahol nem csak a diákoknak nincs miből tanulni, a pedagógusoknak sincs miből tanítani.
 Apróbb hiányosságok megyében

Összességében rendben megérkeztek a tankönyvek – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi igazgató. Apróbb hiányosságok fordultak elő, egy-két diák számára felbontás után derült ki, hogy hiányzik valami a csomagból. Ezt jelezték a Nemzeti Tankönyvellátónak, a város oktatási intézményei tegnap le is zárták a pótrendelést – tette hozzá. A makói járásban az idei tanévkezdés zökkenőmentesebb volt, mint a tavalyi – tájékoztatta lapunkat Farkas Éva tankerület-vezető. A 2500 diákból mindössze ketten nem kapták meg tankönyveiket: egyikük a földeáki általános iskola, másikuk a makói József Attila Gimnázium tanulója. Mindketten egy héten belül hozzájutnak a könyvekhez.

Miközben a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. arról beszél, hogy a tankönyvcsomagok 95 százalékát kiszállították, az első tanítási hét végén sok diáknak még mindig nincs miből tanulnia. Idén sem sikerült hiánytalanul leszállítani a tankönyveket, és az sem változott, hogy erről képtelenség információkat szerezni a KELLO-tól. Ahogy tavaly is, telefonon elérhetetlenek, a KELLO-pontokban nem tudnak segíteni, e-mail-es megkeresésre pedig szabványválasz jön – ha jön.

– Az egyik tankönyvből az osztály fele elsőset kapott, a másik másodikosat. Kettő könyvből pedig senki nem kapott.

– Az én lányom másodikos, nincs egyetlen könyve sem.

– Harmadikos a kislányom, egyetlen könyvet sem kapott meg a tízből. Két héten belül ígérték a pótlást. Egyébként ő az egyetlen az iskolában, aki egyáltalán nem kapott könyvet, de az osztályukban sokaknak hiányzik egy-egy könyve.

Ilyen tapasztalatokról számoltak be szegedi iskolások szülei, akik természetesen próbálják felgyorsítani a pótlást. Csakhogy a bürokratikus rendszerben még a tankönyvfelelősök is elvesznek. – Péntekig kell jelenteni a pótrendeléseket, visszáruzni viszont csak hatodikától lehet. Vagyis kétszer kell dolgoznunk – mesélte egy középiskolai tankönyvfelelős. Ő augusztus 25-e óta naponta túlórázik a tankönyvek körül kialakult fejetlenség miatt.

Fotó: DM
Fotó: DM

 Nemzeti tankönyv – és ami benne van

Az idei tankönyvekben is számos visszásságot fedeztek már fel azok, akiknek volt lehetőségük belelapozni. Ezek közül a legdurvább a gyerek fejébe baltát állító pálcikaemberről szóló animáció az Apáczai Kiadó 11 éveseknek szánt informatika-tankönyve CD-mellékletén. A szakiskolák számára készült kilencedikes közismereti tankönyvben egy olyan mondat is helyet kapott, hogy „nem szeretek cigány lenni, mert olyan, mint egy gyógyíthatatlan betegség".

– A csomagok ömlesztve jöttek, nem osztályok szerint rendezve, az átadási listán pedig iskolai szinten rendezték ábécésorrendbe a diákokat. Lehetetlenség volt tehát már a tételes átvétel is, és rengeteg munka volt utána, hogy osztályonként szétpakoljuk. Azóta pedig azt listázom, kinél mi hiányzik. Gyakorlatilag mindenféle hiba előfordult már: hiányzó tankönyv, nem megfelelő évfolyamos, pluszpéldány. Van egy kiadó, amelynek az összes könyve hiányzik. Valószínűleg a teljes szállítmányuk eltűnt. A csomagoknak nagyjából a harmada hibás.

A tanári példányokkal is hasonló a helyzet: augusztus 21-e helyett volt, ahol csak szerdán érkeztek meg, és akkor is hiányosan. – Miközben a tavalyi könyveket már nem használhatjuk, mert ránk kényszerítettek egy másik kiadványt, úgy kezdtük meg a tanévet, hogy fogalmunk sem volt, mit fogunk tanítani – mesélte egy érintett.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak egyébként csak azt kell jelenteni, ha valaki egyáltalán nem kapott tankönyvet. – Nem mintha az bárkit vigasztalna, ha kapott, csak mondjuk nem kilencedikest, hanem tizedikest – jegyezte meg valós példa alapján egy pedagógus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi búcsúk hangulatát idézték meg Ópusztaszeren

Honfoglalás kori lovasbemutatóval, lovas kocsikázással és kézművesprogramokkal elevenítették fel a régi búcsúk hangulatát Ópusztaszeren vasárnap. Tovább olvasom