Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A The New Yorker magazinnak is rajzol Kárpáti Tibor

Szeged - A Szegedről indult Kárpáti Tibor a The New Yorker magazinban és más amerikai lapokban is jelen van rajzaival. Az innovatív grafikus első kiállítását még Kass János nyitotta meg – most a Kass Galériában látható tárlata. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa az év gyermekkönyv-illusztrátorává választotta.
– Bányai Istvánról, aki Amerikában közismert illusztrátor, írtam annak idején a szakdolgozatomat. Jó barátságba kerültünk, és annyira megtetszettek neki a munkáim, hogy beajánlott a The New Yorker magazinhoz. A filctollal rajzolt kis csirkefiguráimat küldtem ki először, amelyek korábban Bolognában is sikert arattak. Akkoriban volt a madárinfluenza-pánik, az én csirkéimnek pedig lázmérő lógott ki a csőrükből. Azt mondták, talán ezzel nem kellene most viccelődni, de tetszettek nekik a rajzok, ezért továbbiakat kértek, amelyek meg is jelentek. Amikor kijött a Piroska és a farkas című kötet a pixeles illusztrációimmal, annyira megtetszett nekik a stílus, hogy azután már csak ilyen grafikákat kértek – meséli New York-i munkájáról Pixel című kiállításának képei között a Kass Galériában Kárpáti Tibor, akitől azóta már a The Boston Globe és a Golf Digest magazin is kért rajzokat.

A The New Yorker magazinnak is rajzol Kárpáti Tibor . Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Az internet segítségével ma már könnyű itthonról Amerikába dolgozni. Ha kitalálok valamit, megrajzolom, elküldöm, és lehet, hogy a The New Yorker következő heti számában már benne is van. Olyan is volt, hogy az egyik fejlécem annyira bejött a szerkesztőknek, hogy három hónapig futtatták. 2011-ben pedig én készítettem a magazin fesztiváljának plakátját is. Építőmérnök feleségemmel az esküvőnk után New Yorkba mentünk nászútra. Sokat metróztunk, jártuk a várost, rengeteget fotóztam, ezekből az élményekből készítettem a New York-sorozatomat. Bányai István megszervezett egy találkozót a magazin art direktorával. Izgalmasak voltak az amerikai tapasztalatok, inspirációt jelentettek a további munkához – mondja a grafikus, aki bár Budapesten él, rendszeresen jár haza, hiszen édesanyja, rokonai Szegeden élnek. Most a Pagony Kiadóval készül a Tilos az Á könyvsorozatra, amelynek Budapestről szóló részét tervezi. Innovatív technikáján gyakran meglepődik a közönség, pixelgrafikái a videojátékok hőskorát idézik, keresztszemes hímzéssel készült képei is különlegesek. A Kass Galériában kiállította legóból készült néhány kisplasztikáját is.

– A Csimota Kiadónál, ahol több könyvem is megjelent, egy kisgyerek elkezdte építgetni az egyik figurát. Tőle kaptam az ötletet, kipróbáltam, működik – mutatja jegesmedvéket, pingvineket ábrázoló egyik munkáját a grafikus, aki a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) szakmai zsűrijétől Szabó T. Anna Tatok Tatok című könyvének illusztrálásáért idén elnyerte Az év gyermekkönyv-illusztrátora díjat.

Tanárképzőtől a Louvre-ig

Kárpáti Tibor Szegeden érettségizett a piaristáknál, majd Szekeres Ferenc növendékeként a tanárképző rajz szakán tanult. Ezután a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója lett, ahol tervező-grafikus szakon 2003-ban szerzett diplomát. A kétezres évek elején többször hírt adtunk nemzetközi sikereiről: 2001-ben Bolognában egy meseillusztrációs pályázaton egyetlen magyarként beválogatta a zsűri az alkotásait a kiállított művek közé. 2002-ben a milánói Accademia de Belle Arti ösztöndíjasa volt. Amikor a velencei székhelyű Associazione Culturale Teatrio nemzetközi pályázatot írt ki mesekönyvek alkotására, a Tökfejnagybácsi című meséhez rajzolt tíz grafikáját a nemzetközi mezőny legjobb pályamunkái közé válogatták, groteszk látásmódját a zsűri különdíjjal jutalmazta. Kass János azonnal felismerte tehetségét, első önálló kiállítását 2002-ben ő nyitotta meg az azóta megszűnt Impala Házban. 2006-ban Bolognában a gyermekkönyvszakma legfontosabb fórumán Magyarország volt a díszvendég; a seregszemlére Tibort is meghívták a neves művészekből álló „nemzeti válogatottba". Három plakáttervével szerepelt a vezető európai designiskolák European Way(s) of Life című reprezentatív tárlatán a Louvre-
ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárja algyői üzemét a Prímagáz

Bezárja algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt. 74 ember munkahelye szűnik meg. Tovább olvasom