Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A tudás termel és termékenyít

Iskolateremtő és nemzetközileg elismert tudományos eredményeiért részesült Szent-Györgyi Albert-díjban Dékány Imre. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesével, a kolloidkémiai tanszék és egy MTA-kutatócsoport vezetőjével tanítványokról, szabadalmakról, a tudás hasznosíthatóságáról beszélgettünk.
Dékány Imre: A nanotechnológia az anyag nem várt tulajdonságait fedezi föl és hasznosítja. Fotó: Frank Yvette
– Min múlik a siker? – kérdez vissza Dékány Imre akadémikus professzor. – Az ötlet többnyire a tudósé, a témavezetőé, de csapatmunka nélkül nincs siker.

Népes a Dékány professzor által menedzselt „sikerkovács csapat". Az elsősorban az anyagtudomány, a kolloidkémia és a nanotechnológia területén munkálkodó kutató jelenleg öt doktorandusszal foglalkozik, de eddig legalább húsz ifjú tudós szárnypróbálgatását segítette. Tanszékén mindössze öt státus lenne, mégis összesen harminc diplomás és asszisztens dolgozik – a különböző pályázatoknak, illetve az ipari partnerektől érkező megbízásoknak köszönhetően.

– Az ipar számára számos kutatási eredményünk hasznosítható. Az anyagtudomány egyik fontos bázisa a kolloidkémia – magyarázza. – Már a kilencvenes években is dolgoztunk német és amerikai kooperációban, aminek jelentőségét növelte, hogy akkoriban alig jutott számunkra itthon költségvetési pénz kutatásaink támogatására.

A tudás értékét tényszerűen bizonyítja, hogy a Dékány-féle csapat évente átlagosan ötvenmillió forintot „termel". Másképpen szólva: az elmúlt tíz év alatt 530 millió forint bevételt produkált az egyetemnek a tanszék és az MTA kutatócsoport. Ez a bevétel például műszerek, eszközök beszerzését tette lehetővé.

Szegedi életmű

Szegeden, 1946-ban született Dékány Imre, aki a Radnóti gimnáziumban érettségizett, majd a Tisza-parti tudományegyetemen szerzett diplomát. A háromgyerekes családapa a kolloidkémiai tanszéket több mint két évtizede vezeti. A Magyar Tudományos Akadémiának 2001-től levelező tagja. Nevéhez 17 szabadalom kötődik. Az akadémikus tudományos munkásságát jelzi 350 publikációja és az azokra történt csaknem kétezer független hivatkozás. Jelenleg több tudásközpont munkájában is részt vesz, miközben a szegedi egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

– A különböző anyagok milliméter milliomod részének mérettartományában működik a nanotechnológia – teszi közérthetővé munkájának alapját a professzor. – E méretben nem várt tulajdonságokat mutatnak az anyagok. Például a fém szigetel, sőt: „hangolni" lehet, hogy mennyire vezessen, illetve szigeteljen. E fémekből „nanotintákat" is készítenek, amelyekre az elektronikai ipar tart igényt. Ennek hasznosíthatósága ugyanúgy nem szorul magyarázatra, mint az, hogy a haditechnika és a polgári védelem számára mekkora értékű újítást jelent a fény hatására öntisztuló felület kialakítása.

A tudás hasznosíthatósága kulcskérdés – nemcsak a szegedi egyetem, hanem a város jövője szempontjából is. Így az ipar igénye szerint alakul az alkalmazott kutatás, ugyanakkor új irányokat vesz. Példa erre a tudásközpontok alakulása, vagy az egyetemen belül a vegyészek, fizikusok, biológusok és orvosok együttműködése, aminek eredménye a bionano irány, ez például a gyógyszeriparban hozhat fordulatot.

– A napi 14-16 óra munkába a vegyészeknek és gyógyszerészeknek tartott alapkurzusok, a doktori iskolai előadások is beletartoznak – adja sokoldalú tevékenysége vázlatát Dékány Imre. A professzor úgy véli, mostanában nem népszerű a tudományterülete, mert nehezen elsajátítható egzakt tudomány a kémia. Mégis vonzó továbbtanulási terep lehet, ha a fialok rádöbbennek: a szennyezett víz, föld és levegő megtisztításához (a fizikusok és biológusok mellett) kémikusokra van szüksége a világnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom