Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A tavalyihoz képest fele áron a gyümölcs

Csongrád megye - Zöldség- és gyümölcstenger fogadja a vevőt a piacokon, hegyekben áll az alma, a krumpli, az őszibarack a boltokban. Az akciók akcióival találkozni a városban, a krétával írt számokat napjában többször is letörlik, és újat, alacsonyabbat írnak rá. Itt van a Kánaán.
Nincs az a zöldség vagy gyümölcs, amiből ne lehetne kapni importot és hazait, drágát és olcsót, minőségit és satnyát, festményre illőt és pálinkának valót. Különösen a piacon olcsó minden, és alkudni is lehet: szabadulni akarnak az árusok a portékájuktól.

Némi túlzással ugyan, de sokan mondják: feleannyiba kerül minden, mint egy évvel ezelőtt. Lapunk gyors felmérése szerint azonban ez nem így van, talán az alma, az őszibarack és a szőlő az, ami tavaly ilyenkor dupla ennyibe került. Az egy évvel ezelőtti piaci árakhoz képest azonban így is nagy az olcsóság.

A Mars téri piac egyik zákányszéki őstermelője – Kissné Krisztaként mutatkozott be – azt mondta: a nyár óta zuhannak az árak. A 6 hektárnyi földjén és 3 kiskertjében gazdálkodó, 5 éves gyermekét nevelő asszony szerint nincs haszon, szinte nem éri meg mindennap hajnali 1-kor kelni és kiállni az áruval. Napi 1000 forint a benzin, 500-at ad a helyért, és kiárul jó esetben 5000 forintot. Volt, hogy a 20 csomó sárgarépából a felét hazavitte.

A paprika is olcsóbb, mint tavaly. Fotó: Frank Yvette
A paprika is olcsóbb, mint tavaly.
Fotó: Frank Yvette

Miért? Kissné szerint a pénztelenség az oka, itt a szeptember, kiköltekeztek a családok az iskolakezdés miatt, és akkor se veszik a friss árut, ha olcsó. Tavaly egy kiló őszibarack 300 forintba került nála, most ugyanazt a fajtát a feléért, 150-ért árulja. Az őstermelő nem érti a vevőket: amikor tavasszal a zöldborsó ára 600, a fólia alatt termett korai zöldbabé 800 forint volt, úgy vitték, mint a cukrot. Most a zöldborsó 300-ért, a zöldbab 200 forintért marad a termelő nyakán.


A városok üzleteiben sincs drágaság. A multik kiszámíthatatlanok, egyes terméknél nem érteni, miért adják éppen drágábban, miért mennek szembe a trenddel. A kisboltok viszont a piaci árak után mennek. Az alsóvárosi Földmíves utcában találtam egy olyan zöldségest is, amelyiknél mintha kiárusítás lett volna, holott frissnek, szépnek mutatta magát az áru. A kiárusítás jelleget az adta, hogy a zöldségek, gyümölcsök egy részét kilónként 98 forintért lehetett elvinni: ennyibe került az alma, a sütőtök, a paradicsom és a kovászolni való uborka. De láttam 78 forintos nyári almát is, hatalmas mennyiségben.

A szőlőért tavaly majdnem kétszer ennyit kértek. Fotó: Frank Yvette
A szőlőért tavaly majdnem kétszer ennyit kértek.
Fotó: Frank Yvette

Szilvából is Dunát lehet rekeszteni

Kevés olyan termék van az idén, amit megérte volna termelni. A búza, a kukorica, a szilva és a szőlő után az alma kilójáért is csak a ráfordított költség töredékét fizetik a felvásárlók a termelőknek a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint. Az ipari alma kilójáért például csak 10 forintot adnak. Veszteséges a t. v. paprika és a burgonya termesztése. Rekordtermés volt ugyanis egész Európában gyümölcsből, a nyári aszály csak a gabonaféléket sújtotta. Míg például korábban szilvából Németországnak adtunk el tetemes mennyiséget, most eddigi nagy vevőnknél is bőségesen termett a csonthéjasból.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2009. szeptember 21. 17:34
  „megy a lekvárfőzés aki okos :D”
 • 8. paranoid 2009. szeptember 21. 15:40
  „Ma nem láttam olyan sok szílvát .Biztosan a Dunába öntötték :) az ára 150 Ft .Hol lehet olcsóbban venni ? A barack 250 -300 Ft , de volt szőlő 300 ért .”
 • 7. savos 2009. szeptember 21. 15:17
  „1. zehn 2009.09.21. 09:59

  Milyen pajzánságokat mondott a multiknál vásárolt krumpli és paradicsdom, amitől ízetlen?
  Lehet, hogy inkább í z t e l e n volt?”
 • 6. ukk-mukk-fuck 2009. szeptember 21. 14:21
  „5. hozzászólás Mathiasking 2009.09.21. 14:03

  nem soxor értünk egyet, most azonban igen. amíg a termelőknek nem lesznek saját érdek érvényesítői és értékesítési hálózatai, addig annyiért adják el a termést, amennyit a felvásárló nem szégyell kínálni.
  ilyen eccerű.”
 • 5. Mathiasking 2009. szeptember 21. 14:03
  „Az biztos, hogy a Mórakert nem győzi külföldre szállítani az árut! A hazai piac meg dögöljön meg! Rossz a hozzáállás.”
 • 4. Rosmary53 2009. szeptember 21. 11:05
  „Még az a jó, hogy termett bőven, ezért olcsóbb. A termést a kormány és az ellenzék nem tudja ellopni. Így legalább ebből jóllakhat a nyugdíjas is.”
 • 3. Zsoltee0716 2009. szeptember 21. 10:24
  „Nagybanira nem éri meg neki kijönni?

  Csak így tájékoztatásképpen! Itt is simán lehet kg-ra adni a termékeket, ráadásul fedett/zárt raktár várná a vásárlókat/eladókat!
  http://www.dornagypiac.hu/”
 • 2. papsajt 2009. szeptember 21. 10:12
  „Sokkal ízletesebb a hazai gyümölcs, mint a szupermarketben kapható külföldi! A szőlőt sokan szeretik, mégis a hatalmasszemű, ízetlen, olasz szőlőt vásárolják sokan.”
 • 1. zehn 2009. szeptember 21. 09:59
  „Érdemes most a piacon vásárolni, a multiknál az ízetlen paradicsomot és krumplit is két-háromszoros áron kínálják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi cégvezetők fizetési TOP-listája

Havi 1 milliós keresetével vezeti a városi cégvezetők fizetési listáját Bajúsz Gábor, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Tovább olvasom