Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A tudás központja

Immáron két tudásközpontjával a Szegedi Tudományegyetem példát mutat arra, az alapkutatások hogyan szolgálhatják a vállalkozások fejlesztési igényeit, vagyis a mindennapokat. Az új, a környezet- és nanotechnológiai regionális tudásközpontban 2006-tól induló kutatások célja az élet minőségét javító integrált rendszerek kifejlesztése.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által irányított 11 tagú konzorcium 1,2 milliárd forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal legutóbbi, regionális egyetemi tudásközpontok létrehozását ösztönző pályázatán. Ezt kiegészíti a programban részt vevő vállalkozások 480 millió forintnyi önereje. Így 1,7 milliárd forint szolgálja a régió vállalkozásainak fejlesztési igényeit, az alapkutatások eredményeinek gyakorlati hasznosítását – derült ki azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen Szabó Gábor, a kutatási konzorciumot vezető SZTE rektora, a sokrétű projekt témavezetője kollégáival együtt tartott.

Az új tudásközpont olyan problémákra keresi a választ, mint például a növekvő energiafelhasználás és környezetterhelés, az automatikus érzékelő rendszerek hiánya, a csekély hulladékhasznosítás. A konzorcium arra vállalkozik, hogy a megoldást az alternatív energiaforrások, a környezettudatos gazdálkodás, az egészségvédelem, az új anyagok és technológiák, a méretcsökkentés, illetve az informatika és a nanotechnológia nyújtotta lehetőségek kihasználásával találja meg.

Az ennek érdekében mozgósított szellemi erők és pénzforrások tárgyiasulnak is. A kutatók például új mérőműszerek és távvezérelt érzékelők prototípusait fejlesztik ki; a Tudomány és Gazdaság Házát hozzák létre az MTESZ megyei szervezete szegedi Kígyó utcai székházának megvásárlásával; a megújuló energiaforrások jegyében és demonstrációs céllal egy kisebb város energiaellátására alkalmas biogázerőművet építenek. Környezetünk állapotát javítja az olajipari és a gumihulladék, továbbá a használt melegvíz kezelésének e program keretében kifejlesztendő új módszere.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialisták – zárt ajtók mögött

Piros csuklószalagban tréningeztek a szocialista kampánystábok tegnap Szegeden, a rendezvényházban.… Tovább olvasom