Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A török és görög tengerpart a legvonzóbb

Szeged - Repülővel nyaralni legszívesebben Törökországba utaznak idén a szegediek – mondta Hegyesi Sándor, a Top Tours utazási iroda vezetője. A kevesebb pénzből nyaralni vágyóknál Görögország a favorit, de egyre népszerűbb Albánia is. Bulgáriában, Egyiptomban, Tunéziában és Spanyolországban kevesen nyaralnak. 7 millió 15 ezer forintból egy atomjégtörős utazásra is befizethet az ember – még nem volt rá érdeklődő.
 Siófok nyert itthon

Az Allianz tavaly nyáron kizárólag a magyar utazókra vonatkozó statisztikáiból kiderül: jelentős részük belföldön nyaral. Tavaly nyáron a magyar nyaralók több mint ötöde Siófokot választotta pihenése helyéül. A legnépszerűbb külföldi úti cél Horvátország (56 százalék) és Görögország (37 százalék) volt.

– Meg tudunk szervezni bárkinek egy nyaralást az Északi-sarkra, amihez előbb Oroszországba kell elutazni, ahonnan egy atomjégtörővel szállítják tovább az utast. A kirándulás ára fejenként 7 millió 15 ezer forint. Eddig még nem volt foglalásunk rá – mondta Hegyesi Sándor, a szegedi Top Tours utazási iroda vezetője.

Az idei nyári főszezonra elmondása szerint már tavaly novemberben megkezdődtek az előfoglalások: a repülős utak közül egyértelműen Törökország viszi a pálmát.

– Egy hét egy jó szállodában 115 ezer forintból is kijön. Persze 700 ezer forintért is van szállás all inclusive ellátással, de abban az árban már tényleg minden benne van. Van például olyan szálloda, ahol a vendég kivesz a hűtőből egy üres poharat, ami azonnal kellemesen bepárásodik, amibe Jägermeistert csapolhat – mesélte Hegyesi Sándor. Az előfoglalók nagy többségének azonban nem feneketlen a pénztárcája.

– Az egyéni és a buszos utazások között Görögország vezet, Sarti és Nei Pori a legkedveltebb célpont. Az autósok között népszerű Horvátország is. Minél délebbre megy az ember, annál valószínűbb, hogy szép ideje lesz. Érthetetlen módon az elmúlt évek favoritja, Bulgária visszaesett, míg Albániába meglepően sokan utaznak nyáron Szegedről autóbusszal: személyenként 70 ezer forintért el lehet jutni a magyarok által eddig még fel nem fedezett, de szép tengerparttal rendelkező országba – magyarázta az irodavezető.

Hegyesi Sándor: Az elmúlt évek favoritja, Bulgária visszaesett, míg Albániába meglepően sokan utaznak Szegedről autóbusszal. Fotó: Frank Yvette
Hegyesi Sándor: Az elmúlt évek favoritja, Bulgária visszaesett, míg Albániába meglepően sokan utaznak Szegedről autóbusszal. Fotó: Frank Yvette

A családok főként Görögországba utaznak: egy egyhetes turnus egy görög apartmanban egyéni utazással egy négytagú családnak 100 ezer forintból megúszható. Ha busszal utaznak, az személyenként 20 ezer forinttal drágítja az utazást. Horvátország kicsit drágább, és az ottani árak is magasabbak.

 Facebook-kommentek

Éri István:
Maximum a szomszéd városba utazok a nyáron. Nyári pihenés? Nyaralás? Majd egyszer!
Nagy Mária: 22 ezer 800 forintból nem telik.
Fráter Isabelle: Próbálok összeszedni rá pénzt, de maximum szeptemberben megyek.

– Az egzotikusabb országok között a legnépszerűbb célpont Izland, ahova szinte már nincs is szabad helyünk. Sokan fizetek be ázsiai körutazásokra: Kambodzsa, Kína, Laosz elég népszerű manapság – mondta Hegyesi Sándor.
Az Európai Unió turizmusra vonatkozó legújabb statisztikáiból az derült ki, hogy a külföldi szállóvendégek legkedveltebb úti célja Spanyolország volt, akik 252 millió vendégéjszakát, az összes uniós tagállam vendégéjszakáinak 21,2 százalékát töltötték el az ország szálláshelyein.

– Spanyolország teljesen visszaesett. Amíg Törökországba 10 járat indul hetente Magyarországról, Mallorcára és Tenerifére 1-1. Más spanyol helyszínekre nincs is kereslet – mondta Hegyesi Sándor. Az irodavezetőtől azt is megtudtuk, hogy a korábbi évek nyári sikerországaiba sem vágyik már annyira a magyar. Egyiptomban a bizonytalan politikai helyzet, Tunéziában a nemrégiben történt sok turista halálát okozó merénylet a riasztó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma startol a Lámpagyújtogatók

Ma mutatják be a Lámpagyújtogatók című magyar kultúr sci-fit a fővárosi Cinema City WestEndben. Tovább olvasom