Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A tavalyi árverseny ismétlődik

A termelők idén is tiltakoznak amiatt, hogy a hipermarketekben 25-29 forint egy kiló dinnye ára, ami szerintük beszerzési ár alatti értékesítésnek számít. A szegedi Mars téri kereskedők a duplájáért, 55-60 forintért kínálják a nyár slágergyümölcsének kilóját, mégsem panaszkodnak a forgalomra.
Egybehangzó állítások szerint szépek a dinnyék, jó a gyümölcs minősége Fotó: Gyenes Kálmán
A termelők szerint itthon nincs túltermelés dinnyéből, emiatt indokolatlannak tartják a multik által meghirdetett, 25-29 forintos akciós árakat, hiszen a beszerzési ár 40 forint körüli. A Tescóban jelenleg 29 forintba kerül egy kiló görögdinnye, amelynek a származását is kétségbe vonják a termelők. A Tesco a jó beszerzési feltételekkel magyarázta az alacsony árat, üzleteikben – Danks Emese pr-igazgató szerint – csak magyar dinnye található. Magyar beszállítótól származik a görögdinnye – jelentette ki a vezető.

A termelők az egy évvel ezelőtti dinnyeszezonban is tiltakoztak, akkor a versenyhivatal szerint az alacsony árak nem torzították a versenyt, az agrártárca azonban büntetett. A Mars téren azt mondják a kereskedők, évről évre ismétlődő történetről van szó. Elrontják a magyar dinnye jó hírnevét – állítja Gyurkó József –, mert olyan árut adnak el, ami nem embernek való. Látta a dinnyét a Tescóban, megtapogatta, és úgy véli, már legalább egy hónapja szedték. Ő Csanádapácáról hozza az árut, ismerős termelőtől, a vásárlók meg vannak vele elégedve, akárcsak a 60 forintos kilónkénti árral.

Ötvenöt-hatvan forintért adja a dinnyét a Mars téren tizenöt éve árusító Szabó Antal is, aki a forgalmat kielégítőnek tartja. Ha több ember venné, akkor persze ő is olcsóbban tudná kínálni, de nem panaszkodik. Hozzáteszi, ugyanez volt a probléma tavaly is, a nagy áruházláncok ugyanígy játszottak az árakkal. Minden ismétlődik, nincs rendkívüli helyzet. A dinnye Békés megyéből, Nagykamarásról, „jó helyről" származik.

Idén különben egybehangzó állítások szerint szépek a dinnyék, jó a gyümölcs minősége is, de a múlt heti nagy hőség sokat ártott: lesült a termés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedlenek a szegedi utcanévtáblák

Római körút helyett „Kapisztai", Mátyás tér helyett „Temesváry" – olvashatjuk… Tovább olvasom