Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

A tél vitaminjai

Szeged - Telente is vásárolhatunk szőlőt, dinnyét, paradicsomot és uborkát, több érv szól azonban a helyben megtermő idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett. A mérsékelt égövben élőket elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttathatják a télen elérhető termények: a sütőtök, a cékla, a káposzta, az alma, az olajos magvak, hüvelyesek és a gabonafélék.
Ma már hozzászokhattunk, hogy a nagyáruházak polcain telente is ott sorakozik az eper, a szőlő, a paprika, a paradicsom. A termények gyakran éretlenül kerülnek a teherautókra melegebb tájakon: ízükön és vitamintartalmukon egyaránt látszik, hogy nem a nap érlelte meg ezeket.

– A mérsékelt égövben élők szervezetében az évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök teremtik meg a kívánt egyensúlyt – hozott fel egy másik érvet Csanádi Mária szegedi természetgyógyász a környezetünkben termő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett. Bár a citrusfélék C-vitamin-tartalma magas, a déligyümölcsök hűtő hatásúak, a forró égövben élő emberek közérzetét javítják. Számunkra a környezetünkben termett táplálékok adják a természetes ellenálló-képességet – télen, kora tavasszal is megtalálhatjuk az évszak kínálta vitaminforrásokat.

– Télen sokszor nem látjuk el a szervezetet kellő mértékű vitaminnal, tápanyaggal, testmozgással. Szervezetünk érzékeli a hiányt, ezt hívjuk téli-tavaszi fáradtságnak – tudtuk meg Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikustól.

Szemlét tartottunk a szegedi, Mars téri piacon: mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ami a közelünkben is megterem? A csarnokban halmokban állt a narancs, a banán, a kivi, odakint, a fedett standokon ellenben a környék termelőinek áruit kínálják: céklát, zellert, fekete retket, répát és burgonyát, hagymát, sütőtököt, körtét, diót, mogyorót. Kedvelt téli C-vitamin-pótló a savanyú káposzta.

Jó C-vitamin-forrás az alma. A Mars téri piacon legalább hét fajtából válogathatunk. Fotó: Karnok Csaba
Jó C-vitamin-forrás az alma. A Mars téri piacon legalább hét fajtából válogathatunk.
Fotó: Karnok Csaba

– Telente több mázsát is elvisznek – árulta el Németh Lajos sándorfalvi termelő: tartósítószer nincs a hordós káposztában, vitamintartalmából ellenben alig veszít a savanyítás során.

– Nagyon egészséges, a kisbabák is sütőtökből készült pürét kapnak elválasztás után – népszerűsítik egy másik standnál a hideg évszakok „slágerét".

A szennyezés mértékegysége

Egy brit napilap adta hírül: több angol áruházban már feltüntetik, hogy az adott termék mennyi szén-dioxiddal terheli a környezetet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívja fel a figyelmet: a helybéli termékek vásárlásával a helyi vállalkozásokat támogatjuk, és a nagy szállítási távolság a környezetet is károsítja. – Ha valaki tudatos vásárló, legjobb, ha a piacon, helyi termelőtől vagy kereskedőtől veszi meg a keveset utaztatott, és lehetőleg keveset vegyszerezett élelmiszert – mondta el Varga Tímea, a Védegylet szegedi csoportjának munkatársa.

Fél fej nagyságú sütőtököt vettünk, céklát, répát, almát és persze savanyú káposztát. Majd utánajártunk: jól választottunk-e. Kiderült: a sütőtök C-, B1-, B2- és B6-vitamint, folsavat, és C-vitamint is tartalmaz, és a sárgarépához hasonlóan sok benne a szervezetben A-vitaminná alakuló karotin. A sütés, a főzés persze jelentősen csökkenti az ásványianyag- és vitamintartalmat: ez az összes zöldségre, gyümölcsre érvényes.

– Remek C-vitamin-forrás az alma – hívta fel a figyelmet a dietetikus: a
piacon legalább hétfajta kelleti magát, 70-től 200 forintig kilója. A folsavat és a K-vitamint fejes- és kelkáposztából pótolhatjuk, és több B-vitamin-fajtát nyerhetünk hüvelyesekből és olajos magvakból.

Az egész évben elérhető gabonafélék is alkalmasak több vitamin és ásványi anyag pótlására. – Ősi gabonanövényünk, a köles az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, ezek mellett E- és B-vitamint tartalmaz, és kimondottan jó a fáradtság ellen – tudtuk meg Lőrinczné Losoncz Tímeától. Abban a dietetikus és a természetgyógyász is megegyezett: ellenőrzött, vegyszermentes termékeket fogyasszunk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csülöknapok az egyik szegedi étteremben

Szeged - Csülök csülök hátán, vagyis nem mindenki szakács, aki fehérben van. Senkit ne tévesszen meg a kép: a látszat ellenére nem állítottak még szobrot Mathias Péter főszakácsnak. Tovább olvasom