Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A tojásár számít, nem a kód

Szeged - Húsvét előtt lehet a legtöbb tojást eladni, van is választék bőven. A piacon 30-32 forint egy darab tojás – szinte hajszálra ugyanannyi, mint tavaly –, a hipermarketekben 28-50 forint között rendkívül széles a skála. Az árat a bonyolultnak tűnő kódszámok is befolyásolják.
Nem árulnak zsákbamacskát a Mars téren a kereskedők. Szép nagy betűkkel kiírják, melyik a magyar, melyik az importtojás. Az import olcsóbb, 29 forint darabja, a magyar 30 vagy 32, attól függ, mekkora a mérete.

Kotogány János, aki évek óta ugyanazon a helyen, ugyanannak a termelőnek a tojásait árulja, érdekes történetet mesélt. Jött az árérzékeny magyar vásárló, gondolta, hogy a legolcsóbb tojást kéne megvenni, és kért a 29 forintosból 10 darabot. Majd 290 helyett adott 300 forintot, és a visszajáró 10-est nem fogadta el. Hát akkor miért nem vásárolt a jobb minőségű 30 forintosból?

Egy szó mint száz: az ár számít elsősorban, és csak utána következik az összes többi szempont. Kotogány János azt is jelzi, ketreces tojást árul, igaz, összkomfortos ketrecekből kikerülőt.

Ezt azért kell hangsúlyozni, mert az állatvédő szervezetek az úgynevezett alternatív tartású tojásokat preferálnák. A fogyasztókat arra biztatják, hogy nézzék meg a tojásokon lévő kódokat, amelyeknek első számjegye az állattartási módot mutatja. A tojásokon látható 0 az ökológiai tartási rendszert, az 1-es szám a szabadtartást, a 2-es a mélyalmost, míg a 3-as az elítélt ketreces rendszert jelöli (a további részletekről lásd keretes írásunkat).

Terítéken a tojássárgája. Nem egyformán sárga. Fotó: Karnok Csaba
Terítéken a tojássárgája. Nem egyformán sárga.
Fotó: Karnok Csaba

A mélyalmos, a 2-es számmal jelölt tojás drágább, mint a többi. Olyan farmról származik, ahol ugyan nem a szabadban tartják az állatokat, mint az 1-es jelzésűnél, hanem fedett helyen, istállóban, de egy légtérben. Itt a szárnyasok szabadon kapirgálhatnak, ülőrúdra szállhatnak, és fészkekben helyezhetik el tojásaikat. Az „elítélt" tojásnak a ketreces számít, de ketrec és ketrec között óriási a különbség. Az összkomfortos ketrec nagyobb, mint a régebbiek, a jószágok ülőrudakon töltik az éjszakát, és van tojófészkük is.

Az üzletekben, áruházakban alig érzékelhető a különböző tartással előállított tojások ára közötti különbség. Egy már jelentős, 100-200 forintos eltérés abból keletkezhet – 10 darabos csomagolásnál –, ha az áru UV-kezelésen esett át, fertőtlenítették, vagy biotermék.

Európában egyébként Magyarországon a legmagasabb a tojásfogyasztás, fejenként és évente 284-287 darabot eszünk meg, míg az európai uniós átlag 220 darab/év/fő.

Megfejtés

A tojásokon az első számot, ami 0, 1, 2, 3 lehet, betűk és további számok követik. A betűjelzés a származási országot jelenti, Magyarországon termelt tojás esetében ez a HU. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. Végül a tojás csomagolóanyagán is található regisztrációs szám jön, amely a csomagolás helyét jelenti. Kötelezően rá kell írni a csomagolóanyagra az eltarthatóság időpontját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás: megyénkben is növekvő

Erőteljesen emelkedett a felszámolások és a végelszámolások száma márciusban, s az első negyedévben… Tovább olvasom