Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

A tavasz hangjai a szegedi fogadalmi templomban

A szegedi tavaszi fesztivál programjában vasárnap este 7 órától Pitti Katalin operaénekes és Égető Mária orgonaművész jótékonysági koncertet ad a dómban az orgona felújítása javára.
Pitti Katalin először énekel a dómban. DM/DV-fotó
A tavasz hangjai címmel rendhagyó hangversenyre várja a közönséget a dómba Égető Mária, a székesegyház orgonistája, aki ezúttal Pitti Katalint hívta meg vendégnek. A népszerű díva, aki gyakran vállal jótékonysági fellépéseket, ezúttal nemcsak énekel, hanem elmondja többek között József Attila Imádság megfáradtaknak című versét, valamint Hamvas Béla Láthatatlan történetét is.

– Egyetlen „vagyonom" önmagam vagyok, a szívemből, lelkemből, tehetségemből kedvemre adakozhatok. Ha fontos és értelmes cél érdekében hívnak, akkor úgy érzem, kötelességem elmenni – mondja Pitti Katalin, aki operában, operettben, daljátékban sokszor nagy sikerrel szerepelt a szabadtérin, de a dómban vasárnap énekel először. – Járom az országot a Fidesz női kampányával, az Öleljük meg Magyarországot című programmal is. Nem félek megvallani, hogy hol állok. 49 évesen, erőm teljében állítottak félre az Operaházban. Katasztrófának tartom, ami ma ott történik, talán jobb is, hogy nem veszek részt benne, mert belehalnék. Nincs már közösségi szellem, szinte mindenki mindenkinek az ellensége. Szendrényi Katalinék nemrégiben létrehozták a mi generációnk nagyra becsült énekesei számára az Optimum-díjat, amit elsőként kitűnő kollégám B. Nagy János kapott meg. Vagy százan gyűltünk össze az átadásakor a Székely Bertalan Teremben, de nem tudtunk mit mondani egymásnak, mindenki begubózott.

Az Operaházba többé sem énekesként, sem pedig nézőként nem szeretném betenni a lábam. Életemnek ezt a fájdalmas fejezetét igyekszem lezárni magamban, és a feladataimra koncentrálok. Minden embernek küldetése van, csak gyakran pótcselekvésekbe menekülünk, és nem akarunk tudni a bennünket legigazabbul érintő dolgokról. Pedig inkább szembe kellene nézni velük, és tenni kell az ellen, hogy a nemzet kultúrája elvész, és a kultúrával együtt az ország is pusztul. A mi generációnk nagy felelőssége, hogy megtanítsa a fiatalokat a hagyományok tiszteletére. Én azért dolgozom, hogy a lelkekben nyomot hagyjak. Nagy öröm, amikor a koncertjeimen csak azért odajönnek hozzám, hogy megsimogassák a karomat, és megköszönjék azt, amit teszek. Fontos felrázni az embereket, hogy a lelkek éljenek, mert az emberek nyomorognak, vagy legalábbis súlyos megélhetési gondokkal küzdenek. Mi, művészek is, de nekem legalább megadatott, hogy amikor leülök a zongorához vagy kiállok a közönség elé énekelni, akkor a legfelsőbb energiáimmal dolgozom, és közel lehetek a Jóistenhez.

Pitti Katalin csütörtökön szülővárosában, Szentesen vett részt egy női fórumon. Az eseményt hirdető plakátokon egy csecsemőt tartott a karjában. – Csodálatos, három hónapos legényke az unokám, Barnabás Máténak hívják, naponta találkozom vele. Amiben csak tudok, segítek a lányomnak, igyekszem hasznossá tenni magam. Remélem, hogy az unokám tisztességes, becsületes, nagyszerű férfiember lesz, aki tudni fogja, mit ér a haza, és hasznos polgára akar majd lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom