Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A tökhéjból készített péniszvédőt is kiállítják

Szeged - Bumeráng, kenguru és szellemház: Ausztrália, Óceánia, Indonézia „mutatkozik be" a szegedi várban. Honnan származik, és mire használták a bumerángot? Mi a szellemház, s miért volt rá szükség? Ezekre a kérdésekre is választ ad a vármúzeumban október 17-én, pénteken 16 óra 30 perckor nyíló kiállítás.
A „Régi idők, távoli tájak II. Ausztrália-Óceánia-Indonézia" címet viselő tárlat, amelyet Varga András rendez, szemelvényszerűen bemutatja be ezen területek élővilágát, emléket állít azoknak a magyar utazó kutatóknak, akik ott munkálkodtak, és láttatja az ezeken a területeken élt törzsek, emberek életének egy-egy apró részletét is.

A kiállítás közel 400 darabból álló anyagában különböző használati tárgyakat láthatnak az érdeklődők, köztük több fajta, típusú bumerángot, amit Ausztráliából ismerhetünk, s vadászatra használták a törzsek tagjai.

A legérdekesebb darabok között említhető a szellemház-makett, amely eredetiben tulajdonképpen a „kaput" jelentette az Isteneikhez, a szellemvilágukhoz. Oda csak férfiak léphettek be, ők ott végezték a különböző törzsi - beavatási, termékenységi - szertartásokat, és ebben az egyébként 5-7 méter széles és 15 méter magas építményben tárolták a kultikus szertartásokhoz szükséges eszközöket is. A tárlat talán legpikánsabb darabja a tökhéjból készült péniszvédő, amit egész nap viseltek a férfiak. Sőt, mondhatni, más nem is nagyon volt rajtuk ezen kívül.

A tárlaton bemutatnak kéregfestményeket, kőbaltát, kőkést, illetve különböző ütős, pengetős zeneeszközöket, fonott kosarakat, tárolóedényeket, és például kauri kagylóval díszített maszkokat, ékszereket. A kauri kagylónak 30-40 fajtája is van, mintegy 100 éve még fizetőeszközként használták. Az állatvilágból is „szemezget" a rendező, láthatóak kenguru, koala vagy éppen kacsacsőrű emlős preparátumok is.

A kiállítás része egy sorozatnak, amelyet Varga András talált ki és kezdett el megvalósítani évekkel ezelőtt. Az első ilyen jellegű tárlata 2006-ban Dél-Amerikát mutatta be, Peru, Bolívia és Brazília területét, a következő, várhatóan 2010-ben pedig Indiát hozza majd el Szegedre. A mostani kiállítás anyaga a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeumból, a Gödöllői Városi Múzeumból, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumból és a Néprajzi Múzeumból származik. Emellett az indonéz nagykövet is adott kölcsön egy 20 darabos textilkollekciót.

A tárlat október 17-én 16 óra 30 perckor nyílik, és 2009. március 1-ig látható a vármúzemban. A kiállítást Robin Sidabutar, Indonézia magyarországi nagykövete és dr. Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója nyitja meg.

Olvasóink írták

  • 1. Lemba 2008. október 14. 18:33
    „Ezt a tökhéjból készült péniszvédőt /velemenyem szerint ez scrotum vedo lehet/ megnagyitva ki kellene allitani a vasarhelyi female condom melle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmázsás harcsák, busák a Maty-érből

Szeged - Félmázsás harcsák, busák feje fölött edzettek és versenyeztek kajakosaink a Maty-éren: a… Tovább olvasom