Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A tej áfája is 5 százalékos lehet

A tej áfája is 5 százalékos lehet
A sertéshús után a tej áfája is 5 százalékra csökkenhet. Nem az összes tejtermék, hanem csak a friss és az UHT tej általános forgalmi adóját viszik le 18-ról 5 százalékra. A többi tejtermék áfája 18-27 százalékos marad. Ez az ágazat is kifehéredhet.
– Az üzletekben 10–25 forintot lehet megtakarítani egy liter friss vagy UHT tejen azzal, hogy 5 százalékra csökken az áfája – mondta László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja.
– Egy 200 forintos literes tejnél például 26 forintos megtakarítással lehetne számolni. Minden attól függ, hogy a kereskedő „benyeli-e" az áfacsökkentés egy részét. Ez azért nagy előrelépés, mert az eladott tejtermékek fele folyékony tej. A javaslatot már tavaly eljuttattuk minden döntéshozó asztalára a rezsicsökkentés részeként, szerdán tárgyalta a kormány – mondta László Róbert, aki a Makói Hagymakertész Kft. egyik tulajdonosa. A cégnek szarvasmarha-ágazata is van, ezt ő vezeti. Háromszáz tehenük napi 7500 liter tejet ad.
 
Ha csökken a tej áfája, a hazai tehenészetek is jobban járnak. Fotó: Schmidt Andrea
Ha csökken a tej áfája, a hazai tehenészetek is jobban járnak. Fotó: Schmidt Andrea


A tej felvásárlási ára tavaly év elején még 90 forint felett volt, most 70–75 forint közötti, attól függően, milyen felárakat ad a felvásárló. Literenként körülbelül 25 forint a szarvasmarhatelepek vesztesége, amit a támogatásokkal, 12–15 forintokkal tudnak mérsékelni. László Róbert szerint az 5 százalékos áfával már nem érdemes áfát csalni, így nem utaztatják majd meg a külföldi tejet, a hazait veszik meg. Az északi országok teje is csak azért találta meg Magyarországot – Oroszországba az embargó miatt nem szállíthatnak –, mert itt volt a legmagasabb az áfa. Hozzátette: Romániában tavaly 6 százalékra mérsékelték az áfát, és abban a pillanatban az importtej háromnegyede eltűnt az országból.

Nem lesz azonban olcsóbb a tej a szegedi Mars téri tejesasszonyoknál és -embereknél, mivel őstermelők, a portékán nincs áfa. Tegnap 160–180 forintba került náluk a kimért tej literje. Hevesi Ferenc azt mondta: 10 fejős tehenük van otthon, Sándorfalván, mindennap fejnek, a tejet eladják a szegedi piacon.
Áfacsalás

Ha a csalók a tejet az Európai Unió tagállamából szerzik be, hosszú, akár 40 cégből is álló számlázási láncot építenek fel. Ennek első magyarországi láncszeme egy olyan kereskedő, amelyik nem nyújtja be az áfabevallást, így nem fizeti meg az általános forgalmi adót sem a beszerzés, sem a belföldi továbbértékesítés után. Ezt a szakzsargonban eltűnő kereskedőnek nevezett vállalkozást azok a társaságok követik a láncban, amelyek az árut minimális árréssel vagy anélkül átszámlázzák, és végül a lánc végén álló igényli vissza, illetve vonja le a beszerzés áfáját. Az a lényeg, hogy szinte követhetetlen legyen az áru és a számlák útja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmillió forintba kerül az elrepedt a tápai harang

Hatmillió forintba kerül az elrepedt a tápai harang
Karácsony előtt két nappal repedt el a tápéi Szent Mihály-templom egyik harangja. Tovább olvasom