Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A térség egyetlen katolikus középiskolája

Kistelek - Egyházi fenntartású lett a kisteleki gimnázium, az iskolának pedig új igazgatója is van szeptember óta. A mindennapokban nem érzékelhető a váltás, amelyre a polgármester szerint a fennmaradás érdekében volt szükség.
Egyházi fenntartásúként működik az idei tanévtől a kisteleki gimnázium. Az intézmény neve: Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola. A váltás nem volt váratlan, jó ideje tervezték.

– A város egyetlen gimnáziuma hosszú idő óta a kistérség általános iskoláira épült, azokból érkeztek hozzánk a diákok – mondta el Nagy Sándor polgármester. – Mostanra azonban a baksi, ópusztaszeri és balástyai iskola is egyházi fenntartású lett, ahonnan a katolikusok saját gimnáziumuk felé terelték a gyerekeket. A létszám fogyását látva egyértelművé vált, hogy lépnünk kell, hiszen ha nincs elég diák, kockázatos a fenntartás.

Mivel a térségben nincs katolikus középiskola, a hiányt kihasználva döntött úgy a képviselő-testület, hogy a Szeged–csanádi Egyházmegye fenntartásába adják az intézményt. – A feladatalapú finanszírozás miatt ma már a költségek nem jelentősek, évi 10 milliós nagyságrendű. Nem ez motiválta tehát ezt a döntést – mondta a polgármester. – A biztos jövőt néztük, és azt, hogy talán még meg is erősödhet ezzel a gimnázium térségi pozíciója.

Az iskola szeptembertől új igazgatót is kapott Tóth Gabriella személyében. – A szülők 80 százaléka támogatta a váltást. Egyetlen tanár sem ment el, és mindössze egyetlen diákot vittek el. Ebből is látszik, hogy nincs nagy változás az intézmény életében – mondta el az igazgató. Az iskolában felmenő rendszerben vezetik be a hittant, idén csak a kilencedikeseknek van heti két órájuk. – Az iskola életében viszont nagyobb hangsúlyt fektetünk a katolikus ünnepek, hagyományok megünneplésére: karácsony előtt például, advent idején a szokásos karácsonyi barkácsolás, ajándékkészítés mellett lelki napot is tartunk az iskolában.

Olvasóink írták

 • 5. x 2013. szeptember 18. 18:01
  „4. NP1, mondja a maga (a pártja) igazát, hasonlóan a jogászokhoz, papokhoz, katonákhoz, írókhoz és újságírókhoz.
  A "nép" meg eszi, nem eszi, nem kap mást. Le is hurroghatnák, tüntetésekkel megakadályozhatnák, leválthatnák, de minek? Jönnének mások, akik hasonlóan intézkednének. Hol marxizmus-leninizmus, hol katolicizmus a nyerő.”
 • 4. NP1 2013. szeptember 18. 17:13
  „2. x 2013.09.18. 11:32

  Mert egy politikus csak is igazat mondhat.”
 • 3. Pimpa42 2013. szeptember 18. 11:56
  „Érdekes, csak akkor probléma, ha nem a katolikus egyház veszi át az iskolát?”
 • 2. x 2013. szeptember 18. 11:32
  „1. pachakuti, a polgármester szerint a fennmaradás érdekében volt szükség rá, azt írják. Tehát mégis jó lehet.”
 • 1. pachakuti 2013. szeptember 18. 10:54
  „Ez most jó vagy rossz a kistelekieknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kennelekre gyűjtenek

A szegedi Napfény Park bevásárlóközpont a társadalmi felelősségvállalási programjában hozzájárul a Tappancs Állatvédő Alapítvány menhelyén zajló kennelépítéshez. Tovább olvasom