Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

A teraszok forgalmasak, tehát maradnak

A napokban beköszöntött őszi csípősséggel dacol a szegedi vendéglátósok többsége: továbbra is fenntartják a teraszokat. Az idei turistaszezon számukra bebizonyította, hogy a kiülős helyeket egyre jobban kedvelik a vendégek.
A hűvös nem akadály. A teraszokat fűteni is lehet Fotó: Gyenes Kálmán
Kezdünk ráérezni a teraszok előnyeire – állítják a szegedi vendéglátósok. Korábbi tapasztalataik szerint az első hűvösebb napok után már nem ülnek ki az éttermek, cukrászdák teraszaira vendégek. De mintha változóban lenne a szokás.

Tegnap pakolták össze az Arany Oroszlán étterem Klauzál téri asztalait, mert Puskás Zsolt üzletvezető szerint most már nem számíthatnak annyi vendégre, hogy megérné fizetni a terasz bérleti díját. Ám a belső udvaron továbbra is várják azokat, akik hűvösben is szívesen ücsörögnek a friss levegőn. A vendéglátós örülne, ha a szegediek is annyira ragaszkodnának a kiülős helyekhez, mint a szabadkaiak: ott azt tapasztalta, hogy késő ősszel – akár sapkában, nagykabátban – is a kinti asztaloknál fogyasztanak.

A John Bull Pub előtt már évek óta akár a legkeményebb téli hidegben is ülhetnek a vendégek, hiszen néhány gázkandeláber melegíti a levegőt az étterem teraszán. Csiszár Tamás tulajdonos szerint azonban a székekre terített pokrócok és párnák sem elég hívogatók ahhoz, hogy a vendégek mindig megtöltsék a szabadtéri részleget. – Egyszerűen kiszámíthatatlan, mikor szeretnének kiülni, ezért csak olyankor melegítjük fel ezt a részt, ha a vendégek kérik – mondja Csiszár Tamás.

A szegedi cukrászdák, kávézók jó szabadtéri szezont zártak, hiszen szinte kivétel nélkül minden tulajdonos nagyobb közterületet szeretne bérelni jövőre az önkormányzattól – tudtuk meg Csanádiné Retkovszki Edittől, az A Capella cukrászda üzletvezető-helyettesétől. Az A Capella egyébként október végéig biztosan meghagyja saját teraszát, amennyiben azonban kedvező lesz az időjárás november közepéig is meghosszabbítják a bérleti szerződést – ahogy tavaly is tették.

A József Attila sugárúton működő Z. Nagy cukrászda öt évre előre megváltotta azt a közterületet, ahová kihelyezi az asztalait. A tulajdonos Margitáné Z. Nagy Rozália szerint többek között azért fontos a teraszokat fenntartani, mert sokan szeretnek cigarettára gyújtani a kávéjuk mellé, és ezt bent nem tehetik meg.

A Bécsi Kávéház évek óta nem tud teraszt nyitni, mert egyelőre nem kapnak engedélyt arra, hogy a Fekete Sas utcára helyezzenek ki asztalokat – mondja Papp Róbert, az egyik tulajdonos. A kávéház veszteséggel zárta a nyári, kora őszi időszakot, ami a teraszok fontosságát jelzi a vendéglátóhelyek versenyében.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom