Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A tartalék ernyő sem mentette meg az életét

Szeged - Gyakorlott ejtőernyős hunyt el vasárnap Szeged mellett: a 46 éves szentendrei férfi 250 ugráson volt túl. Szemtanúk szerint lehet, hogy rosszul lett esés közben.
Vasárnap délután a Szegedi Repülőtér mellett lezuhant egy 46 éves ejtőernyős, a helyszínen életét vesztette. Megírtuk: a férfi 3000 méterről ugrott társaival, eddig tisztázatlan okok miatt nem nyílt ki az ernyője, a tartalék kupola sem akadályozta meg a becsapódást: 200 kilométeres óránkénti sebességgel zuhant le.

A Szegedi Repülő Egyesület (DAC) Progresszív Ejtőernyős Szakosztályától tegnap megtudtuk: a kecskeméti, Hírös Ejtőernyő és Hőlégballon SE tagjai ugrottak vasárnap Szegeden, egyik társukat vesztették el a balesetben. – A hatósági vizsgálat lezárásáig nem tudok nyilatkozni – válaszolta érdeklődésünkre Sutus András, a kecskeméti egyesület elnöke. Az időpont még kérdéses: a vizsgálatot végző Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának írásban kellett elküldeni kérdéseinket, később válaszolnak.

Információink szerint az elhunyt ejtőernyős gyakorlottnak számított, több mint 250 ugráson volt túl. A 46 éves férfi ugyan közel 10 évet kihagyott, de nemrég újrakezdte az ejtőernyőzést. A szemtanúk látták, hogy a tartalék ernyő kinyílt, de a férfi zuhanás közben a kötelekbe csavarodott.

2009-ben túlélte

A legutóbbi szegedi ejtőernyős-baleset szerencsés kimenetelű volt. „Csigolya-, medence- és bordatörést is szenvedett, de tudatánál van az a nő, aki ejtőernyős ugrás közben szenvedett súlyos sérüléseket vasárnap Szegeden, a repülőtérnél" – írtuk 2009 őszén. Kiderült, egy nő a szegedi reptérről szállt fel egy Cessna típusú géppel, 1200 méteres magasságból ugrott ki. A főernyője kinyílt ugyan, de szemtanúk elmondása szerint pörögni kezdett. Ekkor kinyitotta a póternyőjét is, de nem tudott kijönni a spirális forgásból, és az 55-ös főút közelében, a szántáson a földbe csapódott. A balesetet túlélte, egy évvel később már arról számoltunk be, hogy csodával határos módon teljesen meggyógyult.

– Az utolsó ugrásnál történt a baleset. Minden engedély rendben volt, egyszerűen nem értjük, mi történhetett. A főkupola – az ejtőernyő, amit az ugró saját maga nyit – a helyén maradt, elképzelhető, hogy társunk rosszul lett, ez okozhatta a tragédiát – vélekedik az egyik szemtanú. Az ejtőernyősök együtt zuhantak 1100 méterig, ugyan nem sikerült az összekapaszkodás, de ezenkívül minden rendben ment. Az ernyőnyitáshoz eltávolodtak egymástól, majd látták, hogy társuk nem nyitott, tovább zuhan.

– A főernyő nyitását 800-1000 méteres magasságban meg kell kezdeni. Ha valamiért ez nem történik meg, vagy nem nyílik ki a főernyő tökéletesen, és az ugró nem oldja meg a problémát a tanultak szerint, egy elektronikus biztosítókészülék a sebességtől és a magasságtól függően automatikusan kinyitja a tartalék ernyőt – tudtuk meg Sziklai Zsolttól.

Az ejtőernyős oktató lapunknak általánosságban elmondta: a modern felszerelésekben az utolsó pillanatban egy pirotechnikai vágófej elvágja a tartalék ernyő lezáró hurkát, így a tartalék ernyő kinyílik. – Ezek a felszerelések szinte minden testhelyzetben kinyílnak, nagyon nagy valószínűséggel megmentik az ugró életét. A hétvégi balesettel kapcsolatban azt hallottuk, hogy az ejtőernyős belefordult a tartalék ernyő nyílásába, ezért nem tudott kinyílni. A tartalék ernyő egy másodperc alatt kinyílik, ha az ugró közel 180-200 kilométeres óránkénti sebességgel zuhan – tudtuk meg az ejtőernyőstől.

Olvasóink írták

 • 11. jozko 2012. szeptember 25. 22:30
  „7. dmonline :

  Az "alkalmasság" még mindig a vesszőparipám...

  Leginkább akkor dől el, amikor taknyod-nyálad összefolyik, miközben zúgsz lefelé.
  "Mérni" viszont még a földön lehet, felszállás előtt!
  Sőt: kell!”
 • 10. tol 2012. szeptember 25. 20:12
  „lassabb, mint...”
 • 9. klj-54 2012. szeptember 25. 20:07
  „@dmonlájn:
  Mit is akartál kérdezni?
  Ha már billentyűt ragadsz akkor jó lenne ha a magyar nyelv szabályai szerint alany, állítmány , egyéb mondatrészek használva lennének a megfelelő logikai sorrendben.
  Persze csak akkor ha értelmes dolgot akartál volna kérdezni!

  Nekem az a gondom, hogy egy SAJTÓTERMÉK internetes kiadása lassabb mint az iwiw, facebook, stb.”
 • 8. Mozimasiniszta 2012. szeptember 25. 19:38
  „4.-es ! sejtettük, még le sem zuhant a szerencsétlen sportoló , téged már értesítettek...”
 • 7. dmonlájn 2012. szeptember 25. 13:19
  „4. klj-54 2012.09.25. 12:14
  És a többiek le vannak sz.rva? gondolkozz már el ezen!

  5. jozko 2012.09.25. 12:29
  "Minden engedély rendben volt, egyszerűen nem értjük, mi történhetett."”
 • 6. Mike3 2012. szeptember 25. 12:44
  „épeszű ember ép gépből ki nem ugrik. együttérzésem”
 • 5. jozko 2012. szeptember 25. 12:29
  „Engedélyek rendben.
  Alkalmasság?”
 • 4. klj-54 2012. szeptember 25. 12:14
  „Az a furi, hogy egy szolnoki ismerős "Guppi" fedőnevű vitorlázó, ejtőernyős leányzótól mindenről hamarabb értesülök, mint a délmadártól!”
 • 3. papipa 2012. szeptember 25. 09:43
  „bambulla
  Köszi! :)”
 • 2. bambulla 2012. szeptember 25. 09:10
  „papipa
  j-vel”
 • 1. papipa 2012. szeptember 25. 07:46
  „Végre egy korrekt tályékoztatás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a babamentő inkubátorokról

Gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok – állapította meg egy uniós vizsgálat. Tovább olvasom