Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A termosz jótékonyan elfedi a rumot

Szeged - A hidegben a szabadban dolgozók a rumos teára esküsznek, nem csak azért, mert forró ital, hanem a termosz rejti is a töményt. Mások az irodájukhoz közeli presszóban – álcaként – kávés csészében kapják a felest.
A bátrabbak viszont nyugodtan megisznak munkaidőben egy-két sört, mert toleráns velük a főnök, jobb esetben ő hívja meg az alkalmazottakat néhány körre.

Az emberi ötlettár szinte kimeríthetetlen, ha arról van szó, hogyan oldjuk meg munkaidőben az alkoholfogyasztást. Mindenkien van saját és bevált módszere, amit előszeretettel alkalmaz is. Ebben a termoszban hozott rumos teán át a kávés csészében felszolgált felesen át minden megtalálható. Ezen kívül olyan praktikákra is fény derült, mint például ebédidőben elfogyasztott pofa sör illatának leplezésére már nem rágót majszolnak egyesek, hanem a jóval durvább, de hatásosabb fokhagymát. Ez garantáltan elnyomja az árpalevet, igaz, emberek közé nem nagyon kell utána menni.

A munkahelyek nagy többségében tilos a szeszelés. Csongrád megyei aktív dolgozókat kérdeztünk erről a fontos dologról. Ugyanis egy felmérés szerint hazánkban az alkoholfogyasztók 70 százaléka aktív dolgozó.

– Korábbi munkahelyemen nagyon szigorúan vették az ital-kérdést. Anélkül fel sem vehettük a munkát, ameddig meg nem fújtuk a szondát. Akinél elszíneződött, azt azonnal hazaküldték. Ha volt második alkalom is, akkor felmondtak neki. Szerencsére találtam egy jobb helyet, a pénz is több, s a sör is belefér – árulta el Domonkos Sándor.

A munkahelyeken tilos az alkoholfogyasztás, de ennek ellenére iszunk. A kép nem munkahelyen készült. Fotó: Tésik Attila
A munkahelyeken tilos az alkoholfogyasztás, ám ennek ellenére iszunk.
A kép nem munkahelyen készült... Fotó: Tésik Attila

A középkorú szegedi férfi magát rendszeres alkoholfogyasztónak tartja, ami annyit jelent nála, hogy napi 3-4 sör legurul a torkán. Felest csak esténként iszik, mert műszerészként napközben fontos neki a biztos kéz.

Az egyik szegedi iroda alkalmazottai pedig úgy oldják meg a napközbeni szeszelést, hogy a közeli presszóban a pultossal egyezményes jelük van. A vodkát például kávés csészében szolgálja fel nekik, a fehér bort pedig olyan pohárba önti, amiben a szőlőlevelet és más üdítőt. Ugyanis az irodavezető néha váratlanul benyit, s megnézi, beosztottjai mit fogyasztanak. Távolabbi helyiségbe nem mehetnek, mert csak rövid időre hagyhatják ott a munkájukat.

Az egyik szegedi cég alkalmazottai is találtak egy ügyes megoldást a munkahelyi szeszelésre. Mivel reggelente civil ruhában jönnek, de munkavégzésük előtt védőfelszerelésbe kell bújniuk, így öltözőjük is van. A szekrények alján – az betétes cipő mögött – apró kis helyek vannak, ahová el is fér néhány üveg. Jobban mondva PET-palack, azon belül is Traubiszódás. Ugyanis a flakon zöld, az eredeti tartalma pedig sárgás. Ezt a színt megőrizve fehér bort töltenek mindig bele, amit szépen el is szopogatnak reggel nyolc és délután négy óra között. Az utánpótlást pedig sporttáskájuk alján, kisebb tételekben hozzák be reggelente.

– Az emberiség egyik nagy találmánya a termosz. Nem csak azért, mert hidegen vagy melegen tartja a belétöltött folyadékot, hanem jól rejt is. Ezért munkába indulás előtt be is készítek magamnak egy adag rumos teát – osztotta meg praktikáját egy neve elhallgatását kérő vásárhelyi építőmunkás. Hasonlóan vélekedett erről kis italos hengerről egy makói férfi is, aki szintén rendszeresen magával viszi dolgozni. Igaz, ő nem szereti a teát, ezért a rumot csak nagyon kis mennyiségben „rontja el" vele.

Hofi is megmondta...

A szegedi Mars téren kora reggel nem csupán a pályaudvar forgalmas, hanem a közeli kiskocsmák, italmérések is. Az ingázók előszeretettel „kapnak be valamit", mielőtt buszra szállnának. Egyikük, aki a megyeszékhelyről Csongrádra jár át dolgozni, elmondta: a táv majd hatvan kilométer, s a lassú zötykölődés alatt rég kimegy belőle az a kis kommersz ital, amit a Sarokházban legördített.

A fenti italozási szokások persze csak ott működnek, ahol nincs szondáztatás. Ugyanis ez a fránya szerkezet leleplez mindenkit. Ezért az egyik makói belvárosi sörözőbe betérő néhány munkás hiába kér mindig a sör után egy csomag rágót, mert az erős mentaíz csak a szagot nyomja el, de a véralkoholszintre hatástalan.

Másik fortély, vagyis a fokhagyma is csak a szagot veszi el, de azt hatásosan. Ezzel a lehetőséggel már régóta is él egy megkérdezett szentesi férfi. A középkorú úr amúgy is szereti az erős, fűszeres magyar ételeket, amibe nélkülözhetetlen a fokhagyma. Miután délben megette a maga rostélyosát és megitta rá sörét, meg előtte kis Hubiját, a munkahelyére visszaindulva elrágcsál egy-két gerezdet. Mivel egy kertészetben dolgozik, ahol nem nagyon kell ügyfelekkel érintkeznie, nincs is akkora probléma a szájszagával. Kollégái már röhögnek is rajta, mert tudják, ha átható fokhagyma-szagot áraszt, akkor biztosan nem rostos baracklevet ivott ebéd után.

Nehezen megy a repülés. Végeztek egy felmérést a repülőgép-pilóták közt, azt vizsgálták, mennyire befolyásolja munkavégzésük során őket az elfogyasztott alkohol mennyisége. Szimulátoron hajtottak végre rutinfeladatokat. Alkoholmentes állapotban a résztvevők csak 10 százaléka nem volt képes hibátlan teljesítményre. Mikor szeszt ittak, s a véralkoholszintjük 0,10 gramm per 100 milliliter lett, 89 százalékuk hibázott. Tizennégy órával később, mikor az alkohol már kiürült a szervezetükből, még mindig 68 százalékuk vétett hibát.

Olvasóink írták

 • 10. PipiczGabor 2009. április 03. 11:30
  „Ezt a cikket harom hete ugyanitt, ugyanigy mar olvastam!”
 • 9. török 2009. április 02. 17:51
  „szerintem jópofa ez a cikk, főleg a végén a pilótás adatok, érdekes...”
 • 8. GAgyi 2009. április 02. 15:44
  „Ez a cikk eszméletlen....se füle, se farka.
  A szegedi iroda dolgozóit meg jól elküldeném a francba. " Távolabbi helyiségbe nem mehetnek, mert csak rövid időre hagyhatják ott a munkájukat."
  Mert ha tehetnék, akkor mennének és állandóan piálnának.. Legalábbi s a "cikk" ezt sugallja....”
 • 7. méltatlankodó 2009. április 02. 14:57
  „A cikk azt sugallja, hogy ahol nincs szondáztatás, mindenki iszik, elvégre senki sincs megszólaltatva, aki nem inna. A kedves újságíró úr is leírhatná, hogy a DM szerkesztőségében hogy csinálják.”
 • 6. waterbear 2009. április 02. 14:06
  „Nahát nahát... és ezek az emberek így dolgoznak... melyik országban is van ez?

  Mert nálunk ez nem így van, itt a dohányosokat is kitiltják a közterületről is, nagy a szigorúság:-))

  De komolyra fordítva a szót:

  "Az egyik szegedi iroda alkalmazottai pedig úgy oldják meg a napközbeni szeszelést, hogy a közeli presszóban a pultossal egyezményes jelük van. A vodkát például kávés csészében szolgálja fel nekik, a fehér bort pedig olyan pohárba önti, amiben a szőlőlevelet és más üdítőt. Ugyanis az irodavezető néha váratlanul benyit, s megnézi, beosztottjai mit fogyasztanak. Távolabbi helyiségbe nem mehetnek, mert csak rövid időre hagyhatják ott a munkájukat."

  Ez véletlenül nem a múlt?

  Stefánia... ismerős kedves szerző?:-)))”
 • 5. ashmore 2009. április 02. 12:47
  „Nekem azt mondja a barátnőm, hogyha minden este munka után megiszok egy sört(néha kettőt, de többet nem), akkor az már alkoholizmusnak minősül, hiszen rendszeres.El fogom vele olvastatni ezt a cikket, hogy meglássa ő is milyen rendes vagyok.Hiszen az ő felfogása szerint akkor a dolgozók 80 százaléka alkoholista..”
 • 4. ninobrown 2009. április 02. 12:41
  „Szia Csala Bácsi! Egészségedre a sörhöz! Apukám nincs ott...? Feri Szentesről”
 • 3. kilo 2009. április 02. 12:33
  „Talan nem kellene igy hirdetni azt, hogy munkaidoben hogyan is kell inni.”
 • 2. persona 2009. április 02. 12:14
  „Piál a föld..:) asszem Hofi mondta, és milyen igaza volt!”
 • 1. pille 2009. április 02. 11:11
  „Hát ez gazán csodálatos! Szinte iszik az egész ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómosás életre-halálra

Szeged - Nagy a harc az autómosók piacán, az elmúlt hónapokban többen bezártak. A teljes külső és belső mosást vállaló, aprólékos munkát végző egyszemélyes vállalkozókat ugyanis megfojtják a költségek. Tovább olvasom