Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A többszörös gyilkos Bene László egy lépéssel közelebb a szabaduláshoz

A többszörös gyilkos Bene László egy lépéssel közelebb a szabaduláshoz
Nem jogerősen Bene László feltételes szabadon bocsátásáról döntött kedden a büntetés-végrehajtási bíró a szegedi Csillag börtönben.
Első fokon szabadon engedte a büntetés-végrehajtási bíró a többszörös gyilkos Bene Lászlót kedden. A feltételes szabadság ideje 10 év, ezalatt a férfi pártfogó felügyelet alatt áll majd. A bíróság külön magatartási szabályokat is előírt, ezek megszegésekor ügyészi indítványra megszüntethetik a feltételes szabadságot.
 
Megírtuk: a Szegedi Fegyház és Börtönben raboskodó most 66 éves férfit és társát, Donászi Aladárt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök. Négy ember halála és számos rablás szárad a lelkükön. A bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, Donászi 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett. A jelenlegi bírói gyakorlat szerint a többszörös gyilkosokat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélik, azaz életükben már sosem lehetnek szabad emberek.

A TÉSZ-t Magyarországon azonban csak 1999-ben vezették be, így Benét 1996-ban szimpla életfogytiglannal sújtották. Akkoriban ez 20 év szabadságvesztést jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A 20 év 2014-ben telt le, amit a büntető-végrehajtási bíró a büntetés-végrehajtási intézet véleménye és Bene személyes meghallgatása után két évvel meghosszabbított. Ez az idő telt le most.

A mostani döntés meghozatala előtt is bekérte a bíróság a büntetés-végrehajtási intézet véleményét. Információink szerint a Bv nem támogatta Bene László szabadon engedését.

A szabadságra bocsátás elrendelésénél általánosságban a börtönévek alatt tanúsított magatartást mérlegeli a büntetés-végrehajtási bíró, hogy a fogvatartottnak mennyi jutalma és fegyelmije volt. Bene László még 2013-ban leérettségizett Dunaújvárosban, történelemből és földrajzból dicséretet is kapott. A férfi 2008-ban így nyilatkozott lapunknak: „Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám, persze az áldozataim hozzátartozóit sajnálom. De így alakult, ezt hozta az élet".

Bene László szabadon bocsátása ellen az ügyész fellebbezett. A férfi jogerős szabadulásáról a Szegedi Törvényszék dönt.

Az indoklás

A bíróság a büntetés-végrehajtási intézet véleménye, a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása után azt állapította meg, hogy a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos korábbi kedvezőtlen döntés után Bene László kifejezetten pozitív irányú magatartást tanúsított, több jutalmat érdemelt ki, emellett zárkamegbízotti tisztsége ellátásával segítette a büntetés-végrehajtási intézet rendjének betartását. Ezenkívül a sajtóban megjelent nyilatkozatai alapján az elítélt megbánására lehetett következtetni. Bene büntetése alatt iskolai tanulmányokat folytatott, sikeres érettségit tett, családtagjaival az utóbbi időben intenzív kapcsolatot tartott, így a bíróság álláspontja szerint a férfi megkísérelt megtenni mindent azért, hogy szabadulása esetén a társadalomba be tudjon illeszkedni – közölte a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya. 

Az olvasóink véleménye:

Dusek Anna: A büntetését már leülte. Lehet, hogy megváltozott a börtönben. Hallottunk már ilyet. Öregember már. Kinek tudna ártani? 
Simon Attila Szilárd: Pszichopata, aki soha nem változik meg. Ne legyen igazam, de újra ölni fog.
Kása Kitti: Nem ő volt, aki egy régi riportban azt mondta, hogy folytatja az öldöklést, ha kikerül?
Halász Magdolna: Miért kockáztatnak? Kutyából nem lesz szalonna. Aki egyszer gyilkol, máskor is ölni fog.
Imri Noémi: Szerintem mindenkinek lehet adni egy új esélyt. Volt elég ideje elgondolkodni a tettein. 66 évesen meg új életet kezdeni nem lesz könnyű.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rommá tört két vadonatúj mentőautó

Rommá tört két vadonatúj mentőautó
Négyen sérültek meg könnyebben - több tízmillió lehet a kár, amit a biztosító fizet. Tovább olvasom