Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A termelés leáll, elmennek az emberek

Névery Tibor, a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója szerint csak átmenetileg kerül lakat az üzemre. Nem zárják ki azt a lehetőséget, hogy a termelés újra elindulhat. A dolgozók zöme nem várja meg, hogy elbocsássák őket, a rendkívüli felmondás lehetőségével élnek.
Sajnálják munkahelyüket a nyomdászok Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Kossuth nyomda ügyvezető igazgatója, Névery Tibor augusztus 20-a előtt jelentette be: bezárják a telephelyet, az elbocsátásról a dolgozók – közel 90 ember – szeptember 2-án kapják meg az értesítést. Majd a törvény által előírt 30 nap múlva elbocsátják őket. Az igazgatót ezt követően nem értük el telefonon, pár órával a dolgozóknak tett bejelentése előtt azonban azt közölte lapunkkal: a közeljövőben biztosan nem zárják be a nyomdát.

Tegnap Névery Tibor válaszolt lapunk kérdéseire, arra is, mit ért közeljövő alatt. A vezető úgy gondolja, egy hónapon belül biztosan nem kerül lakat a nyomdára. Hozzátette, a Makkosházi körúti nyomdát nem bezárják, hanem átmenetileg beszüntetik a termelést, mivel a cég pénzügyileg ellehetetlenült, április közepe óta még bankhitelhez sem sikerül hozzájutni.

„A termelés leállítása nem jelenti az üzem bezárását" – mondta az igazgató. Konszolidációs terv készült, amelynek segítségével belátható
Felmondási idő

Felmondási időnek a felmondás kézhezvételét követő naptól a munkaviszony utolsó napjáig eltelt időt nevezik. A felmondási idő kezdete a felmondás közlését (kézbesítését) követő nap. A felmondási idő legalább 30 nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. A 30 napos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött húsz év után 60 nappal is meghosszabbodhat, ez különben a maximum.  
időn belül újra elkezdhetik a munkát, de addig is kifizetik a június óta elmaradt béreket és juttatásokat. Ennek határideje szeptember 10., vagy a hónap vége. A szállítói tartozások rendezése sorrendben ez után következik.

A munkavállalóknak is csak október 2-án mondanak fel – közölte az igazgató, addig állás- és készenléti idejüket töltik. Arra a kérdésre, mekkora esélyt lát arra, hogy a nyomda újraindulhat, Névery Tibor ötven százalékot mondott.

Eközben – információink szerint – a nyomdában naponta tízesével mondanak fel az emberek, pontosabban élnek a rendkívüli felmondás lehetőségével. Ezt azért tehetik meg, mivel a cég nem fizetett munkabért. Rendkívüli felmondás esetén pedig az összes elmaradt járandóságot, valamint a végkielégítést is ki kell fizetnie a nyomdának. Az egyik, neve elhallgatását kérő dolgozó azt mondta, ha megvárja, hogy elbocsássák, csak decemberben mehet el, akkor jár le a felmondási ideje, és addig egy fillért sem kap. Ha viszont ma kilép a cégtől, holnap már bejelentkezhet munkanélkülinek, ami mintegy havi 40 ezer forint „fix" pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom