Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

''A tej olyan, mint a drog''

Mindegy, hogy hidegen, langyosan vagy melegen, főzött kakaónak vagy natúr, kis bögréből, netán nagy ibrikből – a tej finom és egészséges. Őstermelőtől vásárolva olcsóbb, a dobozban azonban tovább eláll.
A tej élet, erő, egészség – ezért is fogyasztjuk szeretettel olyan sokan. Nem mindegy azonban, hol szerezzük be, hiszen hatalmas különbségek lehetnek íz, ár és tartalom tekintetében.

Mire a bögrébe kerül, megdrágul

Fehérje 3,0 gramm, szénhidrát 4,6 gramm, zsír 2,8 gramm – olvasható az élelmiszerboltok hűtőiben összeömlesztett tejeszacskókról. Mivel senki nem akar zsákbamacskát, pontosabban zacskóban aludt tejet vásárolni – hiszen a nagy melegben nem ritka, hogy a tej darabokban plattyanjon ki a bögrénkbe – sokan az alaposan tartósítószerezett, akár hónapokig is elálló dobozosat választják, majd kétszáz forintért. Pedig a Mars téren, a „tejimádók Mekkájában" kóstolót is kaphatnának a hűs, hófehér italból, feleannyiért.

Kecsketej

A deszki Szász István, nyugdíjas agrármérnök szerette volna kipróbálni a kecsketenyésztést, ezért vásárolt egyet. Naponta egy-két liter tej mindig csurrant a bögrékbe. Megtudtuk, a kecsketej a tehéntejnél enyhén édesebb, tejszínesebb ízű, és nagyon egészséges. Az állat pedig rendkívül barátságos.

Egy korty ingyen


– Három decit kérek – mondja Kálmán László az Irén csarnokban áruló tejesasszonynak, és már kortyolja is műanyag poharából a friss tejet. – Ezt sokkal jobban szeretem, mint a zacskósat, hiszen azon csak a tejpor íze érződik. Persze többször iszom pasztőrözött tejet, hiszen gyorsabb levenni a boltban a polcról, mint eljönni ide – mondja a sándorfalvi férfi. Véleménye szerint, ha lenne kannás tej a boltokban, biztosan sokan vásárolnák. – Ide is sokan kijárnak. Vannak törzsvásárlóink is – halljuk Arany Katalintól. Az őstermelő azt is elárulja, reneszánszát éli a tehéntej, egyre többen ragaszkodnak a természeteshez. És persze az sem mellékes, hogy itt kóstolót is kaphatnak.

Nyersen kóstoltuk

Mi mégsem a Mars téren, hanem Veszelinov Milénél ízleltünk – életünkben először – friss tehéntejet.
– Hajnali ötkor és délután fél ötkor fejjük a teheneket. A tizenhét állattal egy óra alatt végzünk – magyarázza. Megkérjük, a fotó kedvéért fejjen nekünk is egy kis tejet, de Mile nevetve válaszol: – Kézzel egy fél napig is eltartana, míg mindet megfejnénk, géppel dolgozunk. A nyers tejet lehűtjük, majd flakonokban szállítjuk be Szegedre a megrendelőknek. Naponta 170-180 litert, literenként 120 forintért. A nyers tej a hűtőben akár egy hétig is eláll, de csak akkor, ha levegő éri – mondja. Közben megérkezik Daniel, Mile fia is. – Inni akarok ebből – mutat a hatalmas, százliteres tárolóedény felé. Az apuka megengedi a csapot és teletölt két üvegpoharat. Az egyiket mi kapjuk meg. Daniel egy szuszra lehúzza, mi bátortalanul kortyolunk bele, majd megállapítjuk: finom. – A friss tehéntej a zacskós után olyan, mint a drog: könnyű rá átállni, de nehéz leszokni róla – mondja Mile, aki gyermekkora óta egy litert iszik naponta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus vörös pandák a szegedi Vadasparkban

Szeged - Meghitt családi idillnek lehettünk tanúi kedd délután a Szegedi Vadasparkban. Bambu és… Tovább olvasom