Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A tiltásra kőkemény lázadás lesz a válasz

Szeged - A klinikai szakpszichológus szerint a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a tinédzserkor egy rettentő lázadó korszak a gyerekek életében. Ilyenkor csak egymásnak nyílnak meg, barátaikkal bizalmasabbak, mint a szüleikkel.
Családi konfliktus, az otthoni légkör, olyan magánéleti probléma, amit otthon a szülőkkel nem tud megbeszélni – leggyakrabban ezek lehetnek az okai annak, hogy egy tinédzser elszökik otthonról – állítja Szalma Ibolya klinikai szakpszichológus. A gyermekpszichológus szakember szerint a tinikre jellemző, hogy a saját korosztályukkal beszélik meg és próbálják megoldani gondjaikat.

Így tett az a 16 éves bordányi lány, Kisapáti Adrienn is, aki egyik osztálytársánál húzta meg magát néhány napra szülei tudta nélkül. A szülőket végül az osztálytárs édesanyja értesítette a lány eltűnéséről szóló cikkünk hatására.

Csellengő tinik: apró lépésekkel a bizalomért. Illusztráció: Schmidt Andrea
Csellengő tinik: apró lépésekkel a bizalomért. Illusztráció: Schmidt Andrea

Évente több ezren tűnnek el

A statisztikák szerint évről évre nő az eltűnt gyerekek, fiatalok száma Magyarországon. Évente több ezer eltűnést regisztrál a rendőrség Magyarországon, de az ügyek nagy többsége szerencsésen végződik, az eltűntek – többnyire gyerekek vagy kamaszok – napokon belül előkerülnek, és visszatérnek a családjukhoz vagy az intézetbe. Sokan azonban bűncselekmények áldozatai lesznek. A police.hu oldalon elérhető legfrissebb statisztikai adatok szerint míg 2012 januárja és novembere között 179 csavargó gyermeket vagy fiatalkorút állítottak elő Csongrád megyében, addig a tavalyi év hasonló időszakában mindössze 107-et.

Szalma Ibolya szerint a szülők sokszor nem fogják föl, hogy egy tininek már van önálló gondolkodása és vannak saját problémái. – Mérhetetlenül zárkózottá válnak ebben a korban a felnőttek felé. Csak egymásnak nyílnak meg. Tinikorban a gyerekek kizárják a szülőket az életükből, ami a felnőtté válás egy fontos szakasza. Ilyenkor a magánéleti gondjaikat a legritkább esetben osztják meg a szülőkkel – magyarázta Szalma Ibolya.

Arra a kérdésünkre, hogy mit tud tenni a szülő, a pszichológus, azt válaszolta „kisherceg-szerűen", apró lépésekkel kell elnyerni a tinédzser bizalmát, ahogy a kis herceg tette a rókával.

– A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ez egy rettentő lázadó korszak a gyerekek életében. Ilyenkor akarják megváltani a világot, ez az énkeresés időszaka. A hozzám érkező szülőknek ezért mindig azt javaslom, először gondolják át, ők maguk milyenek voltak tiniként, mennyire voltak tele görcsökkel, lázadással – mondta. Szalma Ibolya úgy véli, a tiltás nem jó szülői módszer. – Ha tiltanak valamit, arra csak azért is kőkemény lázadás a válasz. Próbáljanak apró lépésekkel a gyerek bizalmába férkőzni, hogy később, ha problémája van, a tini merjen a szülőhöz fordulni – tette hozzá a szakpszichológus.

A szakember elmondta, az iskola felől is hatalmas a nyomás a gyerekeken, akiktől azt várják el, hogy folyamatosan a maximumot nyújtsák: – Labilissá váltak a tinik. Ha okos, túl tud lépni ezen, de ha nem, és bepánikol, akkor még rosszabb lesz a tanulmányi eredménye. Szalma Ibolya hozzátette, hasonló esetben a családnak érdemes családterapeutát felkeresni, aki közelíti az embereket és az álláspontokat. Előbb a konkrét problémát, majd annak okait beszélik meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétszedték a csodaszarvast

Szétszedték és elszállították csütörtök délelőtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.… Tovább olvasom